Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Bérkompenzáció - Lesz-e béremelés a magánszektorban?

A kormány nem kényszerítheti ki a magánszektorban a bérkompenzációt. A Magánvállalatok többségénél még nem született megállapodás az idei béremelésekről.

A kormány nem kényszerítheti ki a magánszektorban a bérkompenzációt, mivel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elfogadott megállapodásban a 4-6 százalékos keresetnövelés csak ajánlás - mondták az MTI-nek munkáltatói szervezetek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a kormány gondoskodik arról, hogy a magánszférában ne csökkenjen senkinek a fizetése.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta: fel kell gyorsítani a bérkompenzációt a magánszektorban, hogy senki ne kereshessen rosszabbul az új adórendszer miatt. Hozzátette: a kabinet a gazdasági érdekképviseletekkel közösen akciócsoportot hozott létre, így gondoskodik arról, hogy a magánszférában se csökkenjen senkinek a fizetése.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek hangsúlyozta: nagy meglepetésként érte a bérkompenzációra vonatkozó miniszterelnöki bejelentés, a bérkompenzációról a munkaadói érdekképviseletekkel nem egyeztetett a kormány.

A főtitkár kifejtette: az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tavaly kötött bérmegállapodás alapján - kötelező elemként - a minimálbért és a garantált bérminimumot minden magyar vállalkozó kifizeti munkavállalóinak. A megállapodás értelmében a harmadik elem, vagyis a 4-6 százalékos béremelés csak egy ajánlás, amelynek csak "különböző peremfeltételek teljesülése esetén van létjogosultsága". Idézett a megállapodásból, amely szerint "a helyi bértárgyalásokon a szociális partnerek vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemtermelő és költségviselő képességét, valamint kiemelt szempontként kezeljék a foglalkoztatás biztonságát, illetve javítását".

Illusztráció
Illusztráció


A főtitkár kiemelte: az OÉT bérmegállapodás idején pontosan lehetett tudni, hogy milyen adórendszer és költségvetés lesz Magyarországon, illetve hogy az adórendszernek lesznek nyertesei és vesztesei. Az adótörvényt a kormány a parlamentben elfogadta, most azonban "kezdenék áttolni a felelősséget az üzleti szféra munkáltatóira".

Emlékeztetett: a bérmegállapodást a kormány részéről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár is aláírta. Ezt az ajánlást nem lehet kötelezővé tenni, csak jogi eszközökkel lehet kikényszeríteni - vélekedett a VOSZ főtitkára. Az állam nem presszionálhat ott, ahol nem tulajdonos - tette hozzá a főtitkár.

Dávid Ferenc szerint az OÉT keretein belül kellene megvitatni a részleteket a szociális partnerekkel. Hangsúlyozta: a munkaadói szervezetek, köztük a VOSZ eddig partneri szellemben működtek együtt a kormánnyal, és ugyanezt a partnerséget várják el a kormánytól.
Beszélt arról is, hogy a vállalkozói szférában a bérfejlesztések döntő többsége "bizonytalan gazdasági helyzetben" valósult meg tavaly és ez így lesz az idén is. A vállalkozók év elején elkészítik az aktuális évre vonatkozó üzleti tervüket, és a szabályozási környezet változását, valamint a piaci helyzetet figyelembe véve döntenek a bérfejlesztésről. A bérfejlesztés gyakran csak a második negyedévre, vagy a második fél évre alakul ki - mondta. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják: a vállalkozások mindig a bérajánlás fölé mentek az emelésben.

A főtitkár szerint megoldás lehetne az, hogy - amint erre korábban már volt példa - a bérkompenzációra a Munkaerő-piaci Alapból lehetne forrást biztosítani a munkáltatóknak.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke az MTI-nek elmondta: álláspontjuk szerint is probléma, ha a munkavállalók ugyanazért az elvégzett munkáért kevesebb fizetést kapnak idén mint tavaly. Az ügyvezető társelnök szerint erre megoldást kell találni, azonban nem úgy, hogy a kormány kötelezi a vállalkozókat a béremelésre. Ő is emlékeztetett az OÉT-bérmegállapodásra, és arra, hogy a 4-6 százalékos emelés nem kötelező, csak ajánlás jellegű, minden munkaadó adottságainak megfelelően emeli a béreket.

A kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-knak) is érdekük, hogy motivált legyen a munkaerő, és a kkv-k keresik a béremelési lehetőségeket, amely nem biztos, hogy "béroldalról" következik be, lehet hogy a caféteria növelésével, vagy épp "nem látható módon" emelik a béreket - mondta Vadász György.

Hangsúlyozta: előzetesen az OKISZ-szal sem egyeztetett a kormány erről a lépésről, azonban azt remélik, hogy a csütörtökön rendezendő vállalkozásfejlesztési tanács ülésen szóba kerül a téma.

Még nincs megállapodás

A versenyszférában az MTI által megkérdezett vállalatok többségénél még nem született megállapodás az idei béremelésekről, így azt sem tudni, a magáncégek kompenzálják-e a nettó bérek adórendszer változásából fakadó csökkenését az érintett dolgozóknál. Az állami cégeknél egyszerűbb a helyzet, a kabinet - mint a kormányfő hétfőn a parlamentben elmondta - a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, a többségi állami tulajdonú cégek számára pedig bérgazdálkodási irányelveket adott ki.

Az energetikában helyi szinten még folynak a bértárgyalások, de a villamosenergia-ágazatban már megszületett 2011. évi bérmegállapodásban azt ajánlják az ágazat munkaadóinak, "törekedjenek arra, hogy a munkavállalók 2010. évi keresetének legalább a reálértékét megőrizzék" - olvasható a villamoseneriga-ipari munkaadók, valamint az Egyesült Villamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Bánya- és Energia-ipari Dolgozók Szakszervezete által jegyzett dokumentumban.

A megállapodás szerint az ágazatban a minden munkavállalóra vonatkozó minimálbér havi 84 ezer forint, míg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodás a kötelező legkisebb munkabért havi 78 ezer forintban állapítja meg 2011. január elsejétől. A legalább középfokú és/vagy szakképzettséget igénylő munkakört betöltők garantált bérminimuma 100 ezer forint a villamosenergia-ágazatban, az OÉT megállapodás ezt 94 ezer forintban rögzíti. Az ágazatban az akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakört vállalókra havi 124.200 forint, a felsőfokú iskolai végzettséget igénylő munkakörökben pedig 155.200 forint a havi bérminimum a megállapodás szerint.
Az ágazati megállapodás része az is, hogy csoport-, illetve helyi szinten rögzítik a várható inflációt és annak kezelési módját, ami alapján 2011-ben a jóléti és szociális juttatások egy főre jutó értékét számolják.

A mintegy ötezer főt foglalkoztató - és az áram mellett a földgázágazatban is érdekelt - E.ON csoportnál még nem fejeződtek be a tárgyalások a szakszervezetekkel az idei bérfejlesztésekről - válaszolta Kutas István, az E.ON Hungária PR-vezetője kedden az MTI érdeklődésére. "Az E.ON vezetősége tisztában van a problémával, és nyitott az olyan differenciált bérfejlesztésre, amelynek keretében az alacsonyabb keresetű munkatársak a vállalati átlagnál magasabb béremelésben részesülnek" - mondta a szóvivő. Hozzáfűzte: "amennyiben erről sikerül megállapodni a munkavállalói érdekképviseletekkel, akkor visszamenőleges hatállyal, január elsejétől a belső vállalati átlag feletti bérfejlesztésben részesülhetnek az érintett munkavállalók."

A CBA tapasztalatai szerint egyértelműen pozitív hatásai vannak a 2011-től bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadónak, mert 35 ezer munkavállalójuk 80 százaléka a 2010-es jövedelménél magasabb nettó bért kap, a 16 százalékos szja-adókulcs következtében. A CBA gondoskodott arról, hogy a maradék 20 százalék - amelynek csökkent a rendelkezésre álló jövedelme - se járjon rosszul, ezért az érintett dolgozóknál kompenzációt hajtott végre - közölte a cég az MTI-vel.

A mezőgazdasági vállalkozások jó része várhatóan nem tudja majd kompenzálni azon dolgozóit, akik 300 ezer forint alatt keresnek, ezért az új, egykulcsos személyi jövedelemadó miatt nettó keresetük csökkent az idén - közölte Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. Az állattenyésztésben tevékenykedő vállalkozások bizonyosan nem tudják ellentételezni a keresetcsökkenést dolgozóiknak, mivel rendkívül súlyos gazdasági gondokkal küszködnek. Tóth István példaként a sertéstartást említette, ahol a nehézségek miatt vállalkozások mennek tönkre egyik napról a másikra. A növénytermesztők a MOSZ titkára szerint valamivel jobb helyzetben vannak, de ezen vállalkozások többsége sem tudja kigazdálkodni a szükséges anyagi forrásokat a kompenzációra.

Megjegyezte: a mezőgazdaságban dolgozók nagy része 300 ezer forint alatt keres.

Az állami tulajdonú Magyar Posta Zrt.-nél úgy állapodtak meg a 2011. évi bérfejlesztésről, hogy figyelembe vették az OÉT ajánlását, és a reálbér megőrzése érdekében kompenzálták az adó- és járulékváltozásokból adódó fizetéscsökkenést - közölte az MTI érdeklődésére a Posta. (A társaság vezérigazgatója és hat szakszervezet - a Postás Szakszervezet, a Postások Független Szakszervezete, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Kézbesítők Szakszervezete és a Postai Érdekvédelem’ 92 - már korábban aláírták a 2011. évi alapbérfejlesztésről szóló megállapodást.)

A minimál- és a garantált bér kötelező biztosítása mellett - a 2011. évi adó- és járulékváltozások kompenzálása érdekében - a legalább egyéves postai munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók bérfejlesztésben részesülnek. Az érintett alapbérsávoknál egységes szorzószámot állapítottak meg. A bérmegállapodás alapján átcsoportosították az alapbérbe - szintén automatikus szorzószámmal - a kollektív szerződésben rögzítettek szerinti mozgóbér közel egyharmadát az arra jogosultak körében - közölte a Posta.

A MÁV Zrt. és öt szakszervezet által aláírt bérmegállapodás alapján a MÁV Zrt. a nettó keresetek nominális szintjének változatlanságát biztosítja az alacsony és a közepes kereseti kategóriában, ennek érdekében a havi 293.400 forint alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalók alapbéremelést kapnak. Ehhez járul még, hogy a választható béren kívüli juttatások éves bruttó keretösszege 2011-ben 350.000 forint lesz személyenként. (Korábbi tájékoztatás alapján a keretösszeg 2010-ben 338 ezer forint volt.)

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. dorombolok 2011. március 13. 18:08
  „A minimálbérből hogyan lehet 6%-os emeléssel 290-300 000 Ft.-ot csinálni , hogy a gyermektelen ne járjon rosszul??”
 • 28. Goldmund 2011. február 18. 13:30
  „Önmagában nem rossz dolog a családi adókedvezmény, csak az arányok torzak: 2 gyerekre még nem jár sok, 3 gyerekre már gigantikus összeg. Amit pl. egy tanár, ápolónő, buszvezető, bolti eladó és általában véve a beosztottként dolgozó alkalmazottak 99%-a abszolút nem tud kihasználni. Mi ennek az üzenete? Az, hogy csak az A6-ossal száguldozó menedzserek neveljenek 3 gyereket, a többiek meg fizessék helyettük is az adót!”
 • 27. Gyöngyi60 2011. február 17. 22:25
  „A családi adókedvezmény csak átmeneti mindenkinek. A gyerekek előbb-utóbb felnőnek. Nekem is van 2 gyerekem, de már kirepültek. 50 évesen már nem vállal gyereket az ember, még adókedvezmény miatt sem.”
 • 26. Pokla 2011. február 17. 21:11
  „Kedves Pancser!Igen,az én lelkivilágom is kilenc unokával lenne kerek,csak tudod a házunk már most
  3 generációs,nehezen férnénk el ennyien.Egyébként pedig nem tartom normális dolognak ha az adókedvezményre
  alapozza valaki a gyermekvállalást.Tudod:kormányok jönnek-mennek,a gyerek meg marad.”
 • 25. gondolat1234 2011. február 17. 21:07
  „pancser: A Fidesz és a te olvasatodból is az jön le, bocs az erős kifejezésért, de az 50 felettiek már megharcolták a magukét, most akkor szépen dögöljenek meg, nyugdíjat úgyse tudunk nekik adni.”
 • 24. pancser 2011. február 17. 20:50
  „Az új adózás lényege"családbarát" kifejezés. Olyan meg soha nem lesz, hogy mindenki jól jár, mert akkor mi értelme a családok támogatásáról beszélni. Pedig ahhoz hogy nyugdíjatok legyen, hogy majd az elfekvőben tisztába tegyenek benneteket ahhoz ember kell a pénz nem áll két lábra és keze sincsen. A mostani 50 évesek az első Orbán kormány idején zokszó nélkül felvették az adókedvezményt, a mai húszévesek meg ezután kapják majd. A rendszer jónak ígérkezik, azokat kell támogatni akik az országot és a jövőt a vállukon hordják!”
 • 23. gondolat1234 2011. február 17. 18:18
  „Etalon: Nekem 20ezer ft-al lett több a fizetésem.. bajom nincs, de látom mi van körülöttem. Orbánék szépen átverték a népet és ami igazán durva, hogy nemhogy a kiskeresetűek fizetését legalább szinten tartották volna, hanem még kevesebbet visznek haza.
  Persze szerintük senkinek se lesz rosszabb, mert mindenkit 2-3-4-5-6 gyereket nevel. Mondja ezt a 20 éves pályakezdő fiatalnak, meg a 50 felettieknek, akiknél már kirepültek a gyerekek a fészekből...
  Valamelyik nagyokos azt mondta a tévében, hogy ez az réteg elenyésző... jelentem ebbe a szűk rétegbe tartoznak szüleim, és korosztályom szülei és a 300 bruttó határának kb a felét se hozzák haza... nincsenek kevesen...”
 • 22. hubble 2011. február 17. 16:07
  „18 pokla .
  huszonéves gyermekeid is voltak kisebbek ha jól emlékszem akkor is járt adókedvezmény
  30ezer ft ami ekkor nem kis összeg volt.
  Nekünk 5éve van 3 gyermekünk akkor törölték el azt az adókedvezményt!
  szerintem te is kaptad akkor anno”
 • 21. pancser 2011. február 17. 13:53
  „19-hez! Ez így igaz ahogy mondod! viszont a világ mindegyik országában így működik a dolog, megszenvedtem én is meg a családom is. Dolgoztam ha tudtam szorgalmi időszakban, ruházni nem kellett, tulajdonképpen csak az iskolai felszerelésekbe kellett besegíteni , de abba se nagyon, mert a nyári keresmény volt a fedezet! Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az 5-6 év után messze előnyösebb pozícióba, fizetési osztályba jut a diplomás a többi hasonló korúnál. Áldozat nélkül semmi nem megy!”
 • 20. pancser 2011. február 17. 13:40
  „18! Kedves Pokla! Látod ezért nehéz a politika, még családon belül sem ugyanaz mindenkinek egy törvény. Úgy gondolom a 23 éves lányod fog szülni nem is olyan sokára, 2-3 gyerek után nem kell vagy alig kell adót fizetnie! Ha lányod gyereket nevel az egész társadalom megbecsülését élvezi a törvény által, ez csak jó lehet összességében az egész családnak.”
 • 19. todoer 2011. február 17. 13:33
  „Van három gyerekünk , a két nagyobb egyetemre jár .Most kerülnek a legtöbbe de utánuk se családi pótlék se adókedvezmény .”
 • 18. Pokla 2011. február 16. 22:26
  „Negyvenöt évesen szüljek?Három huszonéves lányom mellett???Éljen a családi adókedvezmény!!!”
 • 17. SPS 2011. február 16. 21:17
  „15. Etalon 2011.02.16. 20:21

  Kedves etalon elárulom, de csak neked. Meg van a három gyermek. Az egyik éppen ma 20 éves.
  "Tovább is van mondjam még?"”
 • 16. Goldmund 2011. február 16. 20:24
  „"CBA tapasztalatai szerint egyértelműen pozitív hatásai vannak a 2011-től bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadónak, mert 35 ezer munkavállalójuk 80 százaléka a 2010-es jövedelménél magasabb nettó bért kap, a 16 százalékos szja-adókulcs következtében."

  Ejha! Ennyire jól keresnek a CBA-kban dolgozók? Mindjárt elmegyek árufeltöltőnek, vagy pénztárosnak oda havi több, mint 300e Ft-ért!
  (Ha van itt CBA-s dolgozó, kérem, írja meg, mennyi igaz a fent idézett mondatból!!!)”
 • 15. Etalon 2011. február 16. 20:21
  „SPS!
  ne ilyen magasroptű gondolatokon törd a fejed, inkább cserkészd be az asszonyt oszt kalapáljatok össze egy stram gyerkőcöt. Mindeketten jól fogjátok érezni magatokat:) 3 hónap múlva meg lesz annyi adókedvezményed hogy nőjön a nettód:) meg majd az fog érdekelni mi legyen a gyerekből nem az hogy kinek több v kevesebb a fizetése”
 • 14. SPS 2011. február 16. 20:14
  „Etalon, hubble

  Én is örülök, hogy többet tudtok haza vinni. Hozzászólásaitok hangneméből ítélve biztosan és bölcsen családotokra fogjátok költeni.
  Csak tudjátok van a fizetés, és van a gyermekek után járó kedvezmény. Kíváncsi lennék, ha gyermekek után járó kedvezményt levonnátok -mondjuk- akkor is többet vinnétek haza?”
 • 13. hubble 2011. február 16. 19:58
  „Mi is többet kaptunk. De három pici gyerekünk van. Legalább most rájuk lehet költeni amit eddig befizettünk a közösbe.
  Csak így tovább!!”
 • 12. Etalon 2011. február 16. 19:52
  „Azér azt nemtom eljutott e a tudatotokig hogy eddig havonta 70 ezer adót fizettem. vagyis fizettem rajtam kívül még3-4 ember orvosi ellátását, 3-4 munkanélkül tengődő segélyét, néhány ausztriában dolgozó eü ellátását stb. hát most ezt nem kell fizetnem. Vagy ők fizetik maguk helyett, vagy nem fognak kapni semmit, legalábbis remélem afelé haladunk.”
 • 11. Andersen 2011. február 16. 19:41
  „10. Etalon

  Köszönd és örülj neki!és képzeld én is örülök, hogy neked legalább jobb!Nem is ez a baj, hanem, hogy sokaknak rosszabb.”
 • 10. Etalon 2011. február 16. 19:38
  „nettó 70 ezerrel nőtt a havi fizum januárban. Köszönöm!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A héten a gázolaj drágult

Három forinttal emelte a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a benzin ára nem… Tovább olvasom