Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

APEH: a válság ellenére fegyelmezettek az adózók

Növekszik a hátralékosok száma és a hátralék állománya.

A nemzetközi tapasztalatokkal szemben Magyarországon a válság időszakában sem növekszik az adózással kapcsolatos fegyelmezetlenség - mondta az APEH elnöke sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán. Szikora János elmondta: nem látják, hogy többen végeznének a korábbiakhoz képest engedély, illetve regisztráció nélkül tevékenységet, de nem tapasztalják a bevallások csökkenését sem

Ami viszont a gazdasági válság következménye, azt érzékeli az APEH is, hiszen a társaságok nyeresége már tavaly is csökkent, és az idei számok is azt mutatják, hogy kisebb nyereséggel számolhatnak a vállalkozásoknál az előző évhez viszonyítva - tette hozzá az elnök.

A válság adózásra gyakorolt nemzetközi hatásairól szólva azt emelte ki, hogy ilyenkor általában megszaporodik a regisztráció nélkül tevékenységet végzők és csökken a bevallást beadók száma, ráadásul kevesebb adót vallanak be, mint amennyit kellene. Mindemellett növekszik a hátralékosok száma is. A hazai folyamatokról szólva kijelentette: látják, hogy növekszik a hátralékosok száma és a hátralék állománya, de az adóhivatal tapasztalati azt mutatják, hogy amit lehet, azt igyekeznek befizetni, és az adóhivatal is igyekszik végrehajtás keretében befizettetni a hátralékokat. A gazdasági válság mindemellett arra is "sarkalja" az adóhivatalt, hogy igyekezzen segíteni a túlélésben. Így a korábbiakhoz képest, a törvényes keretek között nagyobb méltányosságot gyakorolnak, adott esetben például hosszabb időre engedélyeznek részletfizetési halasztást. "Mindenképpen szeretnénk elkerülni, hogy felszámolásba menjenek át a vállalkozások" - szögezte le. Az adóhivatal látja, hogy a hátralék növekedése mellett emelkedik a felszámolási eljárások száma is, ám ez többlet nem az APEH kezdeményezésre történik.

A sajtótájékoztatón bemutatták, az immár harmadik évben megjelenő, és a dél-alföldi régió TOP 100 vállalkozását ismertető kiadványt, amellyel kapcsolatban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt emelte ki, hogy a megjelentetéssel kapcsolatban a régió kamarái és az adóhivatal között immár több éves az együttműködés. Miután a régió cégeinek értékelése már több évre nyúlik vissza, immár összehasonlító adatokról is tájékoztat a füzet - tette hozzá. Értékelve a régiós adatokat elmondta, hogy például a foglalkoztatási rátát illetően a Dél-Alföldön nagyjából hasonlóak az adatok, mint az országos átlag, vagyis a munkanélküliségi helyzet nem rosszabb. Ugyanakkor lényegesen több a kis- és középvállalkozás a térségben, mint az ország más régióiban. Jellemző ugyanakkor a tőkeszegénység, hiszen egy foglalkoztatottra csak öt millió forint saját tőke jut, ami az országos átlagnak (11-12 millió forint) csak alig negyven százaléka. A kamara elnöke elgondolkoztatónak nevezte, hogy a bérszínvonal több mint 20 százalékkal alacsonyabb mint az országos átlag.

Tamásné Czinege Csilla, az APEH régiós igazgatója arról tájékoztatott, hogy 2008-ban a régió területén működő kettős könyvvitelt végző vállalkozások a társasági adóbevallások alapján 4.435 milliárd forint nettó árbevételt realizáltak, és ezen belül Bács-Kiskun megye 43,3, Csongrád megye 39,4, míg Békés 17,3 százalékkal részesedett. A nettó árbevétel még 6,4 százalékos növekedést mutatott az előző évhez viszonyítva. Az adózás előtti eredmények azonban már mutatják, hogy a 2008 őszén kibontakozott válság milyen hatást gyakorolt a régió vállalkozásaira. A TOP 100 cégek eredménye ugyanis 63,4 milliárd forint, ami 85,2 milliárd forinttal kevesebb a 2007-es évhez képest.

A kiadvány adatainak tanúsága szerint a régió legnagyobb árbevételt elérő vállalkozásainak élén az energia szolgáltatók állnak, s őket követi az ötödik helyen például a Pick Szeged Zrt. majd az Axiál Kft. A brossúra most először megyénként is felsorolja az ötven legnagyobbat, így Bács-Kiskunban az Axiál Kft, Békésben a Linamar Hungary Nyrt., míg Csongrádban az Égáz-Dégáz Zrt. áll az élen.

Olvasóink írták

 • 2. jánosi 2009. december 26. 21:44
  „Hát ez a szöveg valóban elég cinikus !
  De cinikus az is, hogy a be nem folyt pénzek után is követelik az adót, így aztán tényleg összejön
  egy nagy tartozás ( kamatok, büntetés stb. ) A tartozás nagy része virtuális, nem létező pénz !”
 • 1. Captain 2009. december 23. 13:58
  „Az Apeh váróteremben olvastam az LCD monitoron:

  Jean-Baptiste Colbert (XIV. Lajos pénzügyminisztere volt) szerint:

  ,,Adót szedni annyi, mint a lehető legkevesebb gágogás árán minél jobban megkopasztani egy libát."

  Elég cinikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szlovák légitársaság dőlt be

A főként charterutakra szakosodott Seagle Airtől a közlekedési minisztérium megvonta a repülési… Tovább olvasom