Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Szegeden állt bíróság elé Hunvald György

Szeged, Budapest - Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta megalapozatlanság miatt az ügyész és az ügyvédek a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán.
Az ügyész és az ügyvédek is a Fővárosi Törvényszék tavaly hozott ítéletének hatályon kívül helyezését, valamint megismételt eljárás lefolytatását kérték a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásának első napján a Szegedi Ítélőtáblán csütörtökön.

A bíróság első fokon az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanama és korrupciós ügyek miatt indított perben bizonyítottnak találta, hogy Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke 16 esetben, egyenként 20-30 millió forintos kenőpénzekért közreműködött abban, hogy önkormányzati ingatlanok egy vállalkozói körhöz kerüljenek.

Tömve volt a tágyalóterem. Fotók: Frank Yvette
Tömve volt a tágyalóterem.
Fotók: Frank Yvette

Az elsőfokú ítélet szerint a többtucatnyi vádlott – különböző módon és mértékben – köthető VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséhez, baráti körhöz tartozó személyekkel tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötéséhez, hivatali telefonok szabálytalan használatához, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének kötéséhez, majd ezt követően e lakások értékesítéséhez. Hunvald Györgynek az elsőfokú bíróság szerint nem volt tudomása Gál ügyleteiről, ezért első fokon hűtlen kezelésért, 5 rendbeli hivatali visszaélésért és 3 rendbeli magánokirat-hamisításért mondta ki bűnösnek és ítélte 1,5 év börtönre; felmentette 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, 1 rendbeli vesztegetés és 1 rendbeli magánokirat-hamisítás vádja alól. Gál Györgyöt 8 és fél év börtönre ítélték.

Hunvaldék ügye – ahogy megírtuk – azért került Szegedre, mert az eredetileg illetékes Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be. A hatalmas médiaérdeklődés mellett lezajlott másodfokú tárgyalásra megidézett 11 vádlott közül mindössze Hunvald György és Szabó Zoltán volt szocialista képviselő – aki első fokon felbujtóként elkövetett hivatali visszaélésért és hűtlen kezelésért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott – járult hozzá, hogy a tárgyaláson készített képeken felismerhetők legyenek.

A Tisztelt Bíróság
A Tisztelt Bíróság

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta: jogcím nélkül juttattak polgármesteri kerethez tartozó lakásokat emberekhez, akik ezután Hunvald tudtával azonnal jelentős kedvezményt kaptak azok végleges megvásárlásához, kárt okoztak, ami kimeríti a hűtlen kezelést. Minden esetben pályáztatás nélkül, színlelt versenyhelyzetet teremtve történt az ingatlanok bérbeadása, volt köztük műemlék, amelyet el sem lehetett volna idegeníteni. Több pályázó cég ajánlattételekor még be sem volt jegyezve a cégbíróságon, az ügy negyedrendű vádlottja pedig minden esetben ugyanolyan értékbecsléseket készített el a lakásokról, és olyan alacsony árat szabott meg, amit Gál György elvárt tőle. Az ítélet hiányosságai csak egy megismételt eljárásban korrigálhatók, hiszen lényeges bizonyítékokat nem vettek figyelembe.

Gál György ügyvédje, Bárándy Péter volt igazságügy miniszter is a megismételt eljárás mellett érvelt, de más ok miatt. Szerinte a bíróság elsőfokú ítéletét tartalmazó 437 oldalas leiratban sehol sincs összegszerűen leírva az összcsalási kár, ami egy csalási ügyben elfogadhatatlan. Szerinte a bíróság védence kapcsán téves következtetéseket vont le a telefonlehallgatásokból, megkérdőjelezhető szavahihetőségű tanúk vallomásait fogadták el kész ténynek, és elmulasztották indoklási kötelezettségüket.

Középen Hunvald György
Középen Hunvald György

Sebes Péter, Hunvald ügyvédje azt mondta: a polgármesteri kerethez tartozó lakások nem szociális lakások, azokat olyanokhoz is ki lehet utalni, akik nem férnek be más kategóriába. A kiutalás véleménye szerint nem sértett sem országos, sem helyi jogszabályt, védence esetében nem áll meg a hűtlen kezelés vádja sem.

Az ügyben még három tárgyalási napot tartanak, az utolsót október 11-én.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. szeptember 05. 22:20
    „Ez a "koncepciós" per Szegeden is el fog bukni. A többi ügyből is egyértelműen látszik, hogy a bíróság nem állt be a koncepciós perek mögé. A fidesznek valami mást kell kitalálnia, ha hatalmon akar maradni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdő Péter: elhúzódik a hittanoktatás kérdéseinek megoldása

A testvéregyházakkal együtt már másfél évvel ezelőtt pontosan szóvá tették észrevételeiket. Ez az… Tovább olvasom