Álláspont

2024.02.06. 14:31

Robban a sonka

Csodálkoztam a fiatal pár kommunikációján, ők így is megértették egymást.

Ollári Gergely

A minap egy fiatal tinipár ült le mögém az autóbuszon. Az ember ilyenkor akarva-akaratlanul is hallja, hogy a közelében lévők miről beszélgetnek. Persze mi magunk is sokszor hajlamosak vagyunk odafigyelni a másik társalgására. Aztán miközben hallgattam őket, arra jöttem rá, hogy nem értem, miről beszélgetnek. 

Kicsit utánakerestem az interneten a tiniszleng rejtelmei- nek, és igazi aranybányára találtam. A cinkel kifejezést sokan használják, akkor, ha becsmérelni vagy cikizni kell valakit. Aztán találtam egy olyan kifejezést, amit sosem fejtettem volna meg magamtól. Ez volt a „robban a sonka”. A fiatalok ma arra használják ezt, ha megérkezik egy várt összeg, vagy nyeremény hull valakinek az ölébe. A „na, dzsal” kifejezés azt jelenti, induljunk már el, míg ha valaki flexel, akkor menősködik. Ez igazán pacek (klassz). Adom (tetszik) ezt a szlenget, de harminchat évesen már elég távol áll tőlem. 

Csodálkoztam is a fiatal pár kommunikációján, ők így is megértették egymást. Mivel érdekelt a téma, jobban körülnéztem a világhálón. A Magyar Nyelvtudományi Tanszéknek van egy kiváló gyűjteménye, ahol a magyar szleng néhány gyakori szavát, kifejezését találhatjuk meg az 1980-as évekből. Dizsi mint diszkó, fater mint apa, hekus mint rendőr. Egyik kedvencem a válogatásból a béleli a gyomrát volt, ami csupán annyit jelent, hogy eszik. 

A tudományos szótár ugyan a múltról szólt, de a mai tiniszleng legjobb vívmányait is fellelhetjük az erről szóló weboldalon. Bevallom, ezek remek, szórakoztató olvasmányt nyújtanak számomra is, bízva abban, kicsit jobban megértem a jelen fiataljait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában