Álláspont

2024.04.22. 16:21

Óriások

Igazi pontyóriások élnek hazánk legnagyobb tavában.

Ollári Gergely

Vasárnap startolt el a világ legnagyobb pontyfogó horgászversenye háromszáz csapat részvételével a Balatonon. A mindenre elszánt pecások közel egy héten keresztül fárasztják a nagyobb halakat a magyar tenger partján, ahová idén mintegy huszonöt országból érkeztek csapatok. Nem akármilyen verseny ez, igazán büszkék lehetünk rá. 
Érkeznek hazánkba Kazahsztántól Angliáig, Norvégiától Dél-Afrikáig pecások. Sátraikkal, felszerelésükkel körbeülve a Balatont hódolnak annak a szenvedélyüknek, amit úgy hívunk: horgászat. 

Érdekessége a versenynek, hogy a küzdelem során csak a tíz kilogramm feletti halakat mérlegelik, és bizony mesés főnyeremény is vár a győztesekre. A víz és a helyszín üde színfoltja a megmérettetésnek, merthogy igazi pontyóriások élnek hazánk legnagyobb tavában. 

Képzeljék csak el, kedves olvasók, a hivatalos tórekordot idén márciusban fogták meg a déli parton, Fonyódon, a hal 34,8 kilogrammot nyomott a mérlegen. Elképesztő látvány! Bizton állíthatjuk, szinte minden horgász legnagyobb álma az, hogy egy ekkora példány akadjon a horgára. 

Hónapról hónapra olvashatunk egyébként írásokat arról, hogy harminc kiló feletti pontyok mutatják meg magukat a vízparton. Azt is kijelenthetjük, hogy a kereskedelmi célú halászat tíz évvel ezelőtti megszüntetése óta a Balaton halállománya folyamatosan erősödik. És amellett sem mehetünk el, hogy ennek egyik kulcsa a tudatos halgazdálkodás és a halőrzés. 

A versenyen a legnagyobb tő- és tükörpontyot kifogó együttes szintén díjazásban részesül majd. Számos pecás képviseli térségünket is a közel egyhetes horgászversenyen. Mit is lehetne kívánni nekik: görbüljön, sporttársak! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában