Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Fradi, MTI, sztrájktörvény

Az MSZP és a Jobbik is bírálta a kormányoldalt kedden a parlamentben a sztrájktörvény módosításáról szóló javaslat tárgyalásának módja miatt.
1. rész
A Ferencvárosi Torna Clubról, a kormány szociális érzéketlenségéről, a médiaörvényről és a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről beszéltek kedd reggel napirend előtt felszólalt képviselők. A parlamenti munka mintegy négy órával az után kezdődött meg, hogy az előző ülésnap véget ért.

Jobbik: méltó működési körülményeket az FTC-nek!
A Jobbik fontosnak tartja, hogy az ország legnépszerűbb és legeredményesebb futballklubja az őt megillető, méltó feltételek mellett létezzen, ezért a jövőben több olyan javaslata is lesz, amelyek többek között a megnyugtató tulajdonviszonyokat szolgálják - mondta Szilágyi György.
A jobbikos honatya szerint zavarosak az FTC tulajdonviszonyai, a Ferencvárosi Torna Club a szocialista kormányok ideje alatt méltatlan és megalázó helyzetbe került: a szocialisták az egyesület "zászlóshajóját", a labdarúgást megpróbálták tönkretenni, mert a klub szurkolói hagyományosan kommunistaellenesek, valamint MSZP-s politikusok és az MSZP-hez közel álló vállalkozók szemet vetettek az értékes területen fekvő stadionra.

LMP: szociálisan érzéketlen a kormány
Ez a szociális érzéketlenség kormánya - jellemezte a Fidesz vezette kabinetet Vágó Gábor LMP-s honatya.
"Mi marad a legszegényebbek kosarában?" címmel elmondott felszólalásában arról beszélt, hogy tovább nyílik a jövedelmi olló, és a növekvő egyenlőtlenségeket, az alsó társadalmi rétegek leszakadását már mellébeszéléssel sem lehet takargatni.
Az élelmiszerárak inflációja felgyorsult a statisztikai hivatal adatai szerint, az érintett szektorok áthárítják a válságadót a fogyasztókra, az adótörvények a legalacsonyabb jövedelműeket sújtják - mondta, szavait azzal zárva: az LMP forró tavaszt jósol és boldog karácsonyt kíván.
Czomba Sándor államtitkár kiállt amellett, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó irány, a munkahelyteremtést és a családok támogatását tekinti fő törekvésének. Mint mondta, nehéz örökséget vett át a kormány tavasszal, ami komoly lépéseket igényelt, de úgy döntöttek, nem a szegény embereket fogják "sanyargatni", hanem próbálnak olyan mozgásteret biztosítani, amelyben a válság hatásaitól kevésbé sújtott szektorok segíteni tudnak. Hangsúlyozta, az új adórendszer arányos és egykulcsos, aki ötször annyit keres, ötször annyit is adózik.

MSZP: a médiatörvény példátlan hatalmi befolyást ad a Fidesznek
A szocialista Mandur László úgy értékelte, hogy a frissen elfogadott médiatörvény, amely heves tiltakozást váltott ki szakmai és nemzetközi jogvédő körökben is, példátlan módon ad hatalmi befolyást és felügyeletet a médiahatóságon és intézményein keresztül a kormánynak, illetve kilenc éven át a Fidesznek. Egy párt befolyása alá helyezték a közmédiumokat - jelentette ki az ellenzéki képviselő.
Utalt arra, hogy az első médiatörvény megszületésénél a 72 százalékos többséggel bíró kormány odafigyelt arra, hogy az ellenzéknek is ellenőrzési jogot adjon, hogy ne lehessen "önkényeskedni" a média fölött. Szerinte jelenleg "a közhatalom kiszervezése" folyik. Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag Magyarországot! - fejezte be felszólalását Mandur László.
Nyitrai Zsolt államtitkár reagálásában azt mondta, hogy riogatnak a szocialisták, azzal vádolják a Fideszt, amit ők követtek el. Hogy miként működött a pártállami média, megkérdezheti a szocialista padsorokban ülő, korábban cenzorként működő társaitól - fordult Mandur Lászlóhoz.
"A sajtószabadság kérdésében önöktől nem áll módunkban jó tanácsokat elfogadni" - folytatta, kijelentve: a médiatörvény nem tesz szájkosarat az újságírók szájára, mindössze megteremti a lehetőségét annak, hogy a jogszerűtlen médiatartalmat szankcionálni lehessen; átlátható szabályozást teremt, a jogbiztonságot szolgálja. A korábbi pazarló, átláthatatlan, pártérdekeknek kitett, a szocialisták által pénzkifizető helyként használt médiarendszert átalakítjuk, átlátható, racionális, takarékos közmédiarendszert teremtünk meg - szögezte le Nyitrai Zsolt.

Fidesz: sokan járnak jól a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségével
A fideszes Selmeczi Gabriella azt a hétfőn elfogadott törvényt méltatta, amelynek értelmében 40 év munkaviszony után teljes jogú öregségi nyugdíjba mehetnek a nők. Kiemelte, hogy a gyermekneveléssel eltöltött időnél az ötödik gyermek után - a 8 évhez - gyermekenként egy évet lehet pluszban elszámolni, így akár 15 év is elszámolható. Nagyon sokan járnak jól ezzel, a törvény elismeri a nőknek az élet minden területén való helytállását - értékelte, megjegyezve: 2011-ben 24 ezer nő élhet ezzel a kedvezménnyel.


2. rész
Kedden megkezdődött a parlamentben az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat vitája. A kormánypártok elfogadásra javasolták a tervezetet, amit az ellenzéki pártok csak módosításokkal támogatnak.

Kontrát: javulni fog a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát
Kontrát Károly belügyi államtitkár a törvényjavaslat expozéjában azt mondta: az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) létrehozásáról szóló határozat átültetése javítani fogja a szervezett bűnözés, és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát, segíti a közrend és közbiztonság megerősítését.
Közölte, a javaslat markánsan elkülöníti egymástól a személy- és vagyonvédelmi tevékenységre, a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységre, valamint a magánnyomozói tevékenységre vonatkozó szabályozást; magánnyomozói tevékenységet csak a személy, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamara tagjai végezhetnek, a javaslat megszünteti a magánbiztonsági iparágban jelenleg jellemző alvállalkozói láncokat.
A pirotechnikai tevékenység továbbra is szoros hatósági kontroll alatt, engedélyhez kötött tevékenységként lesz végezhető - mondta.

Az MSZP módosításokat kér
Harangozó Tamás (MSZP) szerint a javaslat a bűnözéssel szembeni közös fellépés miatt nagy jelentőségű.
Mint mondta, az MSZP minden, a jogharmonizációra irányuló erőfeszítést támogatni fog, a jogharmonizáció ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Magyarország egyszerű végrehajtói pozícióban lenne. A javaslat szerinte alapvetően elfogadható módon tesz eleget a jogharmonizációs kötelezettségének, de - hangsúlyozta - pártja módosító javaslatokat fog benyújtani az indítványhoz.
Közölte azt is: az MSZP egyetért azzal, hogy a polgári pirotechnikai tevékenység alapjait törvényben kell lefektetni, azonban szerintük ezt nem a lőfegyverekről szóló törvényben kellene szabályozni.
Az MSZP az indítvány támogatását a módosító javaslatok elfogadásától teszi függővé - jelentette ki.

Fidesz: igen a törvényjavaslatra
A fideszes Ágh Péter közölte: a lőfegyverekről szóló törvény módosításának indoka az EU jogalkotásában bekövetkezett változás.
Mint kiemelte, a pirotechnikai tevékenységeket továbbra is mindenképpen engedélyhez kell kötni. Hozzátette: a pirotechnikai tevékenység végzésére jogosító engedély egyik feltétele az, hogy az engedély jogosultja büntetlen előéletű legyen, ami szabályozás azonban csak törvényben írható elő.

Jobbik: hibák a javaslatban
Volner János (Jobbik) megjegyezte, hogy a javaslatban helytelenül írták le a Terrorelhárítási Központ nevét. Véleménye szerint ez arra utal, hogy az, aki a szöveget megfogalmazta, nem foglalkozik napi szinten ezzel a területtel, tehát nem ért hozzá.
Fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal is belekerüljön a törvénybe. Mint mondta, évről-évre több tízmilliárdnyi euró kárt okoz, hogy a fehérgalléros bűnözők áfacsalásokat követnek el.
Hozzátette: ha 12 milliárd forintot elkülönít az állam a növekvő terrorveszély miatt, akkor a terrorizmus gazdasági hátterének felderítése érdekében is minden meg kell tennie a kormánynak.

KDNP: a bűnmegelőzésnek is az együttműködésen kell alapulnia
Básthy Tamás (KDNP) a terrorizmus elterjedése miatt fontosnak nevezte a nemzetközi együttműködést, szerinte a bűnmegelőzésnek is az együttműködésen kell alapulnia, a nemzetközi együttműködés alapvető fóruma az Europol.
Hangsúlyozta, a javaslat a magyar bűnüldözés és bűnmegelőzés hasznára válik. A KDNP a törvénytervezet elfogadását javasolja - jelentette ki.

LMP: jogállami elemeket feszeget két változtatás
Az LMP-s Dorosz Dávid közölte: a tervezetben két olyan változtatás van, mely jogállami elemeket feszeget. Egyik ilyen a kötelező kamarai tagságnak az eltörlése a vagyonvédelem területén, a másik pedig a jogos önhatalomnak, mint korlátnak az eltörlése a vagyonvédelmi tevékenység körében.
Véleménye szerint szigorúbb szabályok kellenek arra nézve, hogy kiből, mikor és hogyan lehet biztonsági őr. Miért épp a civil biztonsági szolgálatok kapnak több jogosítványt a kormánytól? - kérdezte. Az LMP is módosító indítványai elfogadásától teszi függővé, hogy támogatja-e a törvényjavaslatot.

Jobbik: a tervezet előrelépés, de vannak hiányosságai
Bertha Szilvia (Jobbik) szerint a tervezett szabályozás előrelépés, de vannak benne hiányosságok. Példaként említette, hogy a rendőrség által kiadott engedélyek továbbra is csak öt évig lesznek érvényesek. A Jobbik az érvényességet a visszavonásig állapítaná meg.
A fogalmak tisztázását is hiányolta a jogszabályból; szorgalmazta, hogy a kamara meghatározásakor vizsgálják felül annak tevékenységét is.
Reménykeltőnek nevezte az alvállalkozói lánc szabályozását. A kötelező kamarai tagság megszüntetését fontos pontnak tartotta, de a 2012. január 1-i hatálybalépést későinek nevezte, mert így további egy évig fent fog állni egy uniós jogharmonizációs probléma.

Kormány: jó törvény születhet
Kontrát Károly államtitkár megköszönte a képviselőknek, hogy ismertették álláspontjaikat és megjegyezte, véleménye szerint minden lehetőség adott, hogy jó törvény szülessen az ügyben.
Lezsák Sándor levezető elnök ezt követően az általános vitát lezárta.
Mielőtt a Ház áttért volna a részletes vitákra, Lezsák Sándor délig tárgyalási szünetet rendelet el, mert az Országgyűlés hétfői ülésnapja kedd hajnalban ért véget és a részletes vitákat előkészítő bizottságok üléseit kedd délelőtt 11-re hívták össze.


3. rész
A Magyar Távirati Irodáról (MTI) szóló határozati javaslat és a sztrájktörvény részletes vitájával folytatta munkáját kedden az Országgyűlés. Utóbbi tárgyalásakor személyeskedésektől sem mentes szócsata bontakozott ki a kormánypárti és a szocialista képviselők között.
Jobbik: elegendő a független könyvvizsgáló ellenőrzése az MTI-nél
A jobbikos Nyikos László azt mondta, hogy korábban sem volt érhető, miért kell két külső független pénzügyi szervnek ellenőrzést folytatnia egyazon helyen. Kiemelte: iszonyatosan drágán történnek a külső ellenőrzések, ezért értenek egyet azzal, hogy a független könyvvizsgáló munkája elengedő, s ne kötelezzék az ÁSZ-t minden évben az ellenőrzésre. Vitatható, miért éppen az MTI az, ahová ilyen gyakorisággal kellene mennie a számvevőszéknek - tette hozzá. Helyes a javaslat, célszerű az ÁSZ ezen feladatát elhagyni - mondta a képviselő, aki ugyanakkor módosító indítványt adott be a javaslathoz.
Frakciótársa, Novák Előd szerint a valóban indokolt megszüntetés után, ha mégis készít az ÁSZ véleményt, indokolt, hogy ez az Országgyűlés elé kerüljön. Az MTI 2009-es jelentését ugyanakkor még mindig nem tűzte napirendre az Országgyűlés - jegyezte meg, hozzátéve: nem jó, hogy a parlament működésében ilyen hiányosságok vannak. Arról beszélnek, milyen legyen az MTI beszámolója, miközben az még nincs is az asztalon. Milyen kontrollt gyakorol az Országgyűlés, ha nem tárgyalják időben? - kérdezte.

MSZP: támogatják a Jobbik módosító indítványát
Göndör István egyetértett Nyikos László módosító indítványával, bár mint mondta, sok reményt nem fűz annak elfogadásához. A beszámolót a részvénytársaságot felügyelő bizottság véleményével, s a külső kontrollt biztosító könyvvizsgálói jelentéssel együtt kell előterjeszteni, ez felel meg a hatályos törvényeknek - hangsúlyozta. Hozzátette: érthetetlen, hogy a javaslat beterjesztői ezt miért nem akarják figyelembe venni.
L. Simon László (Fidesz) előterjesztőként azt mondta, hogy félreértések sorozatáról van szó. Az ÁSZ jelentését minden évben megtárgyalja a kulturális és sajtóbizottság, ezt megtörtént most is. Az Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia róla - mondta. Az ÁSZ az állam részéről ellenőrizte az MTI-t, s az, hogy legyen egy könyvvizsgálója, ettől független. A médiatörvény, amit hétfőn fogadtak el, azt rögzíti, hogy új közmédiumrendszer jön létre, s az MTI ellenőrzésében az Országgyűlésnek nincs feladata. Az a cél, hogy az ÁSZ-nak ne kelljen felesleges munkát elvégeznie - mutatott rá.
Az elnöklő Balczó Zoltán a részletes vitát lezárta, a módosító javaslatokról csütörtökön határoznak a képviselők.

MSZP: módosítások a sztrájktörvényhez
Lamperth Mónika azon indítványa mellett érvelt, amelyik kezdeményezi, hogy az elégséges szolgáltatás mértékét a munkaadók és munkavállalók közötti megállapodás rögzítse.
A szocialista politikus szerint ha valamilyen szabályt az OÉT elé kerül vinni, akkor ez a törvény olyan. Kifogásolta, hogy a módosításról a szakszervezeteket és munkavállalókat nem kérdezték meg. Senki nem szereti, ha a sztrájk eszközéhez kell nyúlni, erről nehezen hozzák meg a döntést az érintettek, de rendkívül fontos alkotmányos alapjog, hogy ezzel élhessenek - mutatott rá. Úgy értékelte, hogy a sztrájkjog egyoldalú korlátozásáról van szó a mostani javaslatban. Akkor járnának el korrekten, ha ezt a javaslatot visszavonnák, de ha erre nem hajlandók, legalább fogadják el a szocialisták módosító indítványait - mondta.

Fidesz: alkotmánynak megfelelően kívánják rendezni a helyzetet
Kara Ákos, a javaslat egyik fideszes előterjesztője azzal egyetértett, hogy egy sztrájkról szóló döntést nehezen hoznak meg a munkavállalók. A döntést nagyon sok minden befolyásolja, így például a kollektív szerződés. Hite szerint a javaslat az alkotmánynak megfelelően, a sztrájk mint alkotmányos alapjog mellett próbálja rendezni az elégséges szolgáltatás kérdését - mondta.
Kontúr Pál azt mondta, hogy a szocialisták gyorsan elfelejtették a közelmúltat, amikor együttműködést kötöttek a baráti szakszervezetekkel. Akár a BKV-, akár a Malév-sztrájk letörésére sztrájktörőket hoztak - jegyezte meg, s feltette a kérdést, ilyen nyolc év után hogy mernek a kisemberek nevében szólni?
"Ne beszéljenek érdekvédelemről, (...) csak a pénzt és megszorításokat ismerték világ életükben" - fogalmazott. A törvénynek világosnak kell lennie, a módosítás pedig semmilyen alkotmányos jogot nem sért.

MSZP: fél a kormány
Göndör István szerint Kontúr Pál demagóg. Azt hangoztatta, hogy többéves előkészítés kellene, de ettől a kormány fél: éjjel "kergették le" az általános vitát, nincs értelme hozzászólni sem, s látszik, hogy egyetlen módosítást fogadnak majd el.

Jobbik: politikát csinálnak a sztrájkhoz való jogból
Gyenes Géza azt mondta, hogy azt látja, a kormánypárti és szocialista képviselők politikát csinálnak a sztrájkhoz való jogból. A kényszerítőeszközt teljes mértékben ki akarja kapcsolni a kormány javaslatával - jegyezte meg a jobbikos honatya.

Répássy Róbert: a parlamentarizmus lényege a képviselők törvénykezdeményezési joga
A közigazgatási tárca államtitkára azt mondta, a kormány tiszteletben tartja a képviselők törvénykezdeményezési jogát, ez a parlamentarizmus lényege. Ha az ellenzék úgy gondolja, adminisztratív feltételhez kössék, hogy csak egyeztetés után nyújthassák be javaslatukat, lehet ezt is, ha az önkorlátozást vállalják.
Hozzátette: a szocialisták a jogállamiságot leginkább a bíróságtól féltik, a munkaügyi bíróságnak ilyen kérdésekben meg van a megfelelő szakértelme, és felkészült, hogy a munkaügyi vitákat eldöntse. Alkotmányos érdek, hogy a még elégséges szolgáltatást meghatározzák - jegyezte meg.


4. rész
Az MSZP és a Jobbik is bírálta a kormányoldalt kedden a parlamentben a sztrájktörvény módosításáról szóló javaslat tárgyalásának módja miatt. Az indítvány egyik fideszes előterjesztője, Kontur Pál szerint azonban a szocialistákat zavarja, hogy ők tiszta vizet szeretnének önteni a pohárba sztrájkügyben.

Vita a sztrájktörvény-módosítás tárgyalásának módja miatt
Lamperth Mónika (MSZP) szerint a kormányoldal úgy gondolja, a "fülkeforradalom" arra is felhatalmazta őket, hogy kikerüljék az egyeztetést. A politikus úgy véli, nem lehet úgy jogszabályt alkotni, hogy például a most tárgyalt sztrájktörvény esetében a javaslatot pénteken lehetett először olvasni. Frakciótársa, Göndör István is azt kérte a részletes vitában, legyen elég idő az előterjesztés parlamenti megvitatására.
A fideszes Varga Mihály azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkkal kapcsolatos kérdések rendezése nem halasztható tovább, döntést kell hozni. "Nem korlátozni akarunk, hanem szabályozni" - mondta.
Kontur Pál szerint a szocialistákat zavarja, hogy a Fidesz szeretne tiszta vizet önteni a pohárba. Lamperth Mónika azonban kikérte magának a fideszes politikus szavait.
A Jobbik képviselője, Volner János úgy vélekedett: a közvélemény elől eldugottan akarják keresztülverni a javaslatot. Ez a munkamódszer támogathatatlan - jelentette ki.
Álláspontja szerint a kormányoldal szeretné megakadályozni, hogy a munkavállalók hatékonyan képviseljék az érdekeiket.
A részletes vitát az ülés levezető elnöke lezárta.

Energetikai tárgyú törvények
Bencsik János államtitkár az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat expozéjában kifejtette: az energiabiztonság, a fenntarthatóság, a versenyképesség, a gazdaságélénkítés és a fogyasztóvédelem szempontjait figyelembe véve kívánja a kormány a hazai energiaszabályozás rendszerét továbbfejleszteni.
Mint mondta, a bányatörvény módosításáról szóló előterjesztés célja megalkotni az energetikai és ipari eredetű szén-dioxid geológiai tárolásának szabályait és a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló uniós irányelvekkel és határozatokkal összhangban törvényben szabályozni a szén-dioxid tárolását, ami alapja a részletes kormányrendeleti szabályozásnak.
Bencsik János úgy fogalmazott: a törvénycsomag javaslatot tesz a szolgáltatásból történő kikapcsolás szabályainak módosítására is. Mint mondta, a lakossági felhasználók kikapcsolásának alapvető feltételét jelenti bizonyos mértékű felhalmozott lejárt tartozás. Hozzátette: a tervezet ennek mértékét a jelenlegi 90 napról 60 napra javasolja csökkenteni, aminek célja annak megakadályozása, hogy a felhasználó jelentős mértékű tartozást halmozzon fel.
A Fidesz bízik az energetikai tárgyú törvények támogathatóságában
Koszorús László, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: bízik benne, hogy szakmai vita után a törvénytervezet támogatható a parlamenti frakciók számára.
Elmondta: a módosításokat uniós irányelvek határozzák meg.
A bányászatról szóló törvény módosításának célja elsősorban energetikai és ipari eredetű szén-dioxid geológiai tárolása jogszabályi környezetének megteremtése - közölte.
Szólt arról is, hogy az uniós szétválasztási szabályok szerint ha 2009. szeptember 3-án az átviteli rendszerben tulajdonnal rendelkező vállalkozás vertikálisan integrált vállalkozás része, akkor a tagállamoknak lehetőséget kell adni a tulajdonjogi szétválasztás, valamint az ellátási és termelési érdekektől független átviteli rendszerirányító vagy az átviteli rendszerüzemeltető közötti választásra.
Ennek kapcsán megjegyezte: e rendelkezés ágazati jogszabályokba való átültetésekor biztosítják mindhárom szétválasztási modellt, úgy, hogy nem írják elő egyik elsőbbségét sem.
Az okos mérésről, okos hálózatókról azt mondta: 2012. szeptember 3-ig kell elkészíteni a bevezetésre vonatkozó hatástanulmányt; bevezetni pedig 2020-ig kell a fogyasztók 80 százaléka esetében, ha azt a hatásvizsgálat ésszerűnek tartja.
Az ügyfélszolgálatokról egyebek között azt mondta: mindkét szektorban a fokozódó szigor elve mellett kell ezeket üzemeltetni.

Az MSZP szerint gyanús a törvényjavaslat
Szekeres Imre, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy a törvényjavaslat vitatása több, mint gyanús, a törvényt a szocialisták nem tudják támogatni. Megjegyezte: alig egy éve a parlamenti pártok teljes egyetértésben fogadták el az uniós irányelvek harmadik csomagjának alapvető lépéseit a mai kormánypártok, azaz az akkori ellenzék szavazataival.
Hozzátette: az akkor elfogadott törvény legfőbb célja az volt, hogy az új irányelvek értelmében, a korábbi szabályozásnál szigorúbb, az érintett vállalkozások jelentős átszervezését igénylő, úgynevezett szétválasztási szabályokat vezessenek be, és azokat megfelelő időben ültessék át a magyar jogba.
"Erős a gyanú, hogy e mögött van egy olyan szándék, amely a földgáz szállításba avatkozna be egy nagyon erőteljes tulajdonosváltás révén" - fogalmazott a szocialista politikus annak kapcsán, hogy az új kormány szerint a szétválasztási szabályokat csak 2012. március 3-ától kell alkalmazni.
Azt mondta még, hogy a szétválasztási szabályok kuszák, nehezen következőek, tervgazdasági modell felé mutatnak; a jogszabály visszalép a fogyasztói jogok területén; az irányelvektől eltérően a javaslat alapján a kormányzat, a miniszter egyre nagyobb döntési kompetenciát kap az energiapiacok működtetésére, a miniszter számára befolyást engedne még a rendszerhasználati díjak meghatározásába is; szűkül a ki nem kapcsolható fogyasztók köre.
Leszögezte: Magyarországnak van energiapolitikája, amelyet közösen alakítottak ki, 2008-ban teljes egységben fogadták el az országgyűlési határozatot.


5. rész
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint szükség van a megfelelő jogszabályi keretek kijelölésére, míg az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy nem látszik a kormány hosszú távú energiapolitikai stratégiája.

KDNP: megfelelő jogszabályi keretekre van szükség
Aradszky András kiemelte, a gondos kormányzati munka eredményeként kezelhető javaslat került a Ház elé. Az esetleges pontosítására kellő határidőt kaptak - jegyezte meg.
A kormánypárti vezérszónok hangsúlyozta: szükség van megfelelő jogszabályi keretek kijelölésére. A belső földgáz- és villamos energiapiac célja, hogy az uniós lakosság számára valós választási lehetőséget, új üzleti lehetőségeket nyisson, bővítse a határokon keresztüli kereskedelmet, ezáltal versenyképes árakat, magas szintű árakat teremtsen, és hozzájáruljon az ellátás biztonságához. A módosítás célja azon uniós szabályozás átültetése a nemzeti jogrendbe, amelyek a szén-dioxid geológiai tárolására, és a vezetékes energiahordozók belső piacára vonatkoznak - mutatott rá.
A javaslat bányászatra vonatkozó szakasza megalkotja az energetikai és ipari eredetű szén-dioxid tárolásának törvényi szabályozását - tette hozzá.
Kiemelte, az ásványvagyon a kitermelésig az állam tulajdonában van, de eddig nem volt pontosan körülhatárolva, hogy a kutatás során mi és meddig minősül üzleti titoknak. A javaslat az adatvédelmi biztos ajánlása alapján ezt is rendezi - mutatott rá. Kitért arra is, hogy 2011.december 3-tól megerősítik az energetikai hivatalt.

LMP: nem látszik a hosszú távú stratégia
Jávor Benedek arról beszélt: nem látszik, mi az a hosszú távú stratégia, ami alapján a kormány az energetikai szabályozást elképzeli. Nem tisztázott, milyen szerepet szán a kormány az államnak és piacnak az ármeghatározásban, az energiahordozók tekintetében is számos kérdés nyitott, s azt sem tudni az atomenergia szerepe milyen léptékben és távon része az elképzeléseknek. Az energiaárak tekintetében sem világosak a szándékok - jegyezte meg.
Azt mondta, az látható, hogy az energiatársaságok egyelőre lenyelik az ágazati különadókat, de hosszútávon, ha tartósan a bekerülési ár alatt tartják az árakat, akkor a szolgáltatók előbb vagy utóbb kilépnek a piacról.
Kitért arra is, hogy a kötelező átvételi rendszer behozatalát nem indokolja a jogharmonizációs kényszer. Az okos hálózatokat nem csak a nemzeti hálózatok szintjén kell értelmezni - tette hozzá. A szén-dioxid föld alatti tárolásáról azt mondta, remélte, nem jelenik meg ennek a vitatott technológiának a széleskörű alkalmazása.

EP-képviselő: a gázár nem politikai kérdés
Herczog Edit európai parlamenti képviselő azt mondta: 40 éve nem volt tőkebevonás az energia ágazatba.
Véleménye szerint Magyarország tőkevonzó képessége az energia területén komoly versenyelőnyt, vagy ha ez nem következik be, komoly versenyhátrányt okozhat.
Felhívta a figyelmet arra, hogy február negyedikén az EU-csúcs témája az energiabiztonság lesz.
Véleménye szerint érdemes lett volna egyszerűsíteni az energiaszámlákat.
Kijelentette: a gázár nem politikai kérdés.

A Jobbik a képviselőket hiányolta a törvényjavaslat vitájában
Z. Kárpát Dániel felszólalásában megjegyezte, hogy szinte teljesen üres az Országgyűlés a törvényjavaslat tárgyalása alatt. Mint mondta, mindössze három nap volt arra, hogy az előterjesztésről szakértőkkel egyeztessenek.
Véleménye szerint az energetikai és ipari eredetű szén-dioxid geológiai tárolása egyfajta divatnak számító technológia, mivel a valóságban ez a rendszer még nem bizonyított. Ez a hulladék megmarad, úgyhogy egy idő után gondoskodni kell az eltüntetéséről is - tette hozzá.
Varga Géza jobbikos képviselő a települési komplex energiaellátó-rendszereket hiányolta a törvényjavaslatból.
Bödecs Barna (Jobbik) közölte: az energetikai és ipari eredetű szén-dioxid geológiai tárolása nem környezetbarát megoldás.

Államtitkár: az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés is
Bencsik János államtitkár a jobbikos Z. Kárpát Dániel felszólalására válaszul azt mondta: jobb lett volna, ha több képviselő lett volna jelen az ülésteremben, de, mint mondta, hajnali négyig tartott a hétfői ülésnap.
Kijelentette azt is: a kormány nem készül a hazai energiaellátás felforgatására, nem akarja az energiaellátás biztonságának megbillentését.
Mint mondta, a kormány a fogyasztói érdekek figyelembe vétele mellett kívánta a gyors beavatkozásokat megvalósítani az energiaszektorban.
Úgy fogalmazott: a törvényjavaslat üzenete az, hogy az átmeneti, gyors beavatkozások ideje lejárt.
Bencsik János közölte: az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés is.
Az államtitkár szerint a szén-dioxid geológiai tárolása áthidaló megoldás lehet.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az általános vitát lezárta.

Jobbikos napirend utáni felszólalások
Farkas Gergely (Jobbik) a szerinte méltatlanul elfeledett irodalmárokra emlékező napirend utáni felszólalásainak sorában Sík Sándor piarista tanárra, költőre hívta fel képviselőtársai figyelmét.
Az ugyancsak jobbikos Novák Előd arról emlékezett meg, hogy 1921-ben Sopron lakossága népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntött, ezért december 14-ét egy kilenc évvel ezelőtti kormányrendelet a hűség napjává nyilvánította. Felidézte, hogy előzőleg a Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda megakadályozta az osztrák hadsereg előretörését. Erre is hivatkozva felszólította a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a hatvan évvel ezelőtt Spanyolországban elhunyt Héjjas Iván holttestének felkutatása, hazaszállítása és újratemetése érdekében.
Az ülést ezután Lezsák Sándor lezárta. Az Országgyűlés idei utolsó ülése csütörtökön lesz.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. gjozsi88 2010. december 23. 21:18
  „még annyit:

  "Baráti körökben ilyenkor szokás a hozzád hasonlóan megnyilvánulók mögött a halántékhoz emelt újjal jelezni.
  Hagyd már nincs értelme!"

  Azért iritál.....nem birtad abba hagyni.....he,he,he..!
  Mulatságos vagy!
  Érv nélküli fülkeforradalmár.....!”
 • 27. gjozsi88 2010. december 23. 21:05
  „LAZA!
  De szerinted most az az időszak következik, hogy bátran és nyilvánosan lehet majd bírálni....?
  Egyébbként talán feltünt, hogy a fórumnak ez egy általános gyakorlata....!
  Egyébbként a nézeteimet a környezetemben mindenki ismeri....és hozzád hasonlóan sokan nem tudnak mit kezdeni vele!
  De ez nem az én hibám!
  Egyébbként baráti társaságom hozzám hasonló szinten van,nem kis részük sokkal kvalifikáltabb nálam igy izgalmas és értékes vitákat folytatunk....!
  Ugyanis a vita a fejlődés alapja!
  A vitához vitaképességhez gondolkodás, gyakorlatiasság is szükségeltetik az elméleti felkészültségen kívül!”
 • 26. LAZA 2010. december 23. 19:12
  „Hát Józsi?
  Szerintem pedig egyetlen baráti körben sem szerethetik a hüberokosokat!
  Gondolom,hogy Te is csak itt álnéven mered az észt osztani,otthon és a munkahelyeden pedig hatalmas kussban vagy.
  Talán ezért is ragaszkodsz ahhoz,hogy az utolsó beírás a Tiedé legyen mert máshol nincsen sikerélményed!
  Mielőtt rám is hívatkoznál ki kell hogy ábrándítsalak.
  A név amelyen hozzászólogatok Sopronban elégé közismert.
  Igy aztán ki is teszem magamat annak,hogy beírásaim miatt esetleg verbálisan is lehűlyéznek.(még nem fordult elő)”
 • 25. gjozsi88 2010. december 23. 13:25
  „LAZA!
  Attól függ milyen baráti kör van!
  Ha olyan körbe ülsz, akiket konkrétumok ,a gyakorlat érdekel, akkor nem biztos, hogy rám hagyják.....mert nincs értelme!
  Az ilyen helyeken a fellengős mellébeszélést nem szokták szeretni.....Te leszel, akivel nem tudnak mit kezdeni!
  Ez megközelités kérdése!
  Miközben a puding próbája az evés,....minden elméletet a gyakorlat hitelesít!”
 • 24. LAZA 2010. december 23. 12:59
  „Baráti körökben ilyenkor szokás a hozzád hasonlóan megnyilvánulók mögött a halántékhoz emelt újjal jelezni.
  Hagyd már nincs értelme!”
 • 23. gjozsi88 2010. december 23. 12:35
  „LAZA!
  Gondoltam, hogy filozófiád gyenge pontjára tapintottam.....a gyakorlati működésképtelenségét bemutatva!”
 • 22. LAZA 2010. december 23. 12:10
  „Ezután jövünk mi az Ostobák akik aztán nem tudunk eligazodni abból a halmazből amit most ide elénk hordtál.
  Különben pedig elmondtam amit az témáról éremesnek tartottam,aztán aki olvassa az majd eldönti,hogyjól látom e vagy rosszul.
  Kell e törvényi szabályozás,vagy jó úgy ahogyan van.
  Ennyi!”
 • 21. gjozsi88 2010. december 23. 11:53
  „még annyit!

  "Sok helyen pl.számítógépes diszpécseri esetleg mérlegelési nyilvántartási feladatokat.
  Mindezekért a dolgozó komoly felelőséggel (anyagi)bir.Egyszerüen kiveszik a borítékjából a pénzt"

  Ez tényleg igy van !
  Egészen addig, hogy a megbizó cég a csak biztonsági feladatot ellátó feladatkört VÁLTOZATLAN, vagy alig magasabb árért, többlet feladat elvárását kéri, illetve aki be akar kerülni biztonsági cég kiajánlja, mert a piacon eszméletlen verseny van! Sok az eszkimo ,kevés a fóka!
  Miközben többlet költsége keletkezik a többlet feladattal, arányaiban nem lesz több a megbizottól kapott összeg, igy egyre kevesebb bért tud fizetni...!
  Itt jön az, hogy tetszik jó, ha nem vannak még 500 000-en....!”
 • 20. gjozsi88 2010. december 23. 11:49
  „még annyit!
  Az adó elkerülést, a fekete munkát is bünteti a törvény....!
  De addig mig ennyi a munkanélküli, addig a munkáltató tudja azt mondani, hogy vállalod igy feketén, vagy vannak még 500 000-en!
  Azaz papirral le lesz fedve, akik eddig megéltek belőle ezután nem tudnak (itt a dolgozókra gondolok), mert jogai vannak és emiatt az eddigi jövedelme csökken, mert a törvény szerint nem dolgozhat ennyit, mint eddig, miközben teljesítmény bére van!

  Azt hinni, hogy a gyakorlat úgy működik, ahogy elméletben kitalálják, több, mint butaság.....ez jellemzi a kormányodat is!”
 • 19. gjozsi88 2010. december 23. 11:45
  „LAZA!
  A hosszú elemzésed az én felvetésemre nem ad választ....!
  Ugyanis máshogy meg egyébbként....stb szlogenek konkrétumok helyett!
  Azt tudom, hogy a megbizó ad egy összeget, amit a rengeteg piacon lévő cég versenyzésével egyre olcsóbban teszi meg.....Ezt az összeget osztják el!
  Minél többen részesednek belőle annál kevesebb jut.....!

  Azaz még mindig itt tartunk, mert a magasztos dumád a törvénnyel együtt, nem megoldás!
  Életszerütlen és sok embernek kárt okoz!
  Szerinted mitől lesz jobb neki, hogy eddig keresett 250 órába 112 000 ft-ot, majd ezután keres 170 órában 68 000 ft-ot, miközben többször kell bemmennie a munkahelyére, mert eddig bement 24 órára, most 8 -ra!
  A munkáltatónak meg tök mindegy, hogy a havi 720 órás munkát 4 embernek fizeti ki, vagy 12-nek!
  Egy dolgot ne felejts el, a torta gömbölyű, azaz attól, hogy többen vágnak belőle kevesebb jut fejenként!
  Abból indulj ki, hogy a biztonsági cégek a megbizóiktól egy fix összegre szerződve kapják a pénzüket, ez annyi amennyit a megbizónak megér, vagy képes megadni....ezt kell elosztani!”
 • 18. LAZA 2010. december 23. 10:13
  „Nos Józsikám,akkor most jönne a:
  Konkluzió!
  Miért is mentem bele ebbe a részemről túl hosszunak számító elemzésekbe?
  A válaszom a kiinduló irásom amelyre végül is Te reagáltál:A BALOLDALISÁG kérdése.
  8 évi magát baloldalinak valló kormányzás után ilyen és ehhez hasonló anomáliák tömkelegét hagyta maga mögött a szoc libsi rezsim.
  Az itt általam felvetett problémák még nagyon sok másik iparágban is jelen vannak.
  Mit tett az előző rezsim?
  Ahelyett,hogy az állam ez által az adófízető állampolgárai érdekében fellépett volna a nyilvánvaló törvénytelenségek ellen inkább alájátszott szemet húnyt néhány száz?ezer? ügyeskedő disznóságai felett.
  Természetesen mint az már az elmúlt egy két esztendő során sorozatosan kiderült az _egyes választott és kinevezett képviselők esetében_ nem érdektelenül.”
 • 17. LAZA 2010. december 23. 09:49
  „még annyit
  Az utólsó két bekezdésedhez(14)
  Ne haragudjál de ez Tőled nagyon kevés.
  1.Hogyan lenne mindegy?
  Pontosan annyi embert kell alkalmaznia amennyivel az adott munkát a megrendelő igényei szerint és a jogszabályokban foglaltak alapján biztonságosan el lehet végezni!
  Itt jegyezném meg,hogy a megrendelők már a kifejezetten vagyonvédelmi feladatok elvégzésén túl is egyre több feladatot végeztetnek el.
  Sok helyen pl.számítógépes diszpécseri esetleg mérlegelési nyilvántartási feladatokat.
  Mindezekért a dolgozó komoly felelőséggel (anyagi)bir.Egyszerüen kiveszik a borítékjából a pénzt.
  2.utólsó bekezdésed
  Pont a fordítottja igaz.
  Egyszerübben:kabáthoz varrják a gombot.
  Kiírják a pályázatot az adott feladat elvégzésére.
  Aztán a fővállalkozói kör pályázik.
  Természetesen,hogy mindegyik megprobál nyerni.
  Aztán hogyan?
  Úgy hogy irreálisan alacsony árat kérnek.Aztán a nyertes fővállalkozó kiveszi a saját pénzét és a feladatot tovább adja egy alvállalkozónak.Erről viszont már irtam.”
 • 16. LAZA 2010. december 23. 09:22
  „még annyit
  Szóval amiről előbb irtam az tulajdonképpen már nem igényel törvényi szabályozást mert rendezve van csak hát a jogszabályok betartása betartatásával voltak a bajok.
  Az egész szakma müködési rendszerének legnagyobb rákfenéje azonban nem ezek a munkajogi problémák(a dolgozó ha munkát akart kapni kénytelen volt elfogadni a felkinált feltételeket és a többség el is fogadta)voltak.(vannak)
  A teljesen átláthatatlanul és szabályozatlanul müködő fő és alvállalkozói kör!
  A jelenleg tárgyalás alatt lévő törvényjavaslat ezt óhajtja (nagyon helyesen)megváltoztatni.
  A megrendelők által kifizetett pénzek(amelyek a legtöbb esetben akár megfelelőek is lehettek)itt tüntek el és nem a munkabérekben valamint az állami kötelezők befizeténél mutatkoztak.
  Egyszerübben: az alvállalkozói kör lenyelte a fő vállalkozó pénz nagy részét aztán mind társas vállalkozás eltüntette saját magát és egyuttal a felhalmozott adóságait.
  Nagyon de nagyon sok dolgozó és családja maradt igy fizetés nélkül az elvégzett munkája után.”
 • 15. LAZA 2010. december 23. 09:04
  „józsi!
  Abban egyet kell,hogy értsek:valóban senki nem kérdezte meg a biztonsági őrt.
  Legalábbis arról nem,hogy akarja-e a kötelező kamarai tagság éves díját fizetni.
  Aztán már kamarai tagként érdeklődtek -e nála,hogy milyen munka jogviszonyban és munkakörülmények között dolgozik.
  Egyszerűbben:
  A munkáltatók a Munka Törvénykönyvében és a Foglalkoztatási törvényben foglaltak szerint járnak -e el.Mert ezzekkel a legtöbb esetben azalkalmazások még köszönő viszonyban sincsenek.
  Ezt a nyolc órás munkaidőt emlegeted. Igen az nem biztos,hogy ennél a munkakörnél ez a legmegfelelőbb időbeosztás ám a más időrendi foglelkoztatásnak is meg vannak a törvényes lehetőségei.”
 • 14. gjozsi88 2010. december 23. 08:31
  „LAZA!
  Nem ez a megoldás....!
  Egyébbként senki nem kérdezte meg magát a biztonsági őrt....!
  Szerinted mitől lesz jobb neki, hogy eddig keresett 250 órába 112 000 ft-ot, majd ezután keres 170 órában 68 000 ft-ot, miközben többször kell bemmennie a munkahelyére, mert eddig bement 24 órára, most 8 -ra!
  A munkáltatónak meg tök mindegy, hogy a havi 720 órás munkát 4 embernek fizeti ki, vagy 12-nek!
  Egy dolgot ne felejts el, a torta gömbölyű, azaz attól, hogy többen vágnak belőle kevesebb jut fejenként!
  Abból indulj ki, hogy a biztonsági cégek a megbizóiktól egy fix összegre szerződve kapják a pénzüket, ez annyi amennyit a megbizónak megér, vagy képes megadni....ezt kell elosztani!”
 • 13. LAZA 2010. december 22. 15:01
  „Józsi
  Ismét csak ördögöd van.Ezt is jól látod hagyni kell mindent úgy ahogyan van.
  A tizenhetedik,nyolcadik,kilencedik század foglalkoztatási viszonyait.
  Akkor most mi van Marxxal Engelsz-el?
  Kevés a húszonnégy óra is, jöhet a negyvennyolc mert ig kevesebbszer kell útiköltségre költeni.
  Talán az általad felsoroltak miatt nem kezdett bele a rendezésbe a szoc,libsi rezsim.
  Szerencsére azért lehet ezeket a kérdéseket rendezni is méghozzá normálisan.
  Kedvenceidnek persze ez sem jön jól!
  Megszünik a minden disznóságot eltüntetö évenként többször is nevet bélyegzőt váltő alvállalkozói kör.
  Meg hát szintén csak néhány száz semmirekeló dőzsőléséhez befizetett kötelező kamara tagsági díj.
  Biztos lehetsz abban,hogy az érintettek és családtagjaik értékelni fogják-”
 • 12. gjozsi88 2010. december 22. 14:36
  „még annyit:
  Ettől a törvénytől még a munkáltatójának nem fog többet fizetni a megbizó, hogy több bért tudjon fizetni....márpedig ebből kell nyeresége mellett fizetni a béreket is!”
 • 11. gjozsi88 2010. december 22. 14:34
  „LAZA!
  Akkor már csak azt meséld el, hogy a hívatkozott intézkedések hatása, hogy fog a gyakorlatban működni...!?
  A kamarai tagsági dijakat levonják a netto 400 ft-os órabérből ,
  Az emberek dolgoznak napi 8 órát ezért a pénzért...?
  Szerinted miért vállalnak 24 órákat?
  Mert csak azzal lehet ilyen szinten egy megélhetést biztosító jövedelmet szerezni......!
  Ráadásul ezért többször kell munkahelyre is utazni...természetesen uti költséget a munkáltató nem fizet!
  Hol a megoldás....szerencsétlen?”
 • 10. LAZA 2010. december 22. 13:58
  „józsi
  No most a fején találtad a szöget!
  Legalább is velem kapcsolatosan.
  Amenyiben tőr dőfésed arra vonatkozna be kell,hogy valljam soha sem soroltam magamat az értelmiségiek közé,jobboldalinak pedig egyáltalán nem.
  Amennyiben esetleg érdekelne,maradtam ami mindig is voltam:
  MUNKÁS SZÁRMAZÁSÚ és BALOLDALI érzelmü!
  Különben pedig megint csak nem azt nézted amiről irtam hanem ismtelten csak a nagadét fújod!
  A Fidesz most arra készül(hangsúlyozom,hogy készül)amit egy magát baloldaliként aposztrofáló pártnak már régen rendezni kellett volna,
  Nevezetesen százharmincezer őrző és vagyonvédelmi dolgozónak a munka és életkörülményeinek a rendezéséhez.
  A minimálbérnél is kevesebbért huszonnégyórás szolgálatokkal.havi háromszáz háromszáz ötven órákat foklalkoztatott,szabadságtól betegállomány lehetőségétől megfosztottak jogviszonyának rendbetételéért.
  Igen,jobboldali pártként.
  Most ezért kéne utálnom őket
  Addig ameddig kedvenceid és Te is a bankok a pénztáraka multik megadózatása miatt tiltakoztok-
  Látod ez az egyik alapvető különbség köztem és közötted.”
 • 9. gjozsi88 2010. december 22. 13:14
  „LAZA!
  A közvélemény kutatási adatok szerint a Fidesztől, pont ezek miatt a döntések miatt, a jobboldali értelmiség fordult el jelentős mértékben.....azaz a 2,7 millióból, már 600 000-en!
  De te nem tehetsz arról, hogy nem köztük tartanak számon.....!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalai nem mond le, de szívesen elmegy az LMP-hez is

Az LMP felszólította Szalai Annamáriát, az NMHH elnökét, hogy ha részt vett a Fidesz hétfői frakcióülésén, akkor mondjon le a Médiatanács elnöki posztjáról. Tovább olvasom