Konferencia

2024.05.22. 07:26

Erőre kaphat a magyar faipar - Szakmai fórum a Soproni Egyetemen - fotók

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, mint a hazai faipar unikális felsőoktatási és kutatási központja kedden első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezte meg faipari ágazati egyeztető fórumát a Ligneum Rendezvényházban.

Varga Henrietta

A szakmai fórum céljai között szerepelt, hogy a faipari ágazat szereplőinek (kormányzati, szakmai, oktatói, kutatói szervezetek) véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítson, és hagyományteremtő módon a faipari ágazat számára szakmai egyeztető hírcsatornát alapítson. Az eseményen fókuszba kerültek az építési szabályozás és a fenntartható faépítészet aktualitásai, továbbá az ehhez kapcsolódó új kihívások. Szó volt a faipar fejlődését szolgáló versenyképességi programokról és támogatási lehetőségekről is az agrár,- nemzetgazdasági,- közlekedési és építésügyi minisztériumok, a katasztrófavédelem, valamint prominens iparvállalatok közreműködésével. Délután olyan fontos kérdések kerültek napirendre a szakképzés területén, mint az akkreditált szakmai továbbképzések, az új, innovatív továbbképzési programok, vagy a faipari oktatás vertikális összehangolása.

Hagyományteremtő szakmai fórum

Egyetemünk elkötelezett a társadalmi, természeti, illetve gazdasági fenntarthatóság mellett, beleértve az anyaghasználatot, és a hulladékgazdálkodást is. Úgy gondoltuk, hogy a szakmai fórummal egy olyan közösséget hívunk össze, akik a faipari ágazatban érdekeltek. Azt gondolom, ha a meglévő technológiai tudásunkat, innovációs képességünket egy kellően erős ágazatirányítással kapcsoljuk egybe, a magyar faipar újra erőre kaphat 

- foglalta össze gondolatait dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Azon túl, hogy nagy jelentősége van annak, hogy az adott térségben dolgozó, az adott kérdéssel foglalkozó kollégák elmondják a véleményüket, a faipari kérdéskör megvitatása is fontos cél. Személyes véleményem, hogy a jövő legnagyobb lehetőségét a faipari ágazat rejti, ezért bízom benne, hogy ez a konferencia más lesz, mint az eddigiek voltak, és a nap végére olyan megoldások és javaslatok is születnek, amelyek a magyarországi faipar, fafeldolgozás hosszú távú jövőjét is meghatározzák

 - tette hozzá Zámbó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában