Szemelvények

2024.05.22. 13:11

Választások 2024: Egy szavazattal is nyerhet 64 polgármesterjelölt Győr-Moson-Sopronban

Ahol csak egy jelölt van, és ahol sokan indulnak. A teljesség igénye nélkül érdekességek után kutattunk a június 9-i polgármester-választás indulói kapcsán.

Gyurina Zsolt

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Fotó: andriano.cz

Győr-Moson-Sopron is választ: 403 polgármesterjelölt, 236 egyéni választókerületi jelölt, 17 települési kompenzációs lista, 202 települési kompenzációs listás jelölt, 1696 egyéni listás jelölt méretteti meg magát június 9-én. Győr-Moson-Sopron települései közül 64-ben lefutottnak mondható a polgármester-választás, mert egy jelölt indul a június 9-i választáson: nekik már egy érvényes szavazat is elég, hogy polgármesterek legyenek. Érdekesség, hogy nincs kihívója a vármegyei városok közül a fertődi polgármesternek, Bognár Zoltánnak, és Jánossomorján sem indul másik jelölt Lőrincz György városvezető ellen.

Nyolc településen van száz alatt a szavazók száma, a legkevesebben Cséren vannak. Tavaly ősszel írtunk a vármegye legkisebb falujáról, ott 33 szavazó van most az osztrák állampolgárokkal együtt, és két jelöltet találtunk. Barbacson heten pályáznak, Répceszemerén hatan. Nagyszentjánoson három, Ravazdon két nő verseng a választók kegyeiért. Egyházasfalun a három jelölt egyike Eső János, aki három cikluson át volt polgármester, de 2010 óta nem. Babóton nem indul Molnár János, aki hat cikluson keresztül szolgált, 1998 óta, míg Lázitól búcsúzik Kajtár József tíz év után, Pázmándfalutól pedig Nagy Imre Gusztáv, aki 2006 óta állt a település élén. Bősárkány 20 év után köszön el Szalay Imrétől, aki 1994 óta vezette a falut. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában