Gondoskodás

2024.05.22. 13:07

Énekeltek a ciprusoknak a győrsági iskolások

Másfél évvel ezelőtt magvetéssel indult a munka, ma már a nyeremény osztálykirándulást szervezik a győrsági harmadikosok ciprusaik „árnyékában”. A Folly Arborétum Égig Érő Tanterem Alapítványának országos versenyén második helyezett alsósok mindannyian kivették a részüket a munkából.

Pozsgai Kitti

A győrsági harmadikosok már alig várják, hogy május végén elutazzanak a Folly Arborétumba. Fotó: Pozsgai Kitti

Még 2023 januárjában jelentkeztek Kokas Mónika osztályfőnök és a győrsági harmadikosok a Folly Arborétum Égig Érő Tanterem Alapítványának felhívására. Az „Így neveld a ciprusodat” pályázatban Magyarországon részt vevő 412 osztály mindegyikébe megérkeztek a magok, amiket a kapott instrukciók alapján elvetettek egy cserépbe. 

– A gyerekek izgatottan várták, hogy kibújjanak a földből a magoncok, gondosan ápolták, gondozták a növényeket. Szinte minden mag életre kelt, így a szétültetésnél mindenki tudott hazavinni egy-egy növényt – mondta Kokas Mónika osztályfőnök. 

A Fiáth János Általános Iskola harmadikosai ottjártunkkor büszkén mutatták a két cserépben a három cipruspalántát, amik most ugyan még csak 20–25 centisek, de szépen fejlődnek, és már azt is kitalálták, hova fogják ültetni. 

– Az iskola udvarán van egy kis ház, annak a két oldalán fogjuk elültetni a ciprusokat, hogy mindig emlékezzenek ránk – mondta Auróra, Maja, Fanni, Róza, Panna, Marci és Barni közül valaki, a hétfős kis osztály olyan lelkesen mesélt ciprusaik életéről, hogy alig lehetett követni őket. 

A madár- és állatbarát iskolában mindig is fontos volt a természetközeli nevelés, a gyerekek tisztelik és óvják az őket körülvevő élővilág legapróbb lakóit is. 

Az előző évi pályázaton a legjobb 40 osztály közé kerültek, akiket meghívtak az „Egy ciprus élete” címet viselő pályázatra, melynek nemrég volt az eredményhirdetése. 

– Második helyezést ért el az osztály az országos versenyen, nagyon büszke vagyok rájuk – mondja az osztályfőnök. – Magnevelő naplót vezettek, megoldották a kreatív feladatokat, amiket a verseny során kaptunk, a tanszünetekben is mindig volt valaki, aki hazavitte és gondoskodott a cipruspalántákról. Történetet írtak róla, énekeltek, mesét olvastak a növényeknek, féltő szeretettel gondoskodnak róluk mindannyian. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában