Web 3.0

2015.11.21. 12:02

Okos otthonoké a jövő

Címkék#okosotthon

Képzeljük el, hogy közeledünk otthonunk ajtajához, amikor kinyílik az ajtó belépünk, a fények felkapcsolódnak és kellemes meleg fogad odabent. Egy laza csuklómozdulattal felkapcsoljuk a tévét. Az otthonunk a csuklónkon lévő kis pánt segítségével azonosított minket. De a kulcs, nem a pánt, hanem testhőmérsékletünk, és szívverésünk üteme. A ház beengedi rokonainkat és barátainkat is, de idegeneknek lehetetlen a bejutás.

Bár úgy tűnik ez valami futurisztikus álom, holott a valóságról beszélünk. Az okos otthonok az előttünk álló évtized nagy forradalma lesz, amibe olyan nagy cégek , mint a Google, vagy az Apple dollármilliókat ölnek.

Az okosotthon bár most még furcsának tűnhet óriási lehetőség és természetesen óriási üzlet. A modern háztartások egyre több eszköze kapcsolódik az elektoromos hálózathoz. Innen pedig már csupán egy lépcső, hogy ezek az eszközök akár távolról, az internet segítségével vezérelhetőkké váljanak.

A fűtést alkalmazások segítségével szabályozhatjuk, akár évekre előre beprogramozva, vagy éppen az időjárás alakulásához igazítva.

Detroitban már 25 ezer háztartásban vezették be a PowerScan nevű alkalmazást, amely az elektromágnese mező segítségével méri az egyes eszközök áramfogyasztását és ezek alapján szabályozza őket. Az előzetes felmérések szerint ez az alkalmazás önmagában 9-12 százalékkal csökkenti az otthonok áramfogyasztását.

A Nymi elnevezésű csuklón hordható eszköz a használója szívverésének üteme alapján azonosítja viselőjét. Ez nem csak otthonaink biztonságát növelheti, de például mérheti viselője testhőmérsékletét, és ez alapján szabályozza a helyiség hőmérsékletét.

De lássuk, milyen eszközök léteznek már ma, amelyek akár meg is vásárolhatóak, és amelyek, vélhetően alapjai lesznek egy okos otthonnak a jövőben.

Fűtés- és energiatakarékosság

Az okosotthonok egyik óriási előnye az energiatakarékosság. A fűtés a külső hőmérséklet alapján automatikusan szabályozható, mindenféle beavatkozás nélkül. De akár olyan egyszerű eszközök, minta redőny is része lehet az okosotthonnak. A motoros redőnyök, egy számítógéppel és vezérlővel összekötve automatikusan felhúzódhatnak, ha a lakásba besüt a nap, vagy éppen lehúzódhatnak erős szél vagy csapadék esetén. Érdekes módon ezek a különlegességek sok hazai redőnyösnél is elérhetőek már.

Hálószoba

A SleepIQ alkalmazás az alvást figyeli, azt, hogy hányszor voltunk fenn, mennyit mozogtunk alvás közben, milyen volt a lélegzésünk és a szívverésünk. Az alkalmazás ezek alapján javaslatokat tesz például a megfelelő matracra vonatkozóan, amivel alvás élményünk javítható.

A Hush Füldugók olyan füldugók, amelyek kiszűrik a környezeti zajokat és nyugodta alvást biztosítanak. A Hush vezeték nélkül csatlakoztatható a mobiltelefonunkhoz, így a füldugó képes ébreszteni, vagy bizonyos hívások, vagy üzenetek esetén értesíteni minket.

Ehhez képest a Philips Wake Up lámpája szinte egyszerű eszköz, amely ébredéskor egy napfelkeltét imitál, és a téli depresszív időszakok során is képes a napsugárzáshoz hasonló hullámhosszban világítani.

Fürdőszoba

Az Oral Okos fogkeféi az okostelefonnal összekötve érzékelik, hogy fogainkat kellő ideig mostuk-e, figyelmeztet arra is, ha bizonyos területeket nem érintett a fogkefe, vagy ha túl erősen, vagy túl gyengén mostuk a fogainkat.

Az intelligens vécék már 1998 óta léteznek, de a jövőben természetes kellékei lehetnek a háztartásoknak. A WC ugyanis képes analizálni a testünkből kikerülő maradékanyagokat, és figyelmeztet, ha egészségügyi problémáink vannak, bakteriális fertőzés, vagy túlzott vörösvértest veszteség elemzése nem probléma számára.

Konyha

A konyhában rengeteg eszköz létezik ma már. És vannak olyan okos eszközök is, amely képesek elemezni egy-egy étel kalóriatartalmát, és egy alkalmazással összekötve javaslatokat is tesznek étrendünkre vonatkozóan.

Mi várható?

Az okosotthonokba olyan hatalmas cégóriások fektetnek be, mint a Google, az IKEA, a Philips, vagy az Apple. Ugyanakkor az elterjedésnek két gátja is van. Az első, hogy minden eszközhöz más-más alkalmazás van, ami nehézkessé teszi a használatukat. Nincs egy olyan szoftver, amellyel minden eszközünk vezérelhetővé válna. A másik egyfajta biztonsági kockázat. Vajon jó-e ha minden eszközünk az internetről elérhetővé válik. Vajon szerencsés-e ha minden eszközünk az elektromos áramtól válik függővé, akár a házunkba való bejutásunk is?

Az okosotthonok előbb utóbb életünk részévé válik, akárcsak az okostelefon. Hogy ez a váltás jó lesz-e vagy sem, döntse el mindenki saját maga.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!