Publicisztika

2024.06.16. 15:01

Számtan

"Komoly emberi tapasztalat lesz a következő négy hónap."

Varga Ottó

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Háromszázhuszonnégy szavazat. 0,04(!) százalék. Ennyivel nyert vasárnap Karácsony Gergely Vitézy Dávid előtt a Budapest főpolgármesteri székéért folytatott versenyben. Ilyen minimális különbségnél – főként, hogy minden eddiginél több volt az érvénytelen szavazólap – természetes, hogy újraszámolást kért a vesztes. Tegnap este hat órakor a soványka előny 54 voksra fogyatkozott, a végére pedig 41 marad a különbség, amit már kiszámolni sem tudok, hogy hány század (ezred?) százaléknyi. Mindenesetre a fordulat, úgy tűnik, elmaradt.

A kampány és a voksolás után Győrben is a számtan vette át a főszerepet, vármegyénk székhelyén 440 voks döntött Pintér Bence javára dr. Dézsi Csaba András ellenében. Ez a különbség sem érte el az egy százalékot (0,75%), itt sem volt kétséges, hogy a regnáló városvezető kéri az újraszámolást. Erre viszont majd csak hétfőn kerülhet sor, és mivel itt nem volt visszalépő jelölt miatti zavar, bár jósolni nem akarnék, talán még kisebb az esély a fordulatra.

Ami biztos, hogy sem ez az eredmény, sem a bizonytalanság nem jó senkinek, sem a jelölteknek, sem a választóknak, sem pedig a városnak. Ebből a szempontból is jól jön az a négy hónap, amíg az új városvezetés hivatalosan is megkezdheti a munkáját, és a jelenlegi irányít, talán megnyugszanak a kedélyek. Merthogy a város addig is él, működik, döntésekre van szükség, folyamatban lévő ügyeket kell vezényelni, menedzselni, mintha mi sem történt volna.

Ez még úgy sem könnyű, ha valaki tudja, hogy utána neki mennie kell, hát még úgy, ha azt sem tudja, megy vagy marad. Nem csak a voksolás, ez is komoly emberi tapasztalat lesz, akárhogy alakuljon is majd a számtan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában