Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Fizetőeszköz lesz a Rábaközi Tallér

A soproni Kékfrank alapján helyi pénz bevezetéséről írtak alá szándéknyilatkozatot pénteken Kapuváron. A Rábaközi Tallérral legkorábban a jövő évi gazdanapon fizethetnek a rábaköziek.

Az országban – Sopron után – a második helyen, a Rábaközben tervezik helyi pénz bevezetését. Perkovátz Tamás, a soproni Ha Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnöke és Hámori György Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú Társulás elnöke szándéknyilatkozatot írtak alá annak érdekében, hogy a rábaközi településeken mielőbb be lehessen vezetni az úgynevezett Rábaközi Tallért, mely helyi pénz gyanánt a rábaközi gazdaság fellendítésére hivatott. A helyi pénz bevezetésének ötletét a Sopronban már működő Kékfrank alapozta meg. Ahogy a soproni helyi pénzt bevezető szövetkezet elnöke pénteken a Rábaközi Művelődési Központban elmondta, Sopronban és környékén év végére közel ötszáz elfogadóhelyet regisztrálnak és a forgalomban lévő Kékfrank mennyisége elérheti a százmillió forintot. Perkovátz Tamás Kapuváron kijelentette, a helyi pénz bevezetésének legnagyobb előnye, hogy az általa megfizetett szolgáltatás és termék ára helyben marad, ezáltal erősítve és bővítve a helyi gazdaságot. – Emellett a fedezetként lerakott pénz kamatozik, nő a hitelpotenciál és nem mellesleg idegenforgalmi attrakcióként is elfogadható a Rábaközi Tallér – mondta a soproni üzletember. A Kékfrankot már Ausztria egyes helyein is elfogadják, a későbbi tervekben nemcsak a rábaközi bővítés szerepel, a szervezők a Csallóközre is kiterjesztenék a működtetést.


Hámori György és Perkovátz Tamás szándéknyilatkozatot írtak alá a Rábaközi Tallér bevezetésére.
Hámori György és Perkovátz Tamás szándéknyilatkozatot írtak alá a Rábaközi Tallér bevezetésére.

Hámori György polgármester az aláírás kapcsán elmondta, a programban részt vevő Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület eredendő célja a helyi gazdaság fejlesztése, ebbe szervesen illeszkedhet a helyi pénz bevezetése.

– Nemcsak a vállalkozások együttműködése erősödhet, de a Rábaköz kohéziójának is hathatós eszköze egy helyi valuta – mondta Kapuvár polgármestere.

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyetteseként Hutflesz Mihály hozzátette, szervezete vállalta a szervezés lebonyolítását, mivel úgy véli, a Rábaközben jelenleg ez az egyetlen gazdaságfejlesztő szervezet. 

– Sopron adja a módszert, a Rábaköz adja a hozzá való munkát – jelentette ki Hutflesz Mihály.

A rábaközi Tallér program a REGIONET Aktiv program keretein belül formálódott, jött létre.  A Tallér kibocsátója az a bank lesz, amely a Kékfrank felett is bábáskodik, tehát úgymond egy ˝jegybank˝ és két valuta lesz a környéken. A rábaközi pénzen (biztonsági ˝berendezései˝ a magyar húszezres címletével megegyezőek) várhatóan a tájegység nevezetességei, nevezetes emberei lesznek láthatók. A szervezők reményei szerint a jövő évi gazdanapokon már a Rábaközi Tallérral is fizethetnek a helybéliek. Az ˝előd˝ Kékfrankkal már a hét végén – bemutató gyanánt – a harmadik Rábaközi Gazdanapokon is fizethetnek a látogatók.

Olvasóink írták

 • 4. HelyiPénz 2011. július 07. 10:02
  „Már létezik a facebook-on egy Rábaközi tallér helyi pénz nevű nyitott csoport, ha érdekel, csatlakozz: http://www.facebook.com/groups/140666636011944?ap=1

  Helyi Pénz -nél a facebook-on számos videót és tanulmányt találsz a helyi pénzekről: http://www.facebook.com/profile.php?id=100002578922484&sk=wall”
 • 3. janika 2010. augusztus 31. 15:28
  „Holnap meg már olvashatjuk a "Szigetközi Fabatkát"!”
 • 2. load 2010. augusztus 29. 21:29
  „Mindkét "valuta" fedezete a forint.
  Ugyan milyen gazdaság ösztönző szerepe lehet, ha forintért adják?”
 • 1. háté 2010. augusztus 28. 18:33
  „Perkovátz Tamás, a soproni Ha Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnöke.

  ---úgynevezett Rábaközi Tallért, mely helyi pénz gyanánt a rábaközi gazdaság fellendítésére hivatott.
  helyi pénz bevezetésének legnagyobb előnye, hogy az általa megfizetett szolgáltatás és termék ára helyben marad, ezáltal erősítve és bővítve a helyi gazdaságot.

  A Kékfrankot már Ausztria egyes helyein is elfogadják,--ez a helyi gazdaság fellendítésének a záloga?

  --nincs ellentmondás?--avagy, itt is egyéni érdekek a fontosak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországban ˝búcsúztak˝ a szili néptáncosok

Dél-Spanyolországban, Abanillában vendégszerepeltek a szili néptáncosok. A hagyományőrzők egy… Tovább olvasom