Útfejlesztés

2024.05.03. 13:35

Tehermentesítő utat adtak át Mosonmagyaróváron - galéria

Régi elképzelés vált valóra Mosonmagyaróváron: átadták pénteken a déli tehermentesítő út 1. számú főút és 86. számú főút közötti szakaszát, mely az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, az STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében 4 milliárd 669 millió forintból épült meg. A 2.9 kilométeres tehermentesítő főút nemcsak a mosoni városrészt tehermentesíti, hanem egy száz hektáros iparterület is megközelítővé vált.

Mészely Réka

Nagy István agrárminiszter, Nagy Bálint államtitkár és Árvay István polgármester a tehermentesítő úton, melyet pénteken adtak át.

Fotó: Kerekes István

A Lajta-parti városban hosszú évek óta téma volt, egy, a mosoni városrész tehermentesítését szolgáló út építése, amire több terv is készült. Ugyan a munkálatok látványos része hónapokkal ezelőtt lezárult, mostanáig kellett várni a tehermentesítő út átadásra. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere vágta át a nemzeti színű szalagot, és adta át az utat. 

Tehermentesítő átadó, Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az átadón.
Tehermentesítő út átadó: Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője vágta át a nemzeti színű szalagot. 
Fotó: Kerekes István

Tehermentesítő a mosoni városrésznek

– Mosonmagyaróvár és a mosoni városrész közlekedési infrastruktúrájának évtizedes fejlesztési elképzelése valósult meg. A jelenlegi városvezetés szerepe annyi volt, hogy leporolta a régi terveket és egy új fejlesztési koncepciót tett le az asztalra, kereste annak megvalósítási lehetőségeit – kezdte beszédét Árvay István polgármester, aki szerint a beruházás három szempontból is fontos. Egyrészt a teherforgalom túlnyomó része elterelhető a lakott településrészről, ezáltal nyerünk egy élhetőbb, tisztább városrészt. A tehermentesítő út feltárt több mint száz hektár ipari területet, mely vonzó célpontja lehet az ipari beruházásoknak és biztosítja a város anyagi jólétét. Továbbá a régi nyomvonal területei bevonhatóak a város szövetébe, megindulhatnak a lehetséges fejlesztések.

Három új körforgalom, vasúti felüljáró

Mosonmagyaróvárt érintően több út fejlesztésén is dolgoznak – jelentette be Nagy Bálint államtitkár.  Ezek közül a legfontosabb a pénteken átadott 2.9 kilométer 2x1 sávos másodrendű főút. A beruházás során az 1-es számú főúton 310 méteren, míg a 86-as számú főúton 430 méteren épült át a teljes pályaszerkezet, elkészült három körforgalom, egy kanyarodósávos csomópont, valamint egy vasútvonal feletti felüljáró is. A város belterületén 1300 méteren közös gyalog- kerékpárút szakaszok is kiépültek. A fejlesztés hazai forrásból az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, valamint az STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében 4 milliárd 669 millió forintból valósult meg.

Új autópálya-csomópont 

Az államtitkár bejelentette: két további projekten is dolgoznak, a városhoz kapcsolódóan. Ezekre Nagy István agrárminiszter is kitért:

– Helybéliként, a város sorsáért felelősséget viselő megválasztott képviselőként és kormánytagként egyaránt örömmel tölt el az, hogy nagy előrelépés történt a város infrastrukturális fejlesztésében, és ez a fejlesztés a továbbiakban is folytatódik. Ebből a célból, a most elkészült beruházáshoz kapcsolódóan, további két projekt előkészítése történt meg az Építési és Közlekedési Minisztérium gondozásában – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője a jelen beruházás méltatását követően. 

Az egyik egy új autópálya-csomópont megvalósítása a Moson pihenőhely átépítésével,

a másik pedig a 8505-ös út rekonstrukciója az 1-es főút – M1-es autópálya – Mosonszolnok közötti szakaszon. Mindkét projektnél már rendelkezésre állnak a jóváhagyott kiviteli tervek, és megvannak a szükséges engedélyek is – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában