Rábaköz PRINT

2016.04.11. 11:22

Romos házak, elhagyott telkek Rábaköz-szerte

Rábaköz-szerte igen sok a lakatlan, elhanyagolt, gyakran romos ház. Némelyik közülük életveszélyes. Az önkormányzat viszont tehetetlen, hiszen nem tulajdonos.

Kustor Réka

Sopronnémetiben öt elhagyatott házról tud Bognár Sándor polgármester. „A több mint tíz éve megvásárolt ingatlanokat eleinte még gondozták, vagy megbíztak valakit a karbantartással, aztán lassanként az is elmaradt. Tehetetlenek vagyunk" – mondta a falu első embere. Hozzátette: „Be sem mehetünk a portákra, mert azzal jogsértést követnénk el."


Az új gazdák zöme eleve nem a legjobb állapotú házakat vásárolta meg. A gondozatlan, szellőztetés, fűtés nélküli régi ingatlanok állaga pedig rohamosan romlik. Kiküldött felszólításaik  „címzett ismeretlen" jelzéssel rendre visszaérkeznek. „Az életveszélyessé nyilvánított házak esetében a tulajdonos kötelessége lenne a bontás költségeinek fedezése.


Ám ha a tulajdonost nem érjük el, ez a teher is az önkormányzatra hárul. A bontást saját költségen kell megoldanunk." Nem beszélve az építményadóról, ami a nem életvitelszerűen a településen élőknek 700 forint négyzetméterenként. Ezt sem tudják behajtani. „A jogszabályok sajnos nem teszik lehetővé, hogy kisajátítsuk az elhanyagolt ingatlanokat" – mondta a polgármester, aki szerint így a faluban letelepedni vágyó fiatalok elől is elveszik az életkezdés lehetőségét.

Lengyel Oszkárné polgármester az egyik életveszélyes házat mutatja Szilban.

Lengyel Oszkárné polgármester az egyik életveszélyes házat mutatja Szilban.


A kisközségek esetében a megoldást a kisajátítás jelentheti, a nagyobb költségvetésű helyeken pedig a felvásárlás. Lengyel Oszkárné, Szil polgármestere elmondta, hogy igyekeznek megvásárolni a romos épületeket, rendbe tenni és értékesíteni.


„Bízunk benne, hogy a mostani kormányintézkedések nyomán fellendülhet az ingatlanpiac. Idén bevezetjük a fiatalok lakáshoz jutási támogatását, vagy építkezés esetén négyszázezer forint vissza nem térítendő és félmilliós kamatmentes hitelt biztosítunk annak, aki megfelel a feltételeknek."

Szilban arányaiban kiugróan sok az üres ingatlan. „Nyolcvanhárom lakatlan házunk, négyszáznyolcvankilenc lakott, tizennégy romos, valamint több mint húsz úgynevezett hétvégi ház van a településen. Általában az üres telkeket bérli valaki vagy az önkormányzat tartja rendben" – mondta Szil vezetője.

Markotabödöge egyik elhanyagolt házát mutatja Horváth Sándor polgármester.

Markotabödöge egyik elhanyagolt házát mutatja Horváth Sándor polgármester.


Horváth Sándor, Markotabödöge első embere elmondta, náluk is gondot jelentenek az elhagyatott házak és a gondozatlan telkek.


„A legnagyobb probléma az, hogy még a címét sem tudjuk a tulajdonosoknak. Hiába keressük, a régi címről elköltözött, az újról pedig nem tájékoztat bennünket. Az elhanyagolt házak rontják a faluképet, ezért is jár köszönet azon markotaiaknak, akik gondozzák e porták előterét" – emelte ki a polgármester. „Sérti a helybeliek önérzetét, hogy ők rendben tartják, csinosítgatják portáikat, fizetik az adót, ugyanakkor aki elhanyagolja házát, telkét és még adót sem fizet, bevételkiesést okoz  önkormányzatunknak" – mondta még.


A polgármester néhány éve figyelemfelkeltő plakátot helyeztetett ki az arra „érdemesült" házakra „Ez a falu szégyene!" felirattal.


„Érdekes, hogy a leveleket nem kapják meg, de a papírok másnapra már eltűntek" – mondta a polgármester, majd hozzátette: „Ha kisajátíthatnánk az ingatlanokat, akkor arra szert tehetnének a házvásárlás előtt álló helyi fiatalok. Ugyanis ők éltetik igazán a falut."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!