A hét embere

2023.10.29. 14:20

Ausztráliában bizonyított az ágfalvi hőlégballon-pilóta, Becz Rita

Egyedül képviselte Magyarországot Becz Rita, az ágfalvi Beauty Fly Ballooning pilótája az idei Női Hőlégballon Világbajnokságon, amit Ausztráliában rendeztek meg. A nehezítő körülmények ellenére szép helyezést ért el.

Papp Fanni

Pályafutása során számtalan sikert ért el Bercz Rita hőlégballon-pilóta.

Sem az időjárás, sem a 30 induló közötti küzdelem nem rettentette el a magyar hőlégballon-versenyzőt, Becz Ritát, aki hihetetlen teljesítményt nyújtott az 5. Női Hőlégballon Világbajnokságon. Ausztrália festői tájai felett, a levegőben szárnyalva Rita bizonyította, a magyarok kivételes tehetségek a hőlégballonozás terén is.

- Mi terelte arra az útra, hogy hőlégballonozással kezdjen el foglalkozni?
- Ha valaki repült már akkor tudja, hogy magával ragadja az embert. Az egyetemi évek alatt kezdtem el hőlégballonversenyekre járni, eleinte observerként, azaz megfigyelőként, aki a csapat eredményeit hitelesíti. Abban az időben még nem volt lehetőség a GPS-es útvonal rögzítésre, így minden csapathoz be volt osztva egy bíró, aki vagy repült a pilótával, vagy a földről követte a ballont. A feladataim közé tartozott, hogy a pilóta által kidobott markerek helyét mértem le és jelöltem térképen. Később navigátorként segítettem a pilóta munkáját, míg 1994-ben magam is megszereztem a képesítést, majd 2003-ban elvégeztem a ballonpilóta-oktatói képesítést is. Azóta versenyzem, és közel kilencszáz órát repültem eddig összesen.

Becz Rita a pályafutása során közel kilencszáz órát töltött a levegőben.
Forrás: Becz Rita

- Fantasztikus látványt nyújtanak a hőlégballonok. Mennyire nehéz irányítani?
- A hőlégballon korlátozattan irányított légi jármű kategóriába tartozik, így csak a magasságát tudom szabályozni. A felszállás előtt vagy kapunk, vagy mi magunk nézünk utána, hogy milyen irányú szelek vannak, és azzal próbáljuk berepülni az útvonalat. Az, hogy sikerül-e csak menet közben derül ki, és a bekövetkező változásokra jól kell tudni reagálni. Előfordulhat, hogy megfordul, vagy megváltozik a szélirány, akkor azt korrigálni kell. Valamikor oda tudunk menni a kitűzött célhoz pár centiméterre, de olyan is van, amikor kilométerekre elkerüljük a kijelölt pontot. A felszálláshoz szükség van egy körülbelül fél focipályányi helyre, ahol elfér a ballon kiterítve, illetve nagyobb szél esetében úgy kell választani, hogy legyen szélárnyék. A hőlégballonokat, amik mérettől függően ezerötszáz és húszezer köbméteresek is lehetnek, megtöltjük levegővel, majd felmelegíjük azt, ami a kupolát felemeli a kosár fölé.

A hőlégballonok a földről is lenyűgözőek.
Forrás: Becz Rita

- A közelmúltban vett részt az 5. női hőlégballon világbajnokságon, amit Ausztráliában rendeztek meg. Korábban vett már részt hasonló megmérettetésen?
- Részt vettem négy női hőlégballon világbajnokságon, illetve számos nemzetközi és magyar bajnokságon is. A magyar vegyes ranglistán pedig jelenleg az ötödik helyen állok. Ebben a versenysportban általában nincs külön férfi és női ág, csak évente egyet rendeznek a gyengébbik nemnek. Tehát általában vegyes mezőnyben indulok.

- Hogyan kell elképzelni egy ilyen versenyt?
- A felszállásnál általában több versenyfeladatot szoktunk megvalósítani, amik lehetnek bírók által előre megadott, vagy általunk választott célok. Mindez attól függ, hogy milyen távolságkorlátokat és magasság eltérést kapunk. Változó az is, hogy a felszállás egyéni vagy közös. Lehetnek térbeli feladatok is, amikor egy adott alakzatba kell a leghosszabb útvonalat, vagy a legrövidebbet repülni.

Becz Rita legjobb eredményei:

  • 2023 XLII. Magyar Nemzeti Bajnokság 5. hely
  • 2023 V. Női világbajnokság 11.hely  
  • 2023. II. Malopolska Kupa 2. hely
  • 2022 Közép Európa Kupa 3. hely
  • 2022. IV. Közép Európa Kupa 3. hely
  • 2022. XLI. Magyar Nemzeti Bajnokság 2. hely
  • 2022. XXIII. Int. Mountain Balloon Krosno 6. hely
  • 2022. XVII. Naleczow Kupa 5. hely
  • 2022. Lengyel Nemzeti Bajnokság 11. hely
  • 2021. XL. Magyar Nemzeti Bajnokság 5. hely
  • 2019. I. Női Közép Európa Kupa 1. hely
  • 2018. XXXVIII. Magyar Nemzeti Bajnokság 2. hely
  • 2018. III. Női Világbajnokság 10. hely
  • 2014. II. Női Világbajnokság 11. hely2013. I. Női elő Világbajnokság 2. hely

- Tizenegyedik helyezettet ért el az Ausztrál versenyen. Hogyan értékeli a teljesítményét?
- Elég körülményes volt Ausztráliába a kijutásunk, kezdve a költségektől, egészen a felszerelés eljuttatásáig, bérléséig. A klubunktól ketten utaztunk ki, és kétfős segítséget kaptunk, akik mindent megtettek a sikerünkért. Ausztráliában érdekes volt az időjárás, ugyanis már kisebb magasságban is viszonylag nagy sebességű szelek voltak, amik nehezítették a repülést. Olyan is volt, hogy hatvan kilométer/órás sebességgel is repültünk. Voltak hibáim is, köztük egy komolyabb, amivel a figyelmetlenségem miatt a negyedik helyet buktam el. Összességben szerintem a tizenegyedik hely az nem egy rossz eredmény, de tudom milyen közel álltam ahhoz, hogy jobb helyen végezzek.

Ausztráliába ketten utaztak a klubtól és két segítőt kaptak a helyszínen.
Forrás: Becz Rita

- A jövőre nézve milyen célokat tűzött ki?
- Szeretnék eljutni a rendes Európa bajnokságra és világbajnokságra. Országonként általában két pilóta mehet ehhez hasonló versenyekre, és mivel én az ötödik vagyok a ranglistán ez eddig nem jött össze. A másik nagy célom, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben fenntartsuk a klubunkat. A fenntartási költségek, amelybe beletartozik a biztosítás, az üzemanyagárak, a gáz ára nagy mértékben emelkednek.

Névjegy:

Becz Rita Budapesten született. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán végezte. 1993-ban Sopronba költözött, majd 2004-ben Ágfalvára. Az egyetem elvégzése után műszaki vezetőként dolgozott Győrben a nagyobbik lánya születéséig. Jelenleg matematika külön órákat ad általános iskolásoktól kezdve egészen az egyetemi hallgatókig. A hőlégballonozás szeretete átragadt a gyermekeire is. Balázs már évek óta kereskedelmi pilóta, Brigitta most csinálja a pilóta kiképzést és a legkisebb, Réka egyenlőre az érettségire készül. Becz Rita párjával, Bedők Józseffel pilótával 2016 óta közösen irányítják a Kaiser Hőlégballon Sportegyesületet. Klubjuk verseny- és kereskedelmi repülésekkel foglalkozik, és két saját hőlégballonjuk van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában