A hét embere

2024.04.14. 07:07

Gergő világot jelentő deszkákra lépne – A bercsényis diák országos szavalóversenyt nyert Csoóri Sándor költeményével – videó

Kiss Gergő a Honvédelmi Minisztérium országos szavalóversenyéről első helyezéssel tért haza pár hete Győrbe. A tehetséges levéli diákkal többek közt a versválasztásáról, az olvasás fontosságáról és a mosonmagyaróvári Ars Longa Theatrum ifjúsági színjátszó körről beszélgettünk. Gergő az álmát is elárulta: jövőre felvételt nyerne a Színművészeti Egyetemre.

Szeghalmi Balázs

Kiss Gergő évek óta szaval az iskolai ünnepségeken a győri Bercsényi-iskolában. Fotó: Rákóczy Ádám

– Mióta érdekel a költészet? Napjainkban a fiatalok körében nem túl gyakori a versolvasás.

– Mindig szerettem az irodalmat, aztán ehhez csatlakozott a többi művészeti ág. Idővel kristályosodott ki bennem, hogyha tehetem, akkor művészpályára lépek majd. Innentől kezdve foglalkozom tudatosan a versekkel és a szavalással.

– Amikor pár nappal korábban kamerával felvettük a szavalásod a Bercsényiben, a táskádból Lana Del Rey kötetet húztál elő. Mindig van nálad lírai könyv?

– Ha nem is mindig versek, de könyv szinte biztosan lapul a táskámban. Szeretem a szabad perceket olvasással tölteni, legyen szó regényről vagy versekről.

– Mik az aktuális kedvencek?

– Ha szépirodalomról van szó, „mindenfaló” vagyok. Kedvelem a klasszikus magyar költőket, Adyt vagy József Attilát, a kortárs szerzők közül pedig főleg a külföldieket részesítem előnyben. Szívesen olvasom angolul is a verseiket, néha próbálkozom egy-egy költemény tükörfordításával. Lana Del Rey verseit például azért kezdtem fordítani, mert sokáig nem adták ki magyarul. Mire az amerikai dalszerző utolsó költeményével végeztem, akkoriban jelent meg a magyar kiadás.

– Szoktál verseket is írni?

– Igen, 12 éves korom óta, főleg terápiás jelleggel, már száz vers felett járok. Szeretem, ha kiírhatom magamból az élet örömeit és bánatait is.

– Mesélj légy szíves a Honvédelmi Minisztérium országos szavalóversenyéről, amelyre 185 diák nevezett, te pedig a kategóriádban első lettél.

– Németh Zsolt igazgató úr vetette fel a Bercsényiben, hogy lesz ez a fővárosi szavalóverseny, amin indulhatnék. Tudják rólam, hogy örömmel mondok verset, első évfolyam óta folyamatosan szavalok iskolai ünnepségeken. Érdekesség, hogy komoly szavalóversenyen most vettem részt életemben másodszor. Három éve a győri színház rendezett helyi szavalóversenyt, kíváncsiságból arra neveztem csak ezelőtt.

– A mostani országos szavalóversenyre ki választotta a verset?

– Első körben a bercsényis tanárok segítettek. A téma kötött volt, hisz a hazafias költészetet emelték fókuszba a szervezők. Végül kisebb tanakodás után az a vers lett a nyerő, amit ajánlottam, Csoóri Sándor „Idegszálaival a szél” című költeménye. Érdekesség, hogy ezt a verset feldolgozta dalként a Margaret Island, gyakran játsszák is a koncertjeiken. Nekem elsősorban innen, pontosabban Lábas Vikiéktől nagy kedvencem.

– Az országos versenyen figyeltél a többi szavalóra?

– Igen, ez is fontos érv volt az indulás mellett. Kíváncsi voltam, mások hogyan mondanak verset, miként nyúlnak egy-egy szöveghez. Kicsit tanulni is mentem, fortélyokat ellesni a többiektől.

– Volt olyan kortársad, akinek a versmondása megfogott?

– Igen, az egyik szavalónak rendkívül bejött a természetessége, az a könnyedség, ahogyan mondta a verssorokat.

– Ez esetedben is jól jöhet még. Jövőre a Színművészeti Egyetemet célzod meg.

– Így van, ez az álmom. Tisztában vagyok vele, milyen nehéz út vezet oda, de egész életemben haragudnék magamra, ha meg sem próbálnám. Több rostán át válogatnak 10-12 hallgatót körülbelül ezer jelentkezőből. Úgy gondolom, hogy eddig is jó úton jártam a felkészülésben és az elkövetkező egy évben is jó kezekben leszek e téren.

DSC_3353
Kedvelem a klasszikus magyar költőket, Adyt vagy József Attilát, a kortárs szerzők közül pedig főleg a külföldieket részesítem előnyben - mondta Kiss Gergő. Fotó: Rákóczy Ádám

– Mit értesz azalatt, hogy jó kezekben vagy a Színművészetire vezető lépcsőkön?

– Egyrészt a Bercsényiben a tanáraim tudnak a célomról, s amiben lehet támogatnak. Emellett a győri színház stúdiós növendéke vagyok, valamint tagja a mosonmagyaróvári Ars Longa Theatrumnak, amely a Lajta-parti városban és környékén élő, színjátszás iránt érdeklődő fiataloknak biztosít lehetőséget.

– Ebben az amatőr színjátszó körben milyen szerepeket játszottál eddig?

– Három darabban léptem színpadra, A dzsungel könyvében, A Pál utcai fiúkban és a Made in Hungáriában. Ebből kettő musical, aminek külön örülök, mert az éneklést, a mozgást, azon belül is a táncot, szintén gyakorolhatom.

– Hogy érzed, mi volt az eddigi legemlékezetesebb alakításod?

– A dzsungel könyvében nyúlfarknyi szerepem volt, de abban meg kellett halnom, nyílvessző végzett velem. Életre megtanultam, hogy színpadon meghalni közel nem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre tűnhet.

Névjegy

Kiss Gergő Levélen él, a győri Bercsényi-iskola negyedik évfolyamos tanulója, logisztika szakirányon. A Honvédelmi Minisztérium szervezte „Hazafias költészet a magyar irodalomban” nevű országos szavalóversenyt megnyerte márciusban saját korcsoportjában.

A győri Kazinczy-gimnázium „Szép Magyar Beszéd” versenyén emlékérmet nyert 2022-ben. Három éve a fővárosi Nagy Diák Zenei Teszten harmadik helyezést ért el. Tagja a mosonmagyaróvári az Ars Longa Theatrum ifjúsági színjátszókörnek, eddig három darabban állt a nézők elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában