A hét embere

2024.03.24. 14:14

Bronzérem a siketlimpiáról - Virág 16 évesen bronzéremmel tért haza Mosonmagyaróvárra

A törökországi Erzurumban szervezett siketlimpián a női csapat kiemelt tagja volt Farkas Virág: a 16 éves mosonmagyaróvári sakkozó bronzéremmel tért haza. A fiatal tehetség számos fényes éremmel büszkélkedhet, melyeket hazai és nemzetközi versenyeken szerzett. A következő nagy megmérettetés Szerbiában vár rá, ahol egyéni világbajnokságon bizonyíthatja tudását.

Mészely Réka

Farkas Virág a sikerolimpián szerzett bronzéremmel. Fotók: Kerekes István

  • A 16 éves Farkas Virág bronzérmes lett a téli siketlimpián és már készül a világbajnokságra
  • – Egyfajta megnyugvást ad a játék, szeretem, ahogy minden lecsendesedik ilyenkor körülöttem – vallja a fekete-fehér táblajátékról a mosonmagyaróvári Farkas Virág.
  • Az egyedüli magyar női ifjúsági halláskárosult sakkozó nemrég bronzérmet szerzett a téli siketlimpián.
  • A sakk az életben fontos leckékre tanít. Tíz év munkájának gyümölcse érett most be a téli siketlimpián szerzett bronzéremmel - mondta Virág.
Farkas Virág

– Gratulálok a téli siketlimpián elért bronzéremhez! Mit jelentett neked ez az eredmény?

– Mindenképpen visszajelzés volt a verseny, hiszen tíz év munkája van ebben a sportban. Boldogságot érzek, hogy ilyen fiatalon sikerült ezt elérnem.

– Mikor jött az életedbe a sakk?

– A sakkal az óvodában ismerkedtem meg, 5 évesen. Németh Lászlónak köszönhetően azonnal beleszerettem a játékba. Két és fél évig jártam Laci bácsihoz, majd a Bolyai János Általános Iskolában átkerültem Zorkóczy György szárnyai alá. 2016 óta vagyok a mosonmagyaróvári Fehér Ló Sakkegyesület tagja, valamint 2018-tól a biatorbágyi Viadukt SE vendégjátékosa. Eleinte szakkörben tanultam a játékot, és ahogy telt az idő, egyre többet akartam foglalkozni vele, így jöttek a magánórák és 7 évesen az első megmérettetés is.

– Mit ad neked a királyok játéka?

– Egyfajta megnyugvást ad a játék, szeretem, ahogy minden lecsendesedik ilyenkor körülöttem.

– Napi hány órát töltesz edzéssel?

– Jelenleg két tannyelvű pénzügyi középiskolába járok, így most kicsit kevesebb időm jut az edzésekre. Ám mindennap foglalkozom vele valamilyen formában, hétvégente pedig igyekszem csapatbajnokságon vagy versenyen részt venni.

– Mire tanít meg a sakk?

– Koncentrálni, fókuszálni. Megtanultam kizárni a zavaró tényezőket, amik körülvesznek, akár a játék során, akár a tanulásban. A sakkal, mint szinte minden sporttal, megtanulunk nyerni és veszíteni. Ez fontos lecke az életben is.

– Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?

– Mindenképpen a jelenlegi eredményemre vagyok a legbüszkébb, de sok olyan versenyem volt, aminek az akkori eredménye sokat számított. A 2022-es varsói világbajnokságon például egyéni 7. helyezett lettem, büszke voltam rá, hiszen felnőtt nők között értem ezt el.

– Kinek ajánlod ezt a sportágat?

– Azoknak, akik szeretnek egy dologra összpontosítani, stratégiát felállítani és problémát megoldani. Ha megérted a játékot, egyre élvezetesebb lesz. A játék mellett pedig észre sem vesszük, hogy mennyit tanulunk ezzel. A tanulásra is jó hatással van, könnyebb odafigyelni, jobb a memória.

– Boldogságot érzek, hogy ilyen fiatalon sikerült ezt az eredményt elérnem – vallja Farkas Virág a téli siketlimpián megszerzett bronzérméről.

– Milyen céljaid vannak sakko­zóként?

– Mindenképpen szeretném folytatni a sakkot para- és nem para vonalon is, hiszen még sok mindent el lehet és el szeretnék érni vele. Sok lépés van még előttem, és szeretnék szintet lépni. Most például a belgrádi siket-világbajnokságra készülök, ahol egyéni verseny lesz.

– A pályaválasztásodat hogyan segíti, hogy sakkozol?

– Pénzügyi szakot választottam, talán tudat alatt, hiszen a sakk és a matematika kicsit összefonódik. Számolni mindenhol kell.

– Jelenleg az egyedüli női ifjúsági halláskárosult sakkozó vagy Magyarországon…

– 2017-ben lépett fel nálam halláscsökkenés mindkét fülemen. Több orvos és több vizsgálat után 2019-ben nagyfokú kevert típusú hallásvesztést állapítottak meg Budapesten a Heim Pál-gyermekkórházban. Prof. Katona Gábor gyermek fül-orr-gégész foglalkozik azóta velem. Két alkalommal próbált hallásjavító beavatkozást, de sajnos sikertelenül. Most mindkét fülemen hallókészüléket viselek, a hallásom sajnos már nem javítható. Mindezek ellenére optimista vagyok, és a magyar parasakknak köszönhetően újabb kapuk nyíltak meg előttem. A 2024-es törökországi siketlimpi­án a női csapat kiemelt tagja lehettem, valamint készülök a Szerbiá­ban megrendezésre kerülő egyéni világbajnokságra is.

Névjegy

Farkas Virág 2008-ban született Mosonmagyaróváron. Jelenleg az ország egyedüli női ifjúsági halláskárosult sakkozója. Virág számos díjat elnyert mind megyei, mind országos és nem­zetközi versenyeken. 2017–2023 között megyei diákolimpiai bajnok lett a korosztályában.

2019–2020-ban megyei rapid bajnok címet szerzett. 2018-ban két ízben is I. helyen végzett Ausztriában. 2019-ben legjobb női díjat szerzett egy Franciaországban megrendezett nemzetközi versenyen. 2022-ben a Héderváron megrendezett Polip Kupán a felnőttmezőnyben veretlenül végzett az I. helyen. 2021–2022-ben a Magyar Parasakk Bajnokságon legjobb női díjas, valamint II. legjobb ifidíjas lett.

A 2018/19-es szezonban a Viadukt Biatorbágy csapatának tagjaként NB I/B csoportban ezüstérmet, a 2019/20-as szezonban bronzérmet szerzett. 2022-ben az U18-as országos rapid csapatbajnokságon 5. helyen végzett csapat tagja. A 2019/20, valamint 2021/22-es szezonban a Fehér Ló SE tagjaként megyei I. osztályban ezüstérmet szerzett.

A 2022-ben Lengyelországban megrendezésre került siket-világbajnokságon csapattal 4. helyezést és egyéni világbajnoki 7. helyezést szerzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában