A hét embere

2023.10.15. 20:01

A halászi Karvalics Eszter nem ül a babérjain, a fitneszgyőzelem után további célokat tűzött ki - fotók

A változás soha nem könnyű, de minden csak egy döntésen múlik – vallja a halászi születésű Karvalics Eszter, aki a napokban megnyert az INBA fitneszversenyen az abszolút kategóriát, és egy Las Vegas-i világversenyre készül novemberben. Fiatal kora ellenére is nagyon céltudatos, és fontos számára, hogy másokon is segítsen.

Mészely Réka

A fizikai és a mentális egészség kéz a kézben járnak egymással, és nincs egyik a másik nélkül – hangsúlyozta Karvalics Eszter.

– Sikerült megnyernie az INBA fit­nesz­versenyen az abszolút kategóriát. Mit jelentett ez az elismerés? 
– Őszintén szólva az elején el sem hittem. Annyira hamar és hirtelen történt minden, hogy ott a színpadon szerintem még nem is tudtam teljesen felfogni. Napokra rá kezdtem realizálni, hogy sikerült, amire egy éve mindennap tudatosan készültem: profi testépítő lettem. Mindig is fontos volt számomra a visszajelzés. Főleg a szüleim, szeretteim, edzőm elismerése, és nagyon büszkévé akartam már tenni őket. Kis korom óta az egyik legnagyobb motivációm ez. Most is ezzel a mentalitással mentem oda a verseny napjára, hogy nekem ma nyernem kell. Az, hogy ezt sikerült is elérni, hatalmas öröm, megtiszteltetés, és egy többéves részletes terv és készülés beteljesülése volt, ami még jobban visszaigazolt abban, hogy ez az én utam, és ha valamit kitalálok, valamilyen célt kitűzök magam elé, legyen az bármi, akkor oda vezet valamilyen út is, és bármi lehetséges. 

– Milyen út vezetett ehhez az eredményhez? Mindig az élete része volt a sport? 
– A sport már egészen kicsi korom óta az életem része, lovagoltam, úsztam, táncoltam, atletizáltam. A fitnesz világába 4 éve, egy műtét után az orvosom javaslatára kerültem. Akkoriban beleestem sajnos egy elég gyakori betegségbe és anorexiás lettem. Ebből kigyógyulva született meg az a gondolat és az az álom a fejemben, hogy egyszer fitneszversenyző szeretnék lenni. Már azóta tudtam, hogy szeretnék felkészülni egy versenyre, és tavaly ősszel el is indultam életem első versenyén. Mindkét kategóriámban második lettem. Ezt sokan remek eredménynek tartották, én azonban nagyon versenyszellemű személyiség vagyok, és úgy gondoltam rá, hogy én lettem az első, akit legyőztek. Ez után a szezon után építettük fel a tervet a visszatérésre, és ebben az egy évben minden egyes nap tudatosan készültem arra, hogy kérdés nélkül én legyek a legjobb. 

– Pszichológiát tanul, bevallása szerint, hogy másokon segíthessen, de személyi edző, életmód- és táplálkozási tanácsadó is. Hisz a test és a lélek harmóniájában? 
– Az, hogy hiszek a test és a lélek harmóniájában és szoros kapcsolatában, a munkásságom alapja. Szerintem ez a két dolog, a fizikai és a mentális egészség kéz a kézben járnak egymással, és nincs egyik a másik nélkül. Saját magamon is tapasztaltam mindkettőnek a hiányát külön-külön az évek alatt, és ezért döntöttem úgy, hogy arra építem fel a karrierem, hogy megmutassam és megtanítsam az embereknek, hogy hogyan tudják mindkét komponenst fejleszteni, és ezáltal a legtöbbet kihozni magukból. 

– Válj a legjobb önmagaddá! Ez a mottója. Hogyan válhatunk a legjobb önmagunkká? 
– Ha ezt ilyen könnyen meg lehetne válaszolni, szerintem nem lenne munkám... Az biztos, hogy minden ember ki tudja hozni a legtöbbet saját magából, csak sokan félnek tőle. Félnek a változástól, a kockáztatástól, és félnek kilépni a komfortzónájukból. Mindig felteszek egy kérdést a vendégeimnek, hogy erre rávezessem őket: „Hogy akarsz jobb lenni, hogy akarsz fejlődni és nőni, ha nem akarsz semmit máshogy csinálni, mint ahogy eddig csináltad?” A változás soha nem könnyű, de minden csak egy döntésen múlik. Hogy van egy célod, és eldöntöd, hogy teszel érte. Onnantól pedig már a határ a csillagos ég. 

Minden ember ki tudja hozni saját magából a legtöbbet, csak sokan félnek kilépni a komfortzónájukból.

– Még nagyon fiatal, de már így is sok mindent sikerült elérnie. Még milyen terveket, álmokat dédelget? 
– Most jelenleg a rövid távú terveim elsősorban, hogy a novemberben megrendezésre kerülő világversenyen, a Natural Olympián Las Ve­gasban jól szerepeljek, illetve hogy a mesterszakon is a lehető legjobban teljesítsek. Hosszú távon pedig ezer meg egy célom van még. Szeretnék kiteljesedni a fitneszversenyzői karrieremben, szeretném a vállalkozásom minél jobban kiépíteni, és többféle szolgáltatást is elérhetővé tenni a vendégeimnek, illetve terjeszkedni is. A pszichológusi pályafutásomat illetően a mesterdiploma megszerzése után tervben van a sportpszichológusi és a tanácsadó szakpszichológusi szakképzés és számos módszertani képzés is, illetve majd a jövőben szeretnék előadásokat, workshopokat tartani a testi és mentális egészség kapcsolatáról akár sportolóknak, akár átlagembereknek is. Ezek biztosan a tervek között vannak, de magamat ismerve valószínűleg ezeken kívül is kerül fel még pár végzettség a listára. 

Névjegy - Karvalics Eszter 21 éves személyi edző, életmód- és táplálkozási tanácsadó, life coach, prepostnatal tréner, 4% Academy gyakorlati oktató. A Kazinczy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia BA-szakán végzett. Folyamatban van a BME munka- és szervezetpszichológia MSc, autogén tréner képzése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában