Kövesdi-Nagy József tiszteletére

2024.03.24. 10:11

Kölcsönkért alkotásokból nyílt kiállítás Harkán - fotók

Rendhagyó kiállítás nyílt Harkán szombaton Kövesdi-Nagy József alkotásaiból. A tárlaton bemutatott közel nyolcvan kép mindegyike magántulajdonban van, a festményeket azonban tulajdonosaik a település rendelkezésére bocsátották egy közösségi felhívásnak köszönhetően.

Varga Henrietta

Duschanek Péter Harka polgármestere nyitotta meg a rendhagyó kiállítást. Fotó: Szalay Károly

Kölcsönbe kérték a művész alkotásait a tulajdonosoktól, hogy minél teljesebb képet mutathassanak be a páratlan életműből. A felhívásnak köszönhetően számtalan felajánlás érkezett, így egy rendkívül gazdag és látványos kiállításnak lehettek tanúi az érdeklődők.

Nagyon szerencsésnek érzem magunkat, hiszen a felhívásra rengetegen jelentkeztek nem csak Sopronból és környékéről, hanem Győrből, Tatáról, Tatabányáról, de még Németországból is hívtak bennünket, hogy szívesen átadják nekünk képeiket

 - osztotta meg lapunkkal Szabó Károly, a tárlat főszervezője. 

- A jelenlegi kiállításon körülbelül nyolcvan festményt tekinthetnek meg a látogatók, amelynek a fele a mostani gyűjtés során érkezett. Ennél jóval többet kaptunk a felajánlások során, de sajnos a kiállítóhely kapacitása véges, ezért nem tudjuk bemutatni az összeset

 - mondta.

kiállítás
A szívnek oly kedves darabok is bekerültek a kiállított csodálatos festmények közé - mutatta Szabó Károly Fotó: Szalay Károly

Álomból valóság

- Néhány évvel ezelőtt már tettünk közzé hasonló közleményt, akkor is nagyon sokan jelentkeztek, ezért bíztunk benne, hogy idén sem lesz másként, mivel a művész rendkívül termékeny festő volt. Hatalmas boldogság, hogy ez az álmunk is valóra válhatott, és a korábban begyűjtött képek mellé most további harminc remekmű érkezett, még az eltűntnek hitt alkotásai közül is sikerült több darabot megtalálnunk. Csodálatosak a festmények, nem gondoltam, hogy ennyi szépséget sikerül újra összegyűjtenünk - tette hozzá. - A megnyílt kiállítás mellett a jövőbeli terveink között szerepel, hogy az eddig megkapott képeket archiváljuk és katalogizáljuk. Tervben van egy emlékszoba is, ahol állandó kiállítás nyílna Kövesdi-Nagy József festményeiből - zárta a beszélgetést.

 A bemutatót László Balázs, a festőművész unokája nyitotta meg, Duschanek Péter és Szabó Károly mellett. A különleges eseményen a harkai Általános Iskola diákjai énekes és zenés műsorral köszöntötték a résztvevőket.

kiállítás
A festőművész unokája meghatottan köszönte meg a szervezőknek, és a képtulajdonosoknak a csodálatos tárlat lehetőségét. Fotó: Szalay Károly

A kiállítás március 23-tól 29-ig naponta 10-től 12-ig, valamint 14-től 17 óráig tekinthető meg a harkai Kultúrotthonban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában