Sopron és környéke

2017.05.03. 09:00

A méltatlanul elfeledett festőművész képeit állítanák ki Harkán

A méltatlanul elfeledett festőművész, Kövesdi-Nagy József festményeiből szeretne kiállítást rendezni Harka önkormányzata. Egykor a faluban élt és alkotott a rendkívül termékeny, de nehéz sorsú művész, képeit most kölcsönbe kérné Harka.

Nagy Márta

Kövesdi-Nagy József festményei szétszóródtak a nagyvilágban, de Sopronban éskörnyékén is sok-sok család otthonát díszítheti alkotása. A harkai hivatalnak is van kettő: az egyik a díszterem falát díszíti 1969 óta, de 1959 óta őriznek egykülönleges Petőfi-olajfestményt is a művelődési házban. Szabó Károly polgármesternek sikerült megtalálnia a művész lányát, a Győrben élő Kornéliát, aki örömmel készül a harkaiakkal együtt a kiállításra.


Ehhez azonban segítség is kell. Az önkormányzat szerte a megyéből, országból kölcsönözne Kövesdi-Nagy József-festményeket, természetesen a tárlat után teljes épségben visszaszolgáltatva azokat. (A képek tulajdonosainak jelentkezését Szabó Károly polgármester a 06-70/328-7404-es telefonszámon vagy a [email protected] com e-mail-címen várja!) 

 

Önarckép

ÖnarcképDe ki is volt Kövesdi-Nagy József? Mezőkövesden született 1922-ben, érettségi után Budapestre, az akkori Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt. Kiemelkedő tehetségként egy évig Párizsban lehetett ösztöndíjas. Napközben tanult, este és éjszaka pedig hegedűjét pengetve magyar nótákat énekelt, így tudott szűkösen megélni. Itthon sem várta jobb helyzet, hiszen a háború után ki akart festményeket vásárolni?


A Hunnia Filmgyár Rt.-nél helyezkedett el díszlettervezőként. Magyarfalvára, azaz Harkára az 1940-es évek végén került. Barátjával elhagynikészültek az országot, de ő az utolsó pillanatban visszakozott, társát azért elkísérte a határig. Néhány napot a községben töltött, a helyi vendéglőben összeismerkedett a kocsmabérlő lányával, akivel egymásba szerettek. 1950 januárjában volt az esküvő... – derül ki a festőművész lányának, dr. László Tamásné Kövesdi-Nagy Kornéliának a visszaemlékezéséből. 

 

Portré

PortréDe a történet sajnos nem hepienddel folytatódik: a fiatalembert az akkori hatalomkémgyanús elemként tartotta nyilván, gyakran „élvezte" a szombathelyi ÁVH „vendégszeretetét". Abban az időben már súlyos tüdőbeteg volt, így több időt töltött a mátraházai tüdő- kórházban és a kékesi szanatóriumban, mint otthon. A vége az lett, hogy fél tüdejét eltávolították. Utolsó gyógykezelése után utazott haza, amikor a forradalom Budapesten érte.


S bár alapvetően pacifista volt, de lázított, transzparenseket festett, elegendő okot szolgáltatva a későbbi szabadságvesztésre. 1959-ben térhetett csak vissza a családjához, mert internálása után még évekig nem kapott a határvidékre beutazási engedélyt. Politikai múltja miatt azonban ezután sem tudott rajztanárként elhelyezkedni. Csak nagy nehezen kapott munkát egy képzőművészeti alkotások exportálásával foglalkozó vállalatnál, ahol megrendelésre kellett festenie. 

Az 1966-ban Zágrábban rendezett önálló kiállítás megnyitóján: középen Kövesdi-Nagy József, mellette az Ilic házaspár. Dr. Ivan Ilic, az akadémia titkára nyitotta meg a tárlatot.

Az 1966-ban Zágrábban rendezett önálló kiállítás megnyitóján: középen Kövesdi-Nagy József, mellette az Ilic házaspár. Dr. Ivan Ilic, az akadémia titkára nyitotta meg a tárlatot.

Az 1966-ban Zágrábban rendezett önálló kiállítás megnyitóján: középen Kövesdi-Nagy József, mellette az Ilic házaspár. Dr. Ivan Ilic, az akadémia titkára nyitotta meg a tárlatot.

Az 1966-ban Zágrábban rendezett önálló kiállítás megnyitóján: középen Kövesdi-Nagy József, mellette az Ilic házaspár. Dr. Ivan Ilic, az akadémia titkára nyitotta meg a tárlatot.Magyarfalvát szerette és őt is szerették. Ha kellett, passiót énekelt a templomban, ha kellett, hegedült egy népszín- műben, a rendezvények díszleteit is ő készítette. Sopronban is megismerték. Rengeteg arcképet is festett, végül leküzdve minden nehézséget kiállításokat is tarthatott. Megrázóan fiatalon, alig 54 évesen 1976-ban halt meg. Egykori lakóhelye, Magyarfalva, azaz Harka, nem engedi, hogy elfelejtsük: élt egyszer itt egy festőművész, jó ember, tehetséges alkotó volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!