Értékeink fókuszban

2023.09.15. 19:01

Értékeink Fókuszban Győr-Moson-Sopronban

Érték. Kevés olyan szó, kifejezés van, amelynek annyiféle jelentése lehet, mint ennek, hiszen minden ember számára más az, ami értékesnek számít. Lehet az egy másik ember, egy tárgy, egy emlék, egy megélt pillanat, és megint mást jelent közösségek, egy család, egy város, egy vármegye, vagy egy ország, netán az egész világ számára. Egyszóval nehéz dolog egy kiadványba értékeket összegyűjteni, valami biztos kimarad, és olyan is kerül bele, ami valaki(k) számára nem számít annak.

Kisalföld.hu

Annyiból egyszerűbb a helyzet, hogy létezik a Magyar Értéktár, amelyben közösségek, települések, vármegyék gyűjthetik a saját értékeiket és javasolhatják, hogy ezek kerüljenek egyre feljebb a nemzeti értékpiramis szintjein, amelynek a csúcsán a hungarikumok állnak. Volt szerencsém több vármegyében is látni, mennyire fontosnak tartják az ott élők, hogy hivatalosan is regisztrálják azokat a különlegességeket, amelyeket értékesnek tartanak. Külön élmény volt tevékeny részese lenni annak az izgalomnak, amit egy hungarikummá válás előkészítése jelent, amikor az egri bikavér kapta meg az esélyt. Az egész város, az egész Egri borvidék, sőt, egész Heves vármegye egy emberként drukkolt, és bár senkinek nem volt kétsége ­afelől, hogy pozitív döntés születik, amikor kihirdették, óriási volt az öröm és a büszkeség.

Győr-Moson-Sopron vármegye értéktára is nagyon gazdag, évente kerülnek bele újabb és újabb különlegességek, és hungarikumok terén sincs szégyellnivalónk. Legutóbb a höveji csipke került a csúcsra, a Pannonhalmi Főapátság és környezete, a Fertő-kultúrtáj már régóta oda tartozik, de ha közelebbről megvizsgáljuk, a szikvíz – és ezzel együtt a fröccs – is Győrhöz, vagyis ehhez a vármegyéhez kötődik legerősebben, és gróf Széchenyi István szellemi hagyatékához is nagyon sok közünk van. Emellett több, szintén hungarikumnak számító termék készül errefelé is, többek közt akácméz és pálinka.

Persze mindig lesznek olyan, a kisebb-nagyobb közösségek életében fontos dolgok, amelyek nem kerülnek „hivatalosan” a listára, ám attól még valódi értéket képviselnek. Önző módon úgy gondolom, lapunk, a Kisalföld is ilyen. Hiszen amellett, hogy nincs még egy ilyen vármegyei napilap, és hogy ennyi hírt, információt a vármegyéről egy helyen sehol nem találni, meggyőződésem, hogy része a vármegyei identitásnak, enélkül Győr-Moson-Sopron is kevesebb lenne.

Magunkról ugyan nem írunk ebben a kiadványban, de az értékek közt érdemes itt is elidőzni kicsit...

Lapozza itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában