Előadás

2023.04.01. 07:17

Gospel a soproni Evangélikus templomban - fotók

Ősbemutató koncertre készülnek a soproni Evangélikus templomban április 4-én 19 órától. Az előadáson Sopron kiemelkedő művészei, zenészei, a soproni Gospel kórus énekesei valamint a Soproni Színitanoda növendékei és a Sárdy Énekiskola tanítványai vesznek részt.

Varga Henrietta

Készülnek a bemutatóra - Fotó: Szalay Károly

Sárdy Barbarában a passió gondolata 4-5 éve fogalmazódott meg. Zenészként régóta folytat alkotói tevékenységet, az elmúlt 10-15 évben azonban érdeklődése egyre inkább a zeneszerzés felé fordult. Közel 10 éve gyakorló kántor és kórusvezetőként is több évet dolgozott, ezért összefonódott benne a kettő. A mű megírásával az egyházzenei szolgálatait szerette volna közös nevezőre hozni könnyűzenei alkotói tevékenységével.

- Inspirál a kórusmegszólalás, a zene minden műfajában szeretem az emberi többszólamúságot, így elhatároztam, hogy valami nagyszabású kórusművet írok blues-rock-gospel stílusban. Evangelizációs indíttatású volt, hogy ez passió legyen, szerettem volna Isten dicsőségére alkotni - mesél a kezdetekről Barbara. - Kántorként megfigyeltem, hogy a hívekben milyen nagy érdeklődés van arra, hogy a liturgiát míves, könnyűzenei környezetben hallgassák - folytatta. A passió egy vallásos téma, a virágvasárnapi és nagypénteki liturgia része, nagyheti időszakban a templomokban régi hagyomány az éneklése. -Teljes hangszereléssel szerettük volna megszólaltatni a művet, ezért ezt az élőzenekaros, oratórikus bemutatót nagykeddre terveztük, tekintve, hogy nagypéntektől a feltámadásig - Jézus keresztre feszítése miatt - az egyház tanítása szerint, már nem szólhatnak hangszerek - tette hozzá Barbara.

A Gospel Passió Jézus szenvedéstörténetét dolgozza fel, librettója halhatatlan magyar költők - Dsida Jenő, Sík Sándor, Pilinszky János - verseinek megzenésítéséből és a szinoptikus evangéliumokból vett szövegek alapján Barbara saját verses átirataiból áll. A főszerepet a kórus kapta, de a hagyományos passió szereplők is megszólalnak, mint az Evangélista, Jézus, Pilátus, Jobb lator, Bal lator, a Szolgálólány, a Százados, sőt egy dalt énekel Mária is, aki az evangéliumokban a szenvedéstörténetnek csak néma résztvevője. A műben egy nagyobb kórus is szerepet kapott, akik főleg akkor szólalnak meg, ha a nép hangját kell megjeleníteni. Hangszerek közül a zongora, a Hammond orgona (ami egy kifejezett gospelhez köthető orgona), a gitár, a basszusgitár, a dob és a szaxofon vesz részt. A mű megszólaltatásában Sopron kiemelkedő művészei, zenészei, énekesei működnek közre.

- Ahhoz, hogy ezt a nagyszabású koncertet kivitelezhessem a Nemzeti Kulturális Alaptól nyertem támogatást. Tóth Károly, az evangélikus templom tiszteletese pedig azonnal igent mondott a megkeresésemre és biztosította nekünk a helyszínt, ami impozáns, gyönyörű és szakrális helye az oratóriumnak - zárta Sárdy Barbara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában