Aratás

2022.07.09. 14:37

Hogy a hagyomány tovább éljen Szilban

Az aratás hagyományainak megőrzéséről, népszerűsítéséről, valamint eredményeikről beszélgettünk a Szili Hagyományőrző Egyesület vezetőjével, Horváth Barbarával.

Kustor Réka

A Szili Hagyományőrző Egyesület bemutatta, hogyan arattak őseink.

– Gyorsan távolodunk attól az időszaktól, amikor az aratás különös, misztikus erővel bírt. Mára a technika megállíthatatlan fejlődése kizárta az érzelmeket a „búzamezőkről”, így az évszázados aratási gyakorlatról legfeljebb az idősebb korosztály beszél. Ezt a pillanatot kell megragadnunk, amíg még van kitől látni, hallani és tanulni. Kevesen tudnak már manapság kaszálni, markot szedni, kötelet készíteni és teríteni, kévét kötni. Nem szabad feledésbe veszni a hagyományosan végzett mezőgazdasági munkákat a gépek korában. E célt szolgálta rendezvényünk is, hogy kedvet hozzon a fiatalok számára a tanuláshoz, hogy a hagyomány tovább éljen – utalt legutóbbi programjukra. 

Az egyesület hetedik alkalommal rendezett a Magyar Falu Program támogatásával nemrégiben Aratófesztivál, melyet egyébként utoljára kilenc évvel ezelőtt szerveztek meg. 

– A paraszti munka ünnepének, az aratási szokásoknak a bemutatása, közkinccsé tétele volt a célunk a rendezvénnyel. Elődeink rekkenő hőségben lezajlott aratását híven visszaadta a remek időjárás. A programok közül kiemelendő az aratók és eszközeik megáldása az Utolsó vacsora templom előtt, „hogy sokáig és jól végezzék munkájukat”. Az aratóbrigádok lovas fogatokkal utaztak ki a település szélén álló búzatáblához, melyek tagjai az idén Acsalagról, Egyedről és Szilból érkeztek. Itt megtekinthették a megyében élő gyűjtők gépeit a „Mezőgazdaságunk régen és ma” című kiállításon, köztük Molnár Zoltán cséplőgépét, Nyusa Ferenc Lanz Bulldog traktorját, Fördős László pedig Dutra mezőgazdasági gépekkel érkezett. Az aratás után kezdődött az aratófelvonulás, majd a gazdák köszöntése. A Hunyadi téri rendezvénysátorban népzenei és néptánccsoportok adtak gálaműsor, a kézművesek utcáján népi mesterségekkel ismerkedhettek az érdeklődők, kiállították alkotásaikat a Szilsárkányi Hímző Szakkör tagjai, megyei értékasztallal részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet Győri Igazgatóságának munkatársai. A Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes először mutathatta be a színpadon az Aratóünnep című koreográfiáját a közönségnek, amelyet a Csoóri Sándor Program támogatásával Németh Eszter és Kiss Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai állítottak színpadra. Az est folyamán táncházzal, valamint hajnalig tartó Aratóbállal zárult a nyár legnagyobb munkája – idézte fel Horváth Barbara. 

A hagyományőrző egyesület az elmúlt években több alkalommal is sikeres pályázott a Magyar Falu Programban. A 2021. évi pályázati fordulóban az egyesületnek otthont adó kultúrház vizesblokk-felújítására nyertek 6 millió forintot, amelynek renoválási munkálatai idén májusban fejeződtek be. A sikeres pályázatokkal megerősödik az egyesület beágyazottsága a település közösségi és kulturális életében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában