Igazítsad jól a lábod!

2022.06.21. 14:03

Pályázatokból fejlesztenek a hagyományőrzők Kónyban

Komoly fejlesztéseket tudott megvalósítani az elmúlt időszakban a kónyi hagyományőrző egyesület. Bővítették ruhatárukat, felújítják közösségi házukat és rendezvényeket is szerveznek.

Cs. Kovács Attila

Jó évet zárt 2021-ben a Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, és úgy néz ki, az idei sem lesz rosszabb az előzőnél. Kiss Miklós, a szervezet elnöke számolt be a Kisalföldnek a tervekről, de először visszatekintett az elmúlt időszakra. Kiemelte: a helyi néptánccsoportot is fenntartó egyesület tavaly növelni tudta bevételeit.

– Komoly eredmény ez fiatal egyesületünknek, ami elsősorban a sikeres pályázatainknak, illetve az adó felajánlható egy százalékának köszönhető. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatott bennünket – fogalmazott Kiss Miklós. – Rendszeresen indulunk például a Csoóri Sándor Alap kiírásain, és eddig mindig kaptunk támogatást a műsoraink élő zenés kíséretére, ruhatárunk bővítésére, útiköltségre. Pályázat segítette tavaly a háromnapos búcsúi verbunktalálkozónkat, támogatással vásároltunk hangtechnikai eszközöket, de ily módon szereztünk be egy komplett szi­lágysági viseletet a lányoknak és bővítettük rábaközi viseletünket is, a fiúk pedig csizmát kaptak. Különböző programjainkra is tudtunk forrást találni. Jártunk a Velemi Gasztrofesztiválon, tánctárborban voltunk Sárváron, vendégül láttuk Kónyban a Győri Ütőegyüttest és egy táncházban is közreműködtünk a megyeszékhelyen. Most áprilisban ugyancsak támogatással készült el önálló honlapunk, melyen az egyesülettel kapcsolatos aktuális információkat is megtalálják az érdeklődők.

Kiss Miklós külön is kiemelte a Magyar Falu Program által nyújtott lehetőségeket. Ezek közül számukra egyelőre a közösségi házuk felújítását célzó pályázatok a legfontosabbak. Idén a parasztház pajtáját szeretnék felújítani és benne próbatermet kialakítani. A bontást megkezdték, bíznak benne, hogy év végére el is készül. Szintén magyar falus pályázattal építik ki a fűtést, valamint a vizesblokkokat – hangsúlyozta a kónyi egyesület elnöke. Hozzátette: az egyesület tagjai és táncosai jó csapatot alkotnak, akikre lehet számítani. Szabadidejüket nem sajnálva dolgoznak a fellépésekért, de az egyesületi ház felújításából is kiveszik a részüket társadalmi munkával.

– Az idei rendezvénynaptárunk is sűrű. A programok közül kiemelném saját eseményünket, mely most hétvégén, június 25-én lesz. „Hej, igazítsad jól a lábod” címmel tartjuk meg az első Kónyi Néptánctalálkozót kilenc csoport részvételével. A talpalávalót a Parapács zenekar, illetve Greznár Zoltán és zenekara húzza. A kónyi dísztérre várjuk este hat órára mindazokat, akiket érdekel a néptánc és kíváncsiak hagyományainkra – mondta Kiss Miklós.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában