XVII Magyar Táncfesztivál

2022.06.13. 19:02

Megnyílt a Táncfesztivál és a Markó Iván emlékkiállítás Győrben - videó, fotók

12 év - 12 kép Markó Iván emlékére.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

A kisalfold.hu élő videós közvetítését a kiállítás megnyitóról itt nézheti vissza

Az nyitóelőadás előtt a győri teátrum csillárszintjén Kiss János nyitotta meg Markó Iván emlékére szervezett a 12 év-12 kép című kiállítást, amely az ismert táncművész Győrben töltött éveit idézi meg. 

Egy tucat programmal kezdődött el hétfőn az egy hetes 17. Magyar Táncfesztivál és a 7. Gyermek Táncfesztivál, amihez a hét közepén csatlakozik az első Győri Balett MiniFesztivál.

Ismét a tánc fővárosa lesz Győr június 19-ig, hétfőn öt helyszínen szerveztek tánctematikus programokat az érdeklődőknek. A 17. Magyar Táncfesztivált Kiss János, fesztiváligazgató, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője és dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntője után a Győri Balett, Hrutka Róbert és Jamie Winchester - One way to heaven című produkciója nyitotta meg. Az est további részében a Pannonia Allstars Ska Orchestra adott koncertet a színház előtti téren.

Dr. Pergel Elza alpolgármester a város részéről köszöntötte a vendégeket a táncfesztiválon. Beszédében kiemelte: sokrétű, sokszínű csoda a táncfesztivál, amin nemcsak balettből, de kortárs és néptáncművészetből is ízelítőt ad Győrben.

– Mertünk nagyot álmodni 1998-ban, hogy találjunk egy várost, ami befogadja a táncművészetet. A mi fesztiválunk semmi másról nem szól, mint a tánc szeretetéről és tiszteletéről. Ez egy társasjáték, amely közösséget teremt. A tánc a legjobb immunerősítő. Közel harminc előadást tekinthetnek meg a héten – mondta Kiss János, aki külön köszöntötte Novák Ferenc Tatát.

– Kultúra nélkül lehet élni, de nem érdemes. A tánc misztikus ereje mindenkit megérint és felemel – fogalmazott Mihályi Gábor.

A táncfesztivál első programjaként a Múzeumházban hétfőn megnyitották a Hogyan érkezett a balett Magyarországra? című kiállítást, amit egy tánctörténeti szimpózium követett. Ezzel egy időben a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében a Nemzeti Táncszínház Tükörben elő­adásán vehettek részt a középiskolások. Ugyanitt délután a Góbi Rita Társulat és BábSzínTér Hacukaland című táncos öltözőshow-ját nézhették meg a gyerekek.

– A hétnapos eseményen fókuszba kerül a magyar népi kultúra a néptánc révén, a ba­lett-történelem és a táncművészet szakmai konferenciákon keresztül, valamint a Győri Ba­lett megalakulásának története a tegnap megnyitott, Markó Iván emlékére válogatott fotókiállítás révén. Mindezek mellett fontos szerepet kap az innováció is a kortárs és kísérletező táncelőadások által – emelte ki Kiss János.

A következő napokban számos neves társulat mutatkozik be előadásaival a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán és a Kisfaludy Teremben. Szerdától pedig kezdetét veszi a Győri Balett Stúdióban a legkisebbeket megszólító miniFesztivál, ahol többek között gyermek­előadások, miniba­lett, WobbelYoga-oktatás, gyermekkoncertek, ifjúsági és kísérletező darabok kapnak helyet.

A szervezők táncba hívják a várost. Minden este különböző műfajban szerveznek esteket a II. János Pál téren, hogy mindenki, akinek kedve támad, táncra perdülhessen.

A fesztivál részletes programja itt olvasható >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában