Gyász

2022.04.22. 20:29

Duende - Markó Iván emlékére

Werner Krisztina írása

Fotó: Benkő Imre, 1982 - Az igazság pillanata

Nincs halál. Csütörtök hajnalban nem a végzet suhant a kórházi ágy felett, hanem egy angyal kérte táncra a megfáradt lelket, hogy kecses piruettekkel forogjon az Úristen színe elé. A hátrahagyott, beteg, test nélküli táncos egész életében erre a fellépésre készült. Várta már az égi ügyelő hívó hangját, gondolatban sokszor elképzelte a számadást. Minden, amit a földi színpadon láthattunk Markó Ivántól, az Istennel való találkozás főpróbája, misztérium játék volt. Vérrel kenték, megsimogatták, porba taposták, égig emelték és keresztre feszítették. A magány lett a társa, Isten a bírálója.

12 szenvedélyes évet kapott Győr. Az életút 75 évében ez töredék, mégis a legtermékenyebb alkotóévek. Valójában soha nem szakadtunk el egymástól, mert a kráterként tátongó veszteségét sem betemetni, sem átugrani nem lehetett. Ő lett az origó, a viszonyítás, a siker mértékegysége. Markó Iván szenvedélyt és fiatalságot hozott a városba. A Győri Balett országos közügy lett, a bemutatókat a fővárosból követték, ünnepé lett a tánc. Karizmája, testi ereje, mozdulatainak varázslata, koreográfiáinak katartikus mondanivalója, színpadi látványvilága összművészeti csodát teremtett. Közönségként a felkent hordozóivá lehettünk, az egymásba érő kegyelmi pillanatok egy felsőbb rendű világba röpítettek.

Ha csak azt nézzük, hogy ki milyen jól forog, táncol a színpadon, az kevés. A történet nem erről szól, hanem a gondolatról, az érzelemről, az emberről, a hitelességről, az igazságról. Az életről szól. Ha ez „átjön” a színpadról, az az ünnep. Ő fogalmazta meg egy helyen, mikor a siker titkára kereste a választ.

Köztünk szólva, akik valaha is látták táncolni Markó Ivánt, tudják, hogy az igazság, amit egész életünkben kutatunk, az a duendében van, ami egyszerre jelent ihletett állapotot, tébolyt, vágyat, szenvedélyt, vért, végzetet, katarzist. A duende az a titokzatos erő, amit mindenki érez, de senki sem tud megmagyarázni. Mágikus erő és harc.

A duendében megszületik az igazságnak az a pillanata, amit a halálon túlra, Isten elé visz a lélek. A duende, amitől hallhatatlan lesz az ember, akinek az emlékéből áldás fakad.

A duende, amit Markó Iván örökül hagyott Győrnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában