Elmaradt több mint száz előadás

2020.05.18. 10:53

A vasfüggöny zárva marad – interjú a Győri Nemzeti színház igazgatójával

A Primadonnákkal március 12-én levonult a Győri Nemzeti Színház társulata a színpadról. Forgács Péter igazgató azt még nem tudja, hogy mikor lesz az első előadás a veszélyhelyzet után, amit biztosan állít: az idei évad véget ért. A színház ennek ellenére nem zárt be, a műhelyházban új díszleteken dolgoznak, a „háttérországban” a biztonsági előírásokat betartva folytatják a munkát.

Werner Krisztina

2020.05.15.Kpen:Forgcs Pter.Werner Krisztina cikkhez.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Fotó: Huszár Gábor

– Most arról kellene beszélgetnünk, hogy az Amadeus, az évad utolsó bemutatóján is túl van a társulat. Ehelyett…

– Ehelyett gyakorlatilag az évad véget ért, hiába kezdtük el az Amadeus próbáit, nem lesz bemutató. A következő évad műsorterve már elkészült, mire bizonyos lett, hogy idén nem lesz több előadásunk, az Amadeus ilyen értelemben kuka. A következő évadban nem lesz műsoron, talán majd azután… Az a 15 színész, aki benne volt a darabban jobban károsodott anyagilag, mint azok, akiknek az előadásuk maradt el. Volt olyan, akinek ez lett volna a második bemutatója az évben, ők sem próbapénzt, sem előadáspénzt nem kaptak. A közalkalmazotti státuszban lévőket – zenészek, kórus, a táncosok fele – ez az anyagi veszteség nem érinti.

 

Mentőöv a polgármestertől

– A színészeket összességében nagy anyagi veszteség érte, hiszen ők vállalkozóként jutottak a gázsijukhoz. Érkezett segítség?

– Az összes színészünket komolyan érinti anyagilag is, hogy elmaradt több mint száz előadás, ezek gázsiját nem kapják meg. Polgármester úrtól érkezett egy mentő támogatás a színművészeknek, akiknek nincs alapfizetésük. Két közalkalmazotti státuszban lévő színészünk van, a többiek mind megbízási szerződéssel. A színháznak nincs szociális alapja, de engedélyt kaptam az önkormányzattól, hogy saját költségünkből – mivel elkezdtek próbálni a színészek – az Amadeus próbapénzének ötven százalékát kifizethetem. Ez a mi színházunk gesztusa. Természetesen a már elkezdett produkciók díszlet-, jelmez- gyártása befejeződhet, tehát ezekre a pénzekre van engedélyünk.

Költözés helyett új épület

– Nagy hullámokat vet a városban a polgármesteri kezdeményezés, hogy új kulturális központba költözzön át a társulat, a jelenlegi épület helyén belvárosi park lenne…

– Mindenkinek van ezzel kapcsolatosan véleménye. Az, hogy a színház felújítása már 30–40 milliárd forintnál tart a kezdeti 13 milliárd helyett, az új színház építése mellett lehet érv. Attól sem voltam nyugodt, hogy az Olimpiai Sportparkba kellett volna költöznünk a felújítás alatt. Borzasztóan féltem attól, hogy ott kell átvészelnünk minimum két évadot. Helyszínként az ETO Parkot megvizsgáltuk, de az is alkalmatlan játszótér. Aztán jött ez a hír, hogy talán egy új színházat kellene építeni. Ha ez megvalósítható, akkor biztos, hogy hatalmas durranás lesz. Nagyon megosztó a színház épületének a megítélése, sokan már emblematikusnak tartják ezt a sísáncot, de nagyon sokan üdvözítik az új kulturális projektet. Az, hogy megúszunk egy átköltözést, számomra pozitív. Az, hogy itt vészeljük át, míg elkészül, sok kérdést felvet… A legjobb forgatókönyvvel is minimum három évad még itt.

– Mi a legoptimálisabb időpontja az őszi évadkezdésre?

– Ha nyomnak egy zöld gombot, hogy szeptember 15-től nyithat a színház, akkor augusztus elejétől kezdődik a munka, azonnal pótoljuk az elmaradt bérletes elő­adásokat és próbálni kezdek. Nagyüzem lesz a startnál. Reményeink szerint szeptemberben bepótolhatjuk az Elisabethet a Margit-szigeten és talán a Váratlan vendéget is vihetjük augusztus végén a Városmajorba. A mostani helyzetben az a legrosszabb, hogy nem tudunk tervezni két hétre sem. Ha megnyithatnak a színházak augusztus 15-én, akkor én felelősségem teljes tudatában mondom, hogy a következő évad pontosan el tud kezdődni. Ha csak októberben nyithatunk, akkor július végéig tarthat az évad, de a végletekig nem lehet kitolni.

Hamarosan kezdődik a bérletezés

– A bérletezéssel is indulni kellene. Ebben vannak biztos sarokpontok?

– Ami biztos, hogy május 20-ig kell jelezni, ha visszakérik az elmaradt előadásokra járó pénzt a jegyesek. Ennek a menete részletesen olvasható a honlapon. Van a „neváltsvisszajegyet”,erre is sokan kattintanak. Hálával köszönöm azoknak, akik megtehetik és nem kérik vissza a jegy árát. Hatalmas a bevételkiesésünk, május 31-ig számolva, durván 100–120 millió közötti pénzről beszélünk mint bérlethányad- és bérletszünetes bevételkiesés. Hamarosan tájékoztatni fogjuk a nézőket az új évad műsortervéről és a bérletvásárlás menetéről. Nagyon jó érzés, hogy már most jönnének bérleteket vásárolni, szeretnék bebiztosítani a helyüket a nézők.

– Május 1-jétől színházért felelős polgármesteri biztos lett a Győri Nemzeti Színház egyik vezetőszínésze, Nagy Balázs. Ebben a felállásban ki vezeti a színházat?

– Azt tudom elmondani, amit a polgármester úr közölt. A színház élén én vagyok a színházigazgató, nekem van egyedül vezetői döntési jogköröm. De igen, kinevezték Balázst, hogy a színház és az önkormányzat közötti kapocs legyen és az új színházi projekt polgármesteri biztosa. Nagy Balázs emellett továbbra is színművésze a Győri Nemzeti Színháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában