Bűnügy

2021.11.09. 11:45

Győrszentiváni klán – Még tizennyolc drogkereskedőt hallgat meg a bíróság, hárman vádalkut kötöttek

A huszonegy vádlott közül tegnap csak három állt bíróság elé, azok, akik egyezséget kötöttek korábban az ügyészséggel.

Munkatársunktól

2021.11.08. Vidák per V. R és 20 társa ellen kábítószer kereskedelem bűntette miatt, Dr. Gál Katalin ügyész, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Előkészítő ülésen vallottak bűnösségükről azok a vádlottak, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerrel való kereskedelemmel vádol. Még tavaly nyáron csapott le rájuk a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ a megyei rendőrségekkel együttműködve három megyében, huszonhét helyszínen, közel négyszáz rendőrrel, összehangolt akció­ban. Azzal a győrszentiváni klánnal is összekapcsolták őket, akik ellen 2013 óta folyamatban van a sajtóban korábban színesfém-kereskedők ügyeként ismertté vált per.

https://www.kisalfold.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/harom-megyeben-csaptak-le-a-gyorszentivani-bunozoklan-tagjaira-18-embert-fogtak-el-fotok-videok-9984038/

A huszonegy vádlott közül tegnap csak három állt bíróság elé, azok, akik egyezséget kötöttek korábban az ügyészséggel. A hét további napjain minden elkövetőt meghallgat a bíróság, köztük a győrszentiváni klán fejét, V. Róbertet és családját is. A vád szerint főleg marihuána, „pikó” néven ismert metamfetamin terjesztésével foglalkoztak jellemzően Győr-Moson-Sopron megyében és Vas megyében. Volt, hogy harminc kilogramm marihuá­náért akartak egész autókereskedésnyi gépjárművet vásárolni. A vádpontokban felsorolt legmagasabb büntetési tétel életfogytiglan.

Hat évvel a 2014 decemberében benyújtott vádirat után a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be huszonegy elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni családhoz tartozik, akik a színesfémügy miatt álltak már többször a bíróság elé.

A kábítószer-kereskedőkre tavaly nyáron csaptak le. A nyomozó hatóság akkor drogkereső kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatott a bűnbandához tartozó ingatlanokban és gépjárművekben. Helyszínenként többkilónyi kábítószert foglaltak le, akadt, ami plüssmackóban volt elrejtve, de találtak lemezszekrényekbe, gépkocsi kerekébe, vázák mélyére eldugott zacskókat is.

A kutatás során egy 77 tőből álló kábítószer-ültetvényre is rábukkantak. A nyomozás folyamán nagy értékű gépjárműveket, elektronikus eszközöket, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak.

Az ügyhöz kapcsolhatók a 37 éves V. Csaba, a 34 éves V. Lajos, a 30 éves V. Roland, a 24 éves V. Róbert Lucián, a 46 éves V. Róbert és a 74 éves M. Erzsébet győri lakosok, valamint P. Márk 30 éves nagyszentjánosi, Sz. József 40 éves szombathelyi lakosok, akiknek jelentős mennyiségű kábítószerrel való kereskedelem bűntette miatt kell felelniük a héten. Azok mellett a drogfogyasztó és kábítószer-birtoklással vádolt férfiak mellett, akik szintén a bűnözői csoporthoz tartoznak.

Tegnap a szabadlábon védekező P. Márk, P. Károly és Sz. E. József nem voltak bőbeszédűek dr. Halom Regina bíró előtt. Közülük ketten már előzetesen vádalkut kötöttek az ügyészséggel, hogy sokkal kedvezőbb büntetést kapjanak. Egyikük autókereskedésben dolgozott, ahol megismerkedett a V. család több tagjával.

A vád szerint autókat vettek vagy cseréltek újra néhány kiló marihuánáért cserébe. Eleinte egy-két kiló kábítószerrel fizettek P. Márknak a használt kocsikért, később már hét-nyolc kilóért keltek el BMW-k, Mercedesek.

Egyszer a győrszentiváni V. család 30 kilós ajánlatot is tett, ha az összes autót megkaphatják a kereskedésből, de a tulajnak inkább a pénz kellett, így elutasította őket.

A dr. Gál Katalin ügyész által felolvasott vádiratból kiderült, hogy Sz. E. József fiatalkorú volt, amikor elkövette a bűncselekményeket. Többször, kisebb-nagyobb mennyiségekben kábítószert árult apjával együtt Vas megyében.

P. Károly P. Márkhoz hasonlóan egyezséget kötött az ügyészséggel, így három év börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság, amelynek felét kitöltve szabadulhat. Emellett 2,7 millió forint értékű vagyonelkobzást és 260 ezer forint bűnügyi költség megfizetését is meghatározták.

P. Márknak három év tíz hónapot kell leülnie fegyházban, de kétharmad után feltételesen szabadulhat. Négy év közügyektől eltiltás mellett 130 ezer forintos vagyonelkobzás és közel 100 ezer forintos bűnügyi költség sújtja. Ha ezeket kifizeti, visszakaphatja a lefoglalt autóját.

A kiszabott büntetésbe beleszámít a letartóztatásban és a bűnügyi felügyelet alatt töltött idő.

Sz. E. József ugyan nem egyezett meg előzetesen az ügyészséggel, tegnap mégis elfogadta az ajánlatot és – a korábbi tagadás helyett – beismerte a vádpontokban felsoroltakat. Egy év nyolc hónapot kapott, három évre felfüggesztve, pártfogó elrendelésével. Bűnügyi perköltsége több mint 100 ezer, vagyonelkobzása pedig 800 ezer forintra rúg.

Az ügy többi vádlottját szerdán, csütörtökön és pénteken hallgatja meg a bíróság. Többükre akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában