Győrszentiváni klán

2023.02.23. 14:40

Drogüzlet virágnyelven – anyát és fiát faggatta kábítószer-kereskedelemről a bíróság Győrben – fotók

A Győri Törvényszék lehallgatási anyagok meghallgatásával folytatta a bizonyítási eljárást szerdán és csütörtökön, abban az ügyben, amiben az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerrel való kereskedelemmel vádol 21 vádlottat.

kisalfold.hu

Az ügyben vádpontonként meghallgatták már az összes vádlottat és a tanúkat, akik jellemzően vásárlók, családi körből valók voltak. A bizonyítással folytatódik a tárgyalás.

  • Közülük nyolcan korábban vádalkut kötöttek és jogerős ítélet született ellenük.
  • Így 13 további vádlott ügyében tart még a tárgyalás.
  • A legtöbben szabadlábon védekezhetnek, néhányan letartóztatásban vannak, vagy más ügy miatt töltik büntetésüket.
  • Egyikük pedig szökésben van, keresik a hatóságok. 

A kábítószer kereskedelemmel vádolt társaságra 2020 nyarán csapott le a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ a megyei rendőrségekkel együttműködve három megyében, huszonhét helyszínen, közel négyszáz rendőrrel, összehangolt akció­ban. Azzal a győrszentiváni klánnal is összekapcsolták őket, akik ellen 2013 óta folyamatban volt a sajtóban korábban színesfém-kereskedők ügyeként ismertté vált per.

A vád szerint főleg marihuána, „pikó” néven ismert metamfetamin terjesztésével foglalkoztak jellemzően Győr-Moson-Sopron megyében és Vas megyében. Volt, hogy 30 kilogramm marihua­náért akartak egész autókereskedésnyi gépjárművet vásárolni. A vádpontokban felsorolt legmagasabb büntetési tétel életfogytiglan.

Drog plüssmackóban

A nyomozó hatóság akkor drogkereső kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatott a bűnbandához tartozó ingatlanokban és gépjárművekben. Helyszínenként többkilónyi kábítószert foglaltak le, akadt, ami plüssmackóban volt elrejtve, de találtak lemezszekrényekbe, gépkocsi kerekébe, vázák mélyére eldugott zacskókat is.

A kutatás során egy 77 tőből álló kábítószer-ültetvényre is rábukkantak. A nyomozás folyamán nagyértékű gépjárműveket, elektronikus eszközöket, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak.

Tolmács segített

A szerdai tárgyalásra V. Csabát és édesanyját, M. Erzsébetet idézte dr. Halom Regina bírónő a vádlottak padjára. Olyan telefonbeszélgetéseket ismertettek ezúttal, amiken az ügyészség szerint ők ketten beszélgetnek. Tolmács segítségére is szükség volt, aki videóhívásban állt a bíróság rendelkezésére, ugyanis több hanganyagban lovári cigány nyelven egyeztetnek a felek. Mivel az idős asszony beteges, így ügyvédje képviselte a tárgyaláson. Azonban mielőtt távozott volna M. Erzsébet, arra kérte a bíró a nőt és fiát, hogy adjanak hangmintát, beszéljenek lovári nyelven, hogy azt később szakértők össze tudják vetni a hangfelvételeken hallhatókkal.

V. Csaba a legtöbb esetben tagadta, hogy az ő hangja lenne a telefonos hangfelvételeken. Közben a tolmács igyekezett mindent szóról szóra fordítani a tárgyaláson, hogy minden jelenlévő értse, miről beszéltek a felek. 

A férfi vagy férfiak és a nő között olyan mondatok hangoztak el mint: "Kell neki pénz? Küldök 50 ezret. Itt van velem a zöldekért. A petrezselyemből tudsz adni, hogy egy cigit tudjak csinálni az embernek? A barnából kell neki, de az olcsóbb fajta. Ha a barnából egyet elszív, kapufa van...". Ilyen és ehhez hasonló kódnyelvek hallhatók a "Mama" fedőnevű hanganyagokon.

Az ügyészség álláspontja a petrezselyemről

Dr. Gál Katalin ügyész megkérdezte V. Csabától, hogy foglalkoztak-e valaha zöldség, gyümölcs kereskedelemmel. Erre nemleges választ kapott. - Mi csak parfümökkel, ruhákkal meg elektromos cuccokkal kereskedtünk - válaszolta a férfi. 

"Az ügyészség szerint nyilvánvaló, hogy nem petrezselymet árultak, főleg, hogy annak nincs olyan minőségi kategóriája, mint jobb vagy rosszabb, zöldebb vagy barnább. Főleg nem tesszük cigibe, amitől kapufa lesz, aki elszívja" - emelte ki dr. Gál Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában