A hét embere

2023.11.19. 14:07

A győri doktornő nem csupán gyógyítja pácienseit, gondozási tervet készít számukra

Richter Érdem­érem Díjjal ismerték el az egészségügyi szektorban, a kutatás-gyógyítás területén dolgozó, kiemelkedő eredményeket és szakmai teljesítményt nyújtó orvosokat. Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa címet egy győri háziorvos, Pintérné dr. Fürst Ágnes kapta.

Barki Andrea

Pintérné dr. Fürst Ágnes az egészségmegőrzésre helyezi a hangsúlyt, ennek szellemében állítja össze páciensei kezelését is. Fotó: Csapó Balázs

– Miért választotta a háziorvoslást?

– Már ötödéven lehetőségem volt a vidéki háziorvosi munka megismerésére. A szakmai él­ménybeszámolók, az első gyakorlati tapasztalatok vitték az utam a háziorvoslás felé. A szakma szépségét már akkor megtapasztaltam, s 2011 óta igyekszem e hivatást tudásom szerint a legjobban gyakorolni. Nagyon fontosnak tartom a betegekkel való kommunikációt. Számomra a háziorvosi munka része a pácienseim gondozási tervének elkészítése is. A jegyzet hasznos, mert lehetőségem van végiggondolni a beteg anamnézisét, családi anamnézisét, az életkor szerinti szűrések szükségességét, és krónikus betegségek esetén a várható szövődmények irányába is vizsgálódni. Ezt a preventív gondolkodást nagyon fontosnak tartom, és munkám során asszisztenseimmel együtt ezt tartom szem előtt.

– Másik szakterülete a diabetológia. Itt is a megelőzésen van a hangsúly.

– Fő motivációs területem a diabéteszes beteg vagy az azt megelőző állapotok időben való felismerése, a diabéteszesek motivált és a megelőzendő szövődmények terén kellő felvilágosítással rendelkező elindítása egy gondozási úton. Tudni kell, hogy csak a tudatosan vezetett diabéteszes élettel lehet jó minőségben töltött évtizedeket megélni. Magyarországon ma minden tíz emberből legalább egy cukorbeteg, legalább ugyanennyien viszont már rossz szénhidrát-­anyagcserével élnek, csak nem tudnak róla.

– Az elmúlt években több, diabéteszhez kapcsolódó esemény szer­­vezésében vett aktívan részt, amely részben a praxisa, részben a város összes cukorbetegét érintette. Felsorolna néhányat?

– 2013-ban, miután aerobikedző-vizsgámat letettem, cukorbetegtornát indítottam a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület segítségével. Célunk volt a programban részt vevő betegeknek megmutatni a mozgás örömét. Több alkalommal rendeztünk a PAEOK Diabetológiai Osztályának segítségével az 1-es típusú diabéteszeseknek egy többnapos képzési programot. Szeretnénk elérni, hogy azok a tizen-, huszonévesek, akik életkorukból fakadóan egyre önállóbbá válnak, megtanulják ellátni a betegségükből adódó feladatokat. Szeretnénk egy közösséget létrehozni, hogy az érintettek tanulhassanak egymástól, láthassák, hogy cukorbetegként is meg lehet valósítani az álmaikat.

Két alkalommal vehettem részt a Diabétesz Világnapi Konferencia és Séta, egy helyi figyelemfelhívó kampány szervezésében, melyhez nagyobb helyi összefogásra, több szervezet együttműködésére volt szükség. Ezek a megmozdulások azért is fontosak, mert ha minél szélesebb körben ismertetjük meg, hogy kik tartoznak a diabétesz szempontjából rizikócsoportba, és az ezzel kapcsolatos szűrések a háziorvosi praxisokban megtörténnek, akkor lehetőség van nem egy szívinfarktus vagy lábujj-amputáció kapcsán felfedezni a cukorbetegséget, hanem még előállapotában vagy a betegség kezdetén.

Ha ekkor megtanítjuk és számonkérjük a betegen az életmódi változtatásokat, lehetőséget biztosítunk a számára megfelelő fizikai aktivitásra vagy dietetikai beszélgetésre, a betegség ezen pontján elmagyarázzuk, mi a tét, közösen megbeszéljük a beteggel, hogy évről évre milyen szűréseken kell részt vennie, akkor a beteg nagyon jó esélyekkel indul a diabéteszes életútján.

Ha rendszeresen számonkérjük a gondozási viziteket, ahol az összegyűjtött eredményeit átbeszéljük, és elmagyarázzuk, milyen laborparaméternél mi a célérték, akkor képesek lehetünk a beteg hosszú távú motiváltságát fenntartani. Csak így van esélyünk a súlyos szövődmények megelőzésére, és ha a beteg jó életminőségét évtizedeken keresztül megőrzi, akkor a társadalom hasznos tagja maradhat sokáig, és az egészségügyi rendszernek sokkal-sokkal kevesebb a költsége a szűrővizsgálatokkal, mint a szövődmények kapcsán fellépő hosszú hospitalizációval.

Névjegy

2008 – Diploma a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 
2012 – Szakvizsga háziorvos­tanból 
2014 – Diabetológiai licenc 
2011 óta dolgozik saját háziorvosi praxisában Győr belvárosában. 
2015 óta gondozza a diabéte­szes betegeket a PAEOK diabetológiai ambulanciáján is. 
Egy kisfiú édesanyja. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában