Már az új tervekre fókuszálnak

2023.09.12. 08:55

Pannonhalma 24 pályázatból 23-on nyert támogatást az utóbbi években - Pár éven belül bevásárlóközpont költözhet a kisvárosba

Az elmúlt évtizedben óriási változáson ment át Pannonhalma. 15 éve főiskolai hallgatók dokumentumfilmet készítettek a romos városközpontról, napjainkban azonban már az újjáépített köztereket bel- és külföldi turisták is szívesen látogatják. A kisváros sikereiről, megoldásra váró problémáiról Vas Gábor polgármesterrel beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

Visszaköltözés előtt – Vas Gábor a felújított, energetikailag korszerűsített hivatal előtt.

Fotó: Csapó Balázs

Sírból visszahozott bölcsőde

„Bár sokat gyarapodott a város az elmúlt évtizedben, úgy érzem, még nincs a helyén az összes építőkocka, vagyis van hova előrelépnünk” – mondta elöljáróban lapunknak Vas Gábor. Pannonhalma polgármestere kiemelte: az elmúlt időszak legfontosabb helyi történése az volt, hogy „a sírból hozták vissza az új bölcsőde építését”.

Az 553 millió forintos beruházás alapkövét áprilisban rakták le. Az intézmény rekord­idő alatt készül el; a szakemberek ősz közepére végeznek a 36 férőhelyes bölcsi munkálataival. „Így 2024 elején indulhat az első két bölcsődei csoport az új létesítményben. Szintén jó hír, hogy az óvodát csoportszobával bővítjük TOP Plusz-forrásból. Utóbbi kivitelezése jövő év elején kezdődik” – tette hozzá Vas Gábor.

Az új bölcsőde közelében 2024-ben megújul a Majális tér is: itt többek közt játszóteret, futó- és pumpapályát is kialakítanak szintén pályázati támogatásból. Az új bölcsődére azért van szükség, mert az elmúlt években dinamikusan emelkedett Pannonhalma lélekszáma.

Pályázati sikerek 1,3 milliárd forint értékben

„Örömteli látni, hogy sok az újszülött. A város mostani népszerűsége felveti annak a kérdését, hogy meddig nőhet ideálisan a település lakosságszáma. Mi nem akarunk minden szabad négyzetmétert betonnal kiönteni, a fejlődést észszerűen kordában tartjuk. Különböző területek szakembereivel egyeztetve Pannonhalma számára az volna az ideális forgatókönyv, ha a lélekszám 5000 ember körül mozogna. Az is lényeges szempont, hogy nem szeretnénk ipari központtá válni. Sokkal inkább látjuk a lehetőségeket a turizmus erősítésében” – mondta Vas Gábor.

Pannonhalmán az elmúlt években 24 beadott pályázatból huszonhármat támogattak a kiírók, 1,3 milliárd forint értékben. „Szeptember elején visszaköltözhetünk az energetikailag korszerűsített önkormányzati hivatalba. Ezzel párhuzamosan zajlik a Kazinczy Ferenc Művelődési Ház felújítása is, amelynek az előkészületi munkálatai a vártnál tovább húzódtak. Reményeink szerint ősz derekától így is újra birtokba vehetik a különböző csoportok, egyesületek a közösségi teret” – hallottuk Vas Gábortól.

Útépítésre lenne szükség Tóthegyen

Melyik pályázatuk nem járt sikerrel? – kérdeztük. „Tóthegy hosszabb utcájának a felújítására egyelőre nem nyertünk támogatást. Másfél kilométeres szakaszról van szó, amelynek a rendbetétele közel 250 millió forintba kerül. A projektet nehezíti, hogy a csapadék elvezetése és a csatorna kiépítése is elmaradt eddig itt. Ezek ellenére bízunk abban, hogy előbb-utóbb sikerül egyről a kettőre lépni ez ügyben is” – válaszolta Vas Gábor. A Győr környéki kisvárosban régóta igénylik a helyiek, hogy új bevásárlóközpont költözzön Pannonhalmára.

Zajlanak az egyeztetések az új bevásárlóközpontról

„Az elmúlt években nem sokat kommunikáltunk erről, a háttérben azonban folyamatosan zajlanak az egyeztetések. A több üzletnek is helyet adó létesítmény területe megvan, s elképzeléseink szerint pár éven belül megindulhat a beruházás. A bevásárlóközponttal erősödik az árverseny a településen, amely egyértelműen kedvez az itt élőknek” – közölte Vas Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában