553 millió forintos fejlesztés

2023.04.28. 12:01

Három éven át tartó nehézségek után letették a pannonhalmi bölcsőde alapkövét - videó, fotók

Erre a pillanatra hosszú ideje vártak a Győr közeli kisvárosban: péntek délelőtt útjára indult a 36 férőhelyes bölcsőde kialakítása. A beruházás 553 millió forintba kerül, s a tervek szerint ősz elejére kész lesz az új épület.

Szeghalmi Balázs

Pannonhalmi ovisok az épülő bölcsi alapkővénél. Az új intézmény a tervek szerint idén ősz elejére-közepére megépül. Fotók: Rákóczy Ádám

  • A pannonhalmi ovisok gyerekzsivajától, énekszójától volt hangos a leendő bölcsőde helyszíne péntek délelőtt. A 2700 négyzetméteres területen 520 négyzetméteres épület és 700 négyzetméteres játszóház áll majd a legkisebbek rendelkezésére.
  • Segített a kormány: az építőipari drágulások miatt 193 milliós plusz forrásra volt szükség. Ezzel az összeggel kellett kiegészíteni a 2019-ben megítélt, 360 millió forintos GINOP-támogatást.

Komoly nehézségek

Pannonhalma dinamikusan fejlődött az utóbbi évtizedben, így a lélekszám 3500 fő felett jár a kisvárosban, s évről évre gyarapodást mutat. Ennek megfelelően már a 2010-es évek végén megfogalmazódott, hogy szükség van új bölcsődére a településen.

"2019-ben kaptunk hírt a támogatói döntésről, ám az akkori felhőtlen örömünk nem tartott sokáig. Előbb a bölcsőde tervezett helyszínét belügyminisztériumi ingatlanrésszel kellett alkalmassá tenni arra, hogy a fejlesztés ténylegesen útjára indulhasson. Mire nagy nehézségek árán ezt az akadályt leküzdöttük, elszabadultak az építőipari munkadíjak és anyagárak. Ennek következményeként a közbeszerzésen a legjobb ajánlatot tevő cég kiszállt a versenyből" - kezdte Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere.

 

Mentőöv a kormánytól

A nehéz helyzetben erős lobbizás indult, amely eredményeként a magyar kormány 193 millió forintos plusz forrással "adott mentőövet" az új pannonhalmi bölcsődének. Az uniós GINOP-pályázaton nyert 360 millió forintos támogatást kellett kiegészíteni az említett összeggel, így a fejlesztés büdzséje összesen 553 millió forintra emelkedett

"Nagyon szorított bennünket az idő, a pannonhalmi bölcsődének nyújtott uniós támogatás visszahívása háromszor is szóba került, legutoljára idén év elején. Az új bölcsődéért azonban annyi erőfeszítés történt, hogy semmiképp sem akartuk veszni hagyni a fejlesztést. Szerencsére minden jóra fordult a végén" - hangsúlyozta Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke.

Új cél az iskola bővítése

Kara Ákos szintén kiemelte: "széleskörű összefogás kellett ahhoz, hogy a régóta várt bölcsőde megépülhessen Pannonhalmán". A térség országgyűlési képviselője hozzátette: "az elmúlt évtizedben igazi kistérségi központtá vált Pannonhalma, számos jelentős korszerűsítés átadásával".

A beruházások sora a tervek szerint nem szakad meg az új bölcsőde kialakításával. Az ünnepélyes alapkő-letételen célként fogalmazódott meg a Pannonhalmi Szent Benedek Általános Iskola bővítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában