EzTörténtKisalföld

2023.09.12. 07:51

Erről írtunk 20 éve - Mindenki tétlenül nézte a pofonokat a győri bankban

Helytörténet régi Kisalföldekkel.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisaföld-archívum

10 éve: Hercegné a Bay-kriptában

Hercegi vendég járt Mindszentpusztán. Odescalchi Kandó Eszter látogatta meg férje nagyapjának nyughelyét a Bay család nemrégiben feltárt kriptájában. A hercegné megtekintette a jelenleg folyó munkálatokat is, és támogatást ajánlott fel a további kutatáshoz és a sírbolt felújításához.

Felújítják a mindszentpusztai templomot, amelynek közvetlen szomszédjában a munkálatokat megelőzően kibontották, feltárták a Bay család befalazott, a sírrablóktól homokréteggel védett kriptáját. Valószínűsíthetően ott nyugszik Téti Takács József költő, irodalomszervező, az első magyar könyvkiadó megalapítója. A munkálatok híre eljutott New Yorkba, Odescalchi Kandó Eszter hercegnéhez is, aki gyakran látogat haza Magyarországra, amit az ötvenhatos forradalom idején hagyott el. Kommunikációs szakértő, író, az IBM-től ment nyugdíjba, jelenleg pedig egytemen tanít.

Férje nagyapja, Bay Ödön pihen a családi sírbolt egyik érckoporsójában. A vendéget Szabó Gyula plébános, Zsumbera Árpád,a téma egyik kutatója és Herold Ádám polgármester kalauzolta, akiknek támogatást ajánlott a további kutatáshoz és a felújításhoz. - Nem csak azért csodálkoztam rá arra, ami Mindszentpusztán folyik, mert kötődik családunk múltjához, hanem azért is, mert én még sosem láttam ilyen öreg koporsókat, ráadásul némelyiken - megindító látványként - még a fekete csipke gyászlepel is megmaradt - nyilatkozta lelkesen a hercegné.

- Régóta foglalkozom családtörténettel, így például két évvel ezelőtt Budapesten szerveztem egy nemzetközi Melocco rokoni találkozót, most pedig a Kandó családról készítek családfát. Szerencsémre édesapám sok mindent leírt, számos családi dokumentum, levéltári forrás áll rendelkezésemre.

 

20 éve: Tétlenül nézték a pofonokat a bankban

A Győr belvárosi OTP bankfiókban egy ügyfél ok nélkül nekiesett a szintén sorára váró kismamának. A pillanatok alatt lezajló esetet többen is látták, ám senki, még a jelen lévő biztonsági őr sem kelt a hölgy védelmére.

Csúcsforgalmat jegyeztek a aznap az OTP Baross úti fiókjában, s ennek az volt az oka, hogy a másik, szintén OTP-fiókot bombariadó miatt kiürítették. Sorok kígyóztak az ügyintézők előtt. Az egyik várakozónak azonban elfogyott a türelme és se szó, se beszéd a többiek elé állt, amit a sorban állók sérelmeztek. Szó szót követett és a tolakodó egyszerűen nekiesett Horváthné L. A-nak. -A támadó ott ütött, ahol ért - mondta a bántalmazott fiatalasszony, aki elkeseredésében hívta fel szerkesztőségünket. - Leginkább az fáj, hogy az ott lévő emberek közül nem kelt a védelmemre senki és a bank biztonsági embere sem lépett közbe. Belegondolni is rossz, ha kés van az illetőnél és azzal jön nekem.

A támadó néhány pofont és szidalmat követően kisétált a bankból. A Baross úton járőröző rendőrök a történteket követően azt tanácsolták a kismamának, hogy vezessen látleletet és tegyen feljelentést. - Mivel négy hónapos a kisbabám és még szoptatok, nem vállaltam a procedúrát - folytatta elkeseredetten a nő, akit nagyon megviseltek a történtek. - A férjem nem hagyta annyiban, később visszament a bankba. Beszélt az ottani biztonsági emberrel, aki csupán azt a választ adta, hogy az előírások szerint tette a dolgát. „Nem tudom hova tenni a történteket. Képtelen vagyok megnyugodni, hiszen ez akár meg is ismétlődhet."

Az esetet kamera rögzítette, a biztonsági őr felelősségével kapcsolatban belső vizsgálatot indítottak.

60 éve: Még az üzemekből is kölcsönvették a munkaerőt az őszi szántáshoz

Két műszakos szántással, nyújtott munkaidővel végezték az őszi talajmunkákat, ezerkétszáz forint ütötte a markát a legtöbbet szántó traktorosnak. Bár több gép dolgozott, és több mint huszonnégyezer holddal többet szántottak fel, mint az előző év azonos időszakában, a megyei tanácsnak a párt-végrehajtó bizottság elé terjesztett jelentéséből kitűnik, hogy nem teljes az elégedettség.

„A legelőrehaladottabb az őszi szántási munka a kapuvári járás termelőszövetkezeteiben, ahol 43 gép két műszakban dolgozik és a keverőszántásnak 62,1 százalékát végezték el. Ha azonban figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a jelenleg talajmunkára használható gépállomási és termelőszövetkezeti 1000 traktorból csak 261 dolgozik két műszakban, akkor szembe tűnik, hogy a fejlődés minimális, és nem lehet megelégedni vele.

A megye számos üzemének igazgatója ígéretet tett arra,hogy még e héten beszélgetnek a gyárakban dolgozó traktorosokkal azért, hogy maximális segítséget adhassanak a két műszakos szántás megoldásához. A részvételt a Gépállomások Megyei Igazgatósága anyagilag is igyekszik ösztönözni. Több mint negyvenezer forintos jutalmazásban részesül az a négy gépállomás, ahol a traktorosok két műszakban a legtöbb földet szántják fel.

Az a negyven traktoros 1200—1200 forintos jutalmazásban részesül, aki a váltott műszakban kiemelkedő eredményt ér el. Ezer-ezer forint jutalomban részesülnek azok a traktorosok, akik nyújtott műszakban két hónap alatt a legjobb szántási eredményeket érik el.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában