Árhullám

2023.08.11. 07:19

Tetőzik Győrnél a Rába - Mátis Csaba uszadékot szed ki a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál - fotók, videó

A Rába pénteken tetőzik Győrnél a szakemberek szerint 450–470 centiméter körüli vízszinttel.

Vámos Annamária

Mátis Csaba, a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elnöke napok óta takarítja a hordalékot az áradó folyóban. Fotó: Csapó Balázs

A folyó sok hordalékot szállít magával. Lezárták csütörtökön a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót. Mátis Csaba, a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elnöke múlt péntek óta nap mint nap búvárruhában ereszkedik a vízbe a Mosoni-Duna és a Rába összefolyásánál. A Győr-Szol Zrt. megbízásából a multimédiás szökőkutat szabadítja ki a körülötte folyamatosan összegyűlő uszadékból. Fésűszerűen akad fenn az összegyűlt hordalék, és hatalmas károkat okozhat.

Mátis Csaba a hét elején szinte egész nap dolgozott 5–10 perces pihenőkkel. Késő este hagyta ab- ba. A veszélyes munkát mégis inkább egyedül végzi, mert így csak magára kell figyelnie. 

– Nagyon meg kell gondolni minden mozdulatot, mivel rendszeresen érkeznek 20–30 méteres fadarabok, sőt, olyan is volt, hogy egyben 50 köbméter fát hozott a sodrás. Mindig ébernek kell maradni, mert gyorsan és nagy erővel jön a törmelék, jól ki kell számítani, mennyi ideje van az embernek, ha menekülni kell – beszélt a munkájáról Mátis Csaba. 

A hordalék között sok az állattetem, az élesre hasadt fadarab, szúrósra tört faág és a fenn- akadt horgászhorog, amik megsebzik a speciális mentő kezét. Ha levonul az ár, első dolga a tetanusz elleni oltás beadatása lesz. 

– Sárkányhajóval, kenuval, csónakkal ne induljanak útnak az áradó folyón, ugyanis nem lát- ni, mi van a víz alatt. Amíg a felszínen kisebb fadarabot látni, alat- ta úszhat nagy sebességgel akár többtonnás hasáb is. Ilyenkor még a parton ülni is veszélyes, mert a nyálkás felületen könnyen megcsúszhat az ember. A vízzel szemben nem nyerhetünk. A csatornarendszereket is elárasztja a víz, így nagy fertőzésveszélynek van kitéve az, aki most a folyóval érintkezik. A szájához ne nyúljon senki, de még a kutyát se fürdessék meg benne – hívja fel a figyelmet a szakember. A megelőzést tartja a legfontosabbnak, ezért iskolákban, óvodákban, táborokban oktat, bemutatókat tart, hogy felhívja a figyelmet a folyók rejtett veszélyeire. 
A Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület elsődleges feladata a vízi mentés, a keresés, de tevékenységüket más területekre is kiterjesztenék. Munkájuknak az anyagiak szabnak határt. A 4–5 tagot számláló egyesület rendezvények vízi biztosításából és saját forrásokból tartja fenn magát, de súlyos anyagi gondokkal küszködnek. 

– El kell adnunk a speciális mentőhajónkat és motorunkat, lényegében a felszerelésünket, hogy fenn tudjuk tartani magukat. A pályázatokon eszközökhöz hozzá lehet jutni, de a karbantartásuk, a biztosítás, az üzemanyag és a védőoltásaink jelentik a nagyobb költséget – tette hozzá. 

Folyamatosan figyelik a folyót - A Rábán levonuló árhullám továbbra is zavartalan, a folyó Árpás térségében már tetőzött. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket, de különösebb probléma lapzártánkig nem jelentkezett. Győrben a tetőző vízszint ma délelőtt 450–470 centiméter körül alakulhat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a város térségében is megemelkedő vízhozam nagyobb tömegű uszadékot szállíthat. Aki támogatná a Győri Speciális Mentők Közhasznú Egyesület munkáját, az 59600097-10012992 számlaszámon megteheti. Kérdés esetén a 30/922-7889-es telefonszámon Mátis Csaba elérhető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában