Úszás

2024.06.16. 07:02

Nagy a tét Jakabos Zsuzsanna számára belgrádi Európa-bajnokságon

A belgárdi vizes Európa-bajnokság medencés úszószámai jövő hétfőn kezdődnek és egészen vasárnapig tartanak.

Kisalföld.hu

Jakabos Zsuzsanna a közelmúltban Londonban nem volt messze az olimpiai szintidőtől.

Az UNI Győri Úszó SE három versenyzővel vesz részt a kontinensviaadalon. Közülük kettő már rendelkezik olimpiai A szinttel, így Szabó Szebasztián és Sebestyén Dalma számára ez a versey felkészülési állomás a párizsi olimpiai előtt. Jakabos Zsuzsanna viszont az Eb- úszhatja meg az A szintet, erre ez az utolsó esélye.

Az mindenképpen nehezítő körülmény, hogy az Európa-bajnokságot nyitott medencében rendezik, így az időjárás viszontagságaiak jobban ki vannak szolgáltatva az úszók. Nagy kérdés, hogy az adott pillanatban éppen milyen idő lesz, ha nem esik és nem lesz nagy szél, az lenne a legideálisabb.

Szabó Szebasztián 50 pillangón, 50 és 100 gyorson, valamint a 4x100 gyorsváltóban lesz érdekelt, Sebestyén Dalma a fő számaira, így a 200 pillangóra és a 200 vegyesre fókuszál, illetve az még nem dőlt el, melyik váltóban számít rá a kapitány, a női vegyes és/vagy a mix vegyes váltó jöhet szóba.

Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón és 400 vegyesen próbálkozik szintet úszni.

Mint azt edzője, Petrov Iván elmondta: „Zsu a közelmúltban  Londonban úszott, ahol a kétszáz pillangón picivel több mint egy másodperccel maradt csak el a szintidőtől. Ezt a technikai hiányosságok javításával orvosolni lehet.”

A szakvezető hozzátette: a célok egyértelműek, Jakabos szeretné kihasználni az utolsó lehetőséget, a másik két úszó pedig leméri, milyen formában van nem sokkal az olimpia előtt.

„Azért arra látok esélyt, hogy ne érem nélkül zárjuk az Európa-bajnokságot, de ennél többet a mezőny teljes ismerete nélkül nem lehet mondani. Egyelőre még nem tudni, kik indulnak az Eb-n, benne van, hogy mindenki akar egy jót versenyezni Párizs előtt, de az is előfordulhat, hogy többen kihagyják a tornát, mert mondjuk a felkészülésükbe ez most nem illik bele” – fogalmazott Petrov Iván.

Az Európa-bajnokság után egyébként törökországi edzőtáborba utaznak az olimpiai szintidővel rendelkező győriek, azaz Szabó és Sebestyén biztosan. ahol a formába hozáson lesz a hangsúly.

„Pozitívum, hogy eddig elkerültek mindenkit a sérülések, mindenki rendben van. Gyorsan le iskopogom, ez maradjon is így” – tette hozzá a szakember, aki nem bánja, hogy hétfőtől vasárnapig tart az Eb, hiszen így sokkal jobban hasonlít a menetrend az olimpiáéhoz.

A győriek közül egyébként Szabó Szebasztián már hétfőn kezd 50 pillangón, a két női versenyző a következő napokban versenyez majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában