Jelölt halak

2023.07.05. 13:31

Esztergomi kecsegét fogtak ki Verőcénél

Esztergomnál telepített, egyedi azonosító jellel ellátott kecsegét fogtak a napokban a Szentendrei-sziget után Verőcénél, a fő Duna-ágban. A halat két hónappal ezelőtt engedték a Dunába. A telepítésen a fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva a helyi iskolások és Hernádi Ádám esztergomi polgármester vett részt.

kisalfold.hu

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) program- jában 300 kilogrammnyi kecsegét telepítettek a Dunába. A szervezet halgazdálkodási osztályának munkatársai valamennyi példányt egyedi azonosító jellel látták el, ezzel az országos szövetség információkat szerezhet a faj életmódjáról, szaporodásáról és viselkedéséről. 

Az országos szövetség 300 kilónyi kecsegét telepített a Dunába. FOTÓ: KEMHESZ

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, a horgászszövetségek célja, hogy az állomány gyarapodásnak induljon, ezért a halat ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni a vízbe. 

A 2015-ben az év halának választott kecsege a tokfélék családjába tartozó, őshonos folyami hal, mely jellemzően a nagyobb folyók sík vidéki, alsószakasz-jellegű részén él. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, egy méretes példány súlya elérheti a 6–7 kilogrammot is. Rovarlárvákkal, apró csigákkal, kishalakkal és növényi törmelékkel táplálkozik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában