Megyei labdarúgás

2024.05.25. 07:30

Bíróverés – A rendőrségen is feljelentették az örökre eltiltott labdarúgót

Mint arról korábban beszámoltunk, hatalmas botránnyal ért véget a közelmúltban a DAC II–Győri Cápák megyei III. osztályú bajnoki mérkőzés. A bíróverés a lefújást követően történt, a vendégek egyik játékosa őrjöngve támadt rá a találkozó játékvezetőjére.

Szabó Gábor

Az incidens nem maradt következmények nélkül: az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság fegyelmi bizottsága Németh Rolandot, a Győri Cápák játékosát (mint visszaesőt) a bíróverés miatt minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől végleg(!) eltiltotta. Ez azt jelenti, hogy a 24 éves futballista hivatalos találkozón már soha többet nem léphet pályára.

Bíróverés
Jakabovits Marcell Mór szerint semmilyen ítélet miatt nem elfogadható a bíróverés.

 

Az eset elszenvedője, a fiatal játékvezető, Jakabovits Marcell Mór is megszólalt az esettel kapcsolatban: egyrészt elmondja a szemszögéből a történteket, másrészt bízva abban, hogy a nyilvánosság ereje is segít abban, hogy a későbbiekben ilyen nem futballpályára illő események megismétlődjenek.

„A 87. percben az egyik vendégjátékosnak buktatásért felmutattam a sárga lapot, majd a 90.-ben ugyanő ismét sárga lapot érően szabálytalankodott, így kiállítottam. Ekkor még nem volt gond, csak mikor lefújtam a meccset a Cápák játékosa nyomdafestéket nem tűrő módon reklamált, fenyegetett, amiért őt is piros lappal büntettem” – idézte fel az előzményeket a fiatal játékvezető.

Ez aztán olaj volt a tűzre, a magáról megfeledkező játékos – aki egyébként már a meccs közben is indulatosan viselkedett, még a kispadon is, mielőtt becserélték volna – elkezdett nagy lendülettel a bíró felé futni.

„Két kézzel torkon ragadott, arcon is ütött, de szerencsére sérülést ezzel nem okozott, ráadásul elég hamar a segítségemre siettek a rendezők, a két asszisztensem és több játékos is védelmemre kelt.

Az egyikük – nem tudom, hogy a hazaiaktól vagy a vendégektől – szólt, hogy nyugodtan álljak mögé, megvédenek. Ezután szerencsére hamar lenyugodtak a kedélyek. Szóval az, hogy nem történt nagyobb baj, sérülés, nem az eltiltott játékoson, hanem a többi jelenlévő gyors segítségén múlt.

A bíróverés semmilyen esetben sem megoldás

Azt egyébként nem értem, mi volt az indulat oka, mert a játékvezetői jelentés jóra értékelte a teljesítményemet, abszolút nem volt indokolt ez a heves reakció, bár szerintem ilyenre semmilyen tévedés, hiba, indiszponáltság nem ad okot” – folytatta Jakabovits Marcell Mór, aki tavaly március végén tette le a játékvezetői vizsgát, eddig leginkább az utánpótlásban vezetett meccset, a felnőtteknél, a megyei III. osztályban ez volt a a második mérkőzése.

Érdekesség, hogy az örökre eltiltott labdarúgó éppen egy eltiltásból tért vissza...

A fiatal sípmester egyébként az Üstökös FC Bácsa utánpótláscsapatában focizik, emellett a győri Kazinczy-gimnázium 10. osztályos tanulója.

„Hogy miért lettem játékvezető? Szerettem volna a labdarúgás ezen oldalát is megismerni. A történtek nem tántorítanak el a céljaimtól, sok támogató üzenetet kaptam, mindenki, így a megyei igazgatóság is maximálisan mellém állt. Örülök, hogy a legszigorúbb szankciót szabták ki a játékosra” – mondta a játékvezető, akinek édesapja, dr. Jakabovits Péter hozzátette: az ügy a részükről itt nem ért még véget.

„Szülőként teljes mértékben egyetértettem azzal, hogy a legszigorúbb fegyelmi büntetést kell alkalmazni. Saját gyermekem védelme mindennél fontosabb, erre figyelemmel, valamint arra is, hogy más játékvezetőt se érjen hasonló inzulltus, szükségesnek tartottam, hogy az ügy ne álljon itt meg. Ezért az erőszakos játékossal szemben a győri rendőrkapitányságon feljelentést tettem. Ügyvédként meggyőződésem, hogy ez a cselekmény a fegyelmi vétségen túl több bűncselekménybe ütközhet, ezért bízom abban, hogy szigorú büntetésben fog részesülni a büntetőeljárás során is” – fogalmazott az édesapa.

Jakabovits Péter hozzátette: „Baráti kapcsolatban vagyok Kassai Viktorral, az egykori kiváló játékvezetővel, aki szintén támogatásáról biztosította fiamat. Mondta, véletlenül se gondoljon arra, hogy feladja ezt a szép hivatást. Elmesélte, hogy anno hasonló jellegű atrocitás érte Koppánymonostoron, ő sem adta fel, és a legmagasabb szintre jutott el a játékvezetés terén.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában