Haltelepítés

2024.05.26. 13:00

Szürkeharcsákat telepítettek Komáromban és Lábatlanon – képgaléria

Összesen 12 ezer szürkeharcsát telepített a Dunába a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) Komáromban és Lábatlanon, az ötszáz kilogrammnyi, egynyaras hal felnövekedése után maradandó élményt kínál majd a horgászoknak.

Kisalföld.hu

Komáromnál, a kavicsos csónaktároló mellett került sor a telepítésre, melyen részt vett dr. Molnár Attila polgármester és Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester. Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a mostani haltelepítés különlegességnek számít, hiszen a szövetség ismeretei szerint ekkora harcsatelepítésre hosszú idő óta nem volt példa a Dunán. A KEMHESZ igyekszik megőrizni a horgászvizek sokszínűségét, így nemcsak pontot, de ragadozó halakat is telepítenek. 

Szürkeharcsákat telepítettek Komáromban és Lábatlanon.
Szürkeharcsákat telepítettek Komáromban és Lábatlanon. 
Fotó: KEMHESZ

A vármegyei Duna-szakasz jó harcsás víznek számít, az állomány növekedésével biztosabb fogásra számíthatnak a horgászok. A harcsa, mint ragadozó hal horgászata külön kihívást jelent. Horogra csalásának egyik módszere a kuttyogtatás, ami délben, a legnagyobb melegben biztosítja a legjobb esélyt a fogásra. 

A szürkeharcsa Magyarországon őshonos halfajnak számít, hazánkban ez a faj növekszik a legnagyobbra. A ragadozóhal erősen lapos testéről, illetve apró szemeiről könnyen felismerhető, gyakori élőlénynek számít az álló- és folyóvizekben is és leginkább az éjszakai időszakban aktív. 

A lábatlani hajókikötőnél a telepítést figyelemmel kísérte Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, Teller Péter, Lábatlan polgármestere és Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke. 

Az elnök tájékoztatása szerint a szövetség a korán jött meleg időjárás miatt február 29-én kezdte meg az idei évre tervezett haltelepítési programját. Akkor három helyszínen, az esztergomi szénrakodónál, a neszmélyi mellékágnál, illetve a táti gátnál összesen 60 mázsa, háromnyaras pikkelyes ponty érkezett a Dunába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában