Talán az áramütés nélkül sem élte volna túl az apagólya

2023.05.24. 06:00

Elpusztultak a fiókák - Mégsem sikertörténet a téti gólyamentés

Ahogy arról korábban beszámoltunk olvasóinknak, egy elhullott hím gólya miatt indult mentőakció Téten hétfőn. Az áramütés miatt elhullott apagólyát ugyanis várták a fészekben: a tojó és három fióka élelem nélkül maradt a hiányában. Rendkívüli összefogásban kimentették a fiókákat. Úgy hittük, sikertörténetről számolhatunk be. Ám amikor érdeklődtünk a gólyafiak sorsáról, szomorú hírt kaptunk: elpusztultak az állatok. A tünetek mérgezésre utalnak.

Bella Violetta

A téti önkormányzatnál volt a szerencsétlenül járt madarak fészke.

Forrás: Tét Város Önkormányzata / FacebookÖ

Bánfi Lajos polgármester elmondta, hogy szinte családtagként tekintettek a helyiek a gólyapárra, mert az önkormányzat tetején egy kiszuperált szirénán fészkeltek. A helyi madármentő Nagy Amélia arról számolt be lapunknak, hogy a gólyával kapcsolatban már többször együttműködésbe kerültek a Fertő-Hansági Nemzeti Park munkatársaival, a hormonfűtött területvédő madár ugyanis mindennek nekiment, amin a tükörképét látta. Matricázták, fóliázták a felületeket, de az autókat is támadta az állat. 

Améliát meg sem lepte, a hír, amikor a helyiek megkeresték, hogy baj van, de azt gondolta inkább agyrázkódás miatt fekhet ott, nem sokkal korábban a helyi kínai üzlet kirakatát támadta. A nemzeti park munkatársa azonban minden kétséget kizáróan áramütésre utaló sérüléseket talált. Hogy esetleg a vezetékbe gabalyodást közvetve más is segíthette, arra boncolás nélkül nincs bizonyíték.

Összefogás a fészekaljért

Az E.on, a helyi állatvédők és a nemzeti park munkatársai mellett a mentéshez Márton Vlad András is érkezett, aki a Facebookon közzétett képek alapján kereste fel a helyieket és nyomozott a gólya után, vajon van-e mit tenni. 

Mivel Dömösön egy olyan mentőhelyet vezet, ahol nem csak gólyák vannak, de alkalmas korú fészekalj is kínálkozott volna, az a közös döntés született, hogy ő vigye el a fiókákat, hátha az általa gondozott tojó és hím a sajátjai mellé befogadja őket, és az autentikus nevelés után szabadon útrakelhetnek augusztusban.

Amikor kedden arról érdeklődtünk, hogy megtörtént-e az adoptálás, mellbevágó hírrel szolgált András: pár óra különbséggel mindhárom fióka elpusztult.

Márton Vlad András lapunknak elmondta: 90%-ig biztos abban hogy a halálozást méreg okozta. – Verekedős madár volt a hímgólya, a tetemért is azért siettek annyira, mert felmerült a gyanúja az idegenkezűségnek, de mivel áramütés látszott nem kerestek további okokat. A helyiekkel figyeltettük a fészket, én pedig lebeszéltem az E.onnal a kosaras kocsit arra az esetre ha bebizonyosodik, hogy a fiókákhoz tartozó hím az aki a bicikli úton fekszik.

Sikeres akció baljós jelekkel

Mivel nem érkezett más példány a fészekbe, élesítették a mentőtervet és az áramszolgáltatóval együttműködésben kivették a fiókákat. Mindenki örült. 

– Mi néztük az E.on munkatársával azt az oszlopot, hogy felülről teljesen védett. Ha arra rászáll azon nem szabad hogy baja essen. Hogy ott áramütés érje, bele kell esnie a vezetékekbe, vagy estében a trafónál lévő szabad drótba. És ahogy utólag visszanéztük a felvételeket, amikor kivettük a fiókákat, már akkor látszott hogy vöröses narancssárgás elszíneződés van a torkukon. Videón is látható, hogy olyan furcsán tekergették a nyakukat. Erős idegrendszeri tünetek.

András az állategészségügyi intézet egyik munkatársát is felhívta, aki megerősítette a látottak alapján, hogy ez rágcsálóméreg, vagy más hasonló lehet. Így talán, hogy a felnőtt gólya is azért kavarodott a vezetékek közé, mert már eleve rosszul volt. A fiókák pedig kizárólag az apagólyától kaptak enni.

Vizsgálni, vagy sem, ez itt a kérdés

András megkereste a nemzeti parkot, hogy vizsgáltassák meg a Nébihhel a tetemeket. Azonban azt a választ kapta, hogy nem látják értelmét egy újabb ismeretlen tetteses eset miatt pénzt ölni a vizsgálatba, továbbá amikor átadták az állatokat, azok kikerültek az illetékességi körükből. András viszont úgy gondolja, jó lenne biztosat tudni. 

– Ha orvos vagyok és meghal egy betegem, akkor mennék a kórboncnokkal, és mellette állnék amíg ki nem derül, hogy tehettem volna-e valamit. Értem, hogy ennek nem lesz gazdája akkor sem ha bebizonyosodik a mérgezés, de talán elgondolkodtatja az embereket, mit és hova raknak ki.

Márton Vlad András eldöntötte, hogy saját költségén is elvégezteti a vizsgálatot, ami nagyjából százezres tétel. – Független, civil természetvédelmi mentőhely vagyunk hivatalos engedéllyel, de önkéntes munkából és adományokból létezünk, míg a nemzeti parkokat támogatja az állam. Nem értem, hogy ha a védett állat a közvagyon része, állami tulajdon, akkor miért mi fizessük, de csak azért is megcsináltatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában