Visszaemlékezés

2023.04.18. 13:18

Ráismert a világháborús fényképen - Széles Jenő sopronnémeti tanító történetét szilsárkányi olvasónk írta le 25 éve - fotók

Felismerte olvasónk a Kisalföldben nemrég közzétett II. világháborús fényképen azt a tanítót, aki huszonöt évvel ezelőtt Sopronnémetiben lediktálta neki visszaemlékezéseit.

Gyurina Zsolt

1942 Apu katonáival

Halálba zárták a magyar katonákat címmel közöltünk nemrégiben egy írást arról, hogy a II. világháború végén, 1945-február 22-én a németországi Celle pályaudvarán a szövetséges repülőgépek bombázása következtében 116 magyar katona halt meg. Tisztek, altisztek, újoncok, leventék: a győri 16. gyalogezred I. zászlóalj 84. ezredének tagjai. Kovács Imréné olvasónk a lapban közölt képen felismerte Széles Jenő sopronnémeti tanítót, aki évekkel később elmesélte családjának: ő is ott volt a bombázás helyszínén.

A fiának mesélte el

- Széles Jenő tanított engem, a történetét viszont 1998-ban a fiamnak mesélte el, aki Pájer Imre tanár úr biztatására vett részt honismereti pályázatokon - kezdte Kovács Imréné. - Mivel én gépeltem a dolgozatait, így tudok a tanár úr történetéről. Az ő történetével talán kissé hozzájárulhatok a bombázás történetének kutatásához. A Kisalföldben közölt fényképen Széles Jenő középső sorban balról a negyedik.

Mein Kampf ajándékba

Az egykor rögzített emlékezés szerint sopronnémeti tanító 1945. február 16.-án érkezhetett Cellébe. Széles Jenő visszatekintéséből tudjuk, hogy szolgálatra a 9-es helyőrségi kórházhoz 1941 januárjában vonult be Kolozsvárra, augusztusban katonai szolgálatra. A háború végén, 1945 februárjában a szudétavidéken megnősült, felesége kórházi könyvelő volt. Azt is leírja, hogy az esketést a német lelkész "Heil Hitlerrel!" kezdve, nászajándékba pedig a Mein Kampfot kapták meg, amit azonban ott is hagytak a helyszínen. Néhány mondat a Kovács Imréné által leírt visszaemlékezéséből a cellei bombázás idejéről: "Indultunk tovább Oberhart hegységbe, ez gyógyvidék. Már ott volt a kalocsai hadikórház is, hosszú ideig nem tudtunk kirakodni a helyhiány miatt. Másnap Hallén, Lipcsén keresztül visszaértünk Clausthal-Zellerfeldbe, ahonnan elindultunk. A német vasutasok azt mondták, már megint itt vannak ezek a magyarok. Itt történt, hogy a nappal szembe jött egy angol gép. Mindenki meg volt rémülve. Mondtam, nem kell félni, a gép nappal szemben nem tud támadni. Aztán tett egy kört, most aztán futás!"

Szaktanár lett és tanfelügyelő

Széles Jenő a háború után visszakerült Sopronnémetibe, szaktanár lett és tanfelügyelő. - Sokan elmondták 1998 táján a háborúval kapcsolatos történeteiket nem csak Sopronnémetiben, hanem Szilsárkányban is. Ha nem látom meg a közölt fényképen, valószínűleg nem néztem volna át az akkori helytörténeti pályázati munkákat. A képek a saját képei voltak, csak másolásra adta kölcsön nekünk - fejezte be a történetet szilsárkányi olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában