Ünnep

2023.04.20. 16:51

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a soproni Aranykapu óvoda - Fotók, videó

A Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorlóóvoda Aranykapu Tagóvodája 1973 óta, immár 50 éve fogadja nap mint nap az óvodás gyermekeket. A születésnapi megemlékezést megható ünnepséggel és színes előadásokkal tették emlékezetessé.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorlóóvoda Aranykapu Tagóvodája, idén, fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte. A jubiláló óvodában csütörtök délelőtt tartották az ünnepséget, amelyen a meghívott vendégek mellett egykori és jelenlegi dolgozók is részt vettek. 

Elsőként az izgatott kisóvodások lepték meg a közönséget a népi játékokból és énekekből álló műsorral. A köszöntőket követően, dr. Molnár Katalin egyetemi docens, egykori óvópedagógus emlékezett meg az elmúlt ötven év pillanatairól, de Kozák Tamásné intézményvezető is bepillantást engedett az Aranykapu mindennapjaiba. A műsor fényét Sághy Eszter népdalcsokra, Schárfy Zoltánné Halmos Erika zongora és Nezvald Anett hegedűművész csodálatos játéka emelte.

- Nagy lelkesedéssel készültünk a jubileumra, jó érzés, hogy egy régmúltra visszatekintő intézményben dolgozhatunk - kezdett bele Törökné Farádi Mária az Aranykapu tagóvoda vezetője. Hiába telt el fél évszázad, a gyerekszeretet, a gyermekközpontúság változatlan maradt. Azon dolgozunk, hogy kedvességgel, odaadással minden kisgyermek megtalálja a helyét. Azt hiszem az, hogy sok olyan kisgyermekünk jár ide, akinek a szülei vagy akár a nagyszülei is ezen falak között voltak óvodások, bennünket igazolnak - tette hozzá.

Az Aranykapu mindig gyakorló óvodának készült, hiszen nem csak a gyermekek nevelésével, hanem hallgatói képzéssel, óvópedagógusi utánpótlással is foglalkoznak.
Dr. Katona György a Soproni Egyetem oktatási rektorhelyettese beszédében kiemelte, a gyakorló óvoda az elmúlt ötven évben lehetővé tette az óvodapedagógus képzés gyakorlatorientáltságát. Elfogadta az innovációs kihívásokat és nem utolsó sorban megadta azokat az alapokat a gyerekeknek, amelyek meghatározóak későbbi életükben, döntéseikben.

Farkas Ciprián Sopron polgármestere megemlítette azt is, hogy a nevelés mellett az óvoda feladata átadni a magyar kultúrát a jövő generációjának, hiszen az elődök kultúrája pillanatok alatt elvész, ha az utókor nem szerzi meg. Ennek átadásában is élen jár az Aranykapu óvoda, ezért Sopronnak szüksége van erre a létesítményre.

Április 21-én, pénteken, faültetés koronázza meg az ötvenéves ünnepet, az óvoda udvarán kap helyet a csemete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában