Isten éltesse!

2024.06.16. 16:46

Az ETO-ból indult a pályafutása - A magyar válogatott legendája a héten ünnepelte 85. születésnapját

A héten ünnepelte 85. születésnapját az olimpiai bajnok magyar kapus, Szentmihályi Antal, akinek remek karrierje Győrből, az ETO-ból indult.

Kisalföld.hu

A régi ETO-pályán Szentmihályi Antal az Újpest kapusaként igyekszik akadályozni a győri Stolcz Jánost.

Szentmihályi Antal 1939. június 13-án Győrben látta meg a napvilágot. Az NB I-ben a Győri Vasas ETO kapusaként mutatkozott be 19 évesen, 1958. szeptember 21-én a Csepelen 2–0-ra elveszített bajnokin. Első élvonalbeli idényében 22 mérkőzésen védett, majd 1959-ben Győrből a Vasashoz igazolt. Angyalföldön kétszer volt magyar bajnok és egyszer nyert Közép-európai-kupát (KK-t).

„Misi” 1965-ben került Újpestre, ahol az 1974-es visszavonulásáig védett. A lila-fehér gárdával hatszor ünnepelhetett örülhetett magyar bajnoki címet, valamint kétszer volt kupagyőztes. Az 1968–1969-es Vásárvárosok Kupája-döntő (VVK) mindkét mérkőzésén ő állt a gólvonalon az angol Newcastle ellen. (Az angliai meccsen a Newcastle 3–0-re, a budapesti visszavágón pedig 3–2-re győzött). Szintén Szentmihályi őrizte az újpesti kaput az 1973–1974-es Bajnokcsapatok Európa-kupája-elődöntőben (BEK) a Bayern Münchennel vívott párharc során is. (A bajorok a Népstadionban 1–1-es döntetlent játszottak, majd Münchenben 3–0-ra diadalmaskodott és később a trófeát is megnyerték.)

Szentmihályi Antal (fekete, 1-es számú mezben) próbálja hárítani a Real Madrid játékosának, Justo Tejadának (fehér mezben) a lövését a Népstadionban az 1961. Vasas SC–Real Madrid (0–2) BEK-mérkőzésen. Közben csapattársai: Mészöly Kálmán, Sárosi László és Bundzsák Dezső figyeli. (A párharcot 5–1-re a Real Madrid nyerte, miután már Puskás Ferenccel a csapatban a „királyi gárda” 3–1-re verte a Vasast.) Fotó: Puskás Intézet

Szentmihályi Antal 1961-től 1969-ig 31 alkalommal húzta magára a magyar labdarúgó-válogatott felszerelését. Hatvan éve, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes volt, a legjobb négy között és a bronzmérkőzésen ő védte a magyar csapat kapuját. Ugyanebben az évben a tokiói ötkarikás játékokon aranyérmet nyert az olimpiai válogatottal. Az 1962-es és az 1966-os világbajnokságon a magyar válogatott keretének is tagja volt, de csak az utóbbi tornán lépett pályára. Az angliai világbajnokságon a Portugália elleni csoportmeccsen lépett pályára.

A teljes írást Szentmihályi Antal pályafutásáról ide kattintva olvashatják el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában