Jubileum

2023.01.20. 16:55

Harminc éves a Szent Orsolya katolikus óvoda Sopronban - fotók

Január 20-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepének közelségében emlékezett meg a soproni Szent Orsolya Óvoda alapításának harmincadik évfordulójáról. Nem véletlen az időzítés, hiszen az intézmény eredetileg az Árpád-házi szent nevét viselte, ezért szerepelt a hálaadó szentmisére invitáló meghívón is Szent Margit egyik attribútuma, a fehér liliom. Az óvoda 2016-tól - fenntartói döntés következtében - került a Szent Orsolya Iskola szervezeti keretébe.

kisalfold.hu

Fotós: Rombai Peter \ RepeszTech

Az ünnepségre meghívást kaptak az óvoda korábbi vezetői, pedagógusai, munkatársai, de jelenlétével megtisztelte az eseményt Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Abdai Géza önkormányzati képviselő, Dr. Wilfing János iskolaszéki elnök, Varga Gábor a Szent Margit Alapítvány képviselője és Dr. Kovács András a Szent Orsolya Iskola igazgatója is. A jelenlegi óvodások mellett a padokban foglaltak helyet az egykori – ma kisiskolás, gimnazista vagy felnőtt – óvodások is.

A szentmisét Kovács Gergő Vilmos püspöki biztos, iskolalekész mutatta be Marics István plébános jelenlétében.

Az ünnepség elején Locsmándi Zsófia a Szent Orsolya Iskola bölcsődei és óvodai nevelésért felelős igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte az óvoda történetét. Elmondta, annak idején egy nagylelkű adományozó, Nagy László atya, nyaralóját és kertjét ajánlotta fel arra a célra, hogy ott katolikus óvoda létesüljön. Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda 1992. szeptemberében megnyitotta kapuit, ahol azóta is katolikus családok kisgyermekei nevelkednek. A hosszú évek alatt a nyaralóból kialakított Szent Margit óvoda folyamatosan szépült és bővült, hogy minél több család gyermekét fogadhassa. Ám a régi épületet kinőtte az óvoda és már a műszaki előírásoknak sem felelt meg. Ezért Dr. Veres András püspök úr döntésének köszönhetően, a régi óvodai épület helyére egy új óvoda épült, mely Szent Orsolya Óvodaként működött tovább 2016-tól Árpád-házi Szent Margit védelmében. Bár a név megváltozott, a lényeg megmaradt. Gyermekeket nevelni Krisztusi értékék mentén. 

30 év alatt sok-sok ember odaadó munkájának, kitartásának, hitének köszönhetően egyre több családnak tudták, tudtuk biztosítani a katolikus óvodai nevelést, mely az idei évtől a legkisebbek nevelésével, a bölcsődei neveléssel is kiegészült.

Így, míg 1992-93-ban 32 kisgyermek befogadására alkalmas óvodával indult, mára közel 150 család számára biztosított a katolikus szellemű óvodai-bölcsődei nevelés.

A szentmisét követően polgármester úr köszöntötte az ünneplőket.

A szentmisével egyidőben nyílt meg az a „kerítés kiállítás”, melyet a Szent Orsolya Iskola alsó tagozatosai közül az egykori Szent Orsolya óvodások alkotásaiból válogattak. A Szent Margit templomban pedig az óvodapedagógusok és óvodások munkái láthatók.

A mai és az egykori óvodások – kiegészülve a Szent Anna Óvoda kisgyermekeivel – Angelico atya (Stift Zoltán) előadásán vehettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában