Hagyományok

2023.01.26. 10:22

Bányászhagyományokat őrző és éltető tanfolyam Tatabányán

A bányászhagyományokkal ismerkedhetnek, majd zárásként vizsgát is tehetnek az előadásokon hallottakból a tanfolyam résztvevői, sőt, a szakestélyen tiszteletbeli bányászokká is avatják a végzősöket.

Kiss T. József

Az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezete az idei év elején is négy előadásból álló sorozatot szervez minden érdeklődő részére. Az előadások célja a selmeci diákszokások, a tatabányai bányászhagyományok bemutatása, a bányászathoz kapcsolódó európai és magyarországi egyesületek és tevékenységük ismertetése. Az egyórás előadásokat követően az érdeklődők megismerkedhetnek a bányász-kohász-erdész dalokkal és elsajátíthatják a magyar tarokk alapjait is. A résztvevők zárásként vizsgát tehetnek, mely feltétele lesz a Bányász Szakestélyen való részvételnek is. 

Az első előadás pénteken délután 5 órakor lesz, témája a bányászhagyományok és a hagyományőrző szervezetek bemutatása Tatabányán. Az előadást Bársony László, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Tatabányai Helyi Szervezetének elnöke tartja. 

A szervezők várnak minden érdeklődőt, régi és új egyesületi tagot, leendő tagtársat korra és nemre való tekintet nélkül, akik szeretnének jobban megismerkedni a selmecbányai hagyományokkal, dalokkal és csatlakozni szeretnének az egyesülethez. Az előadások helyszíne a Tatabányai Múzeum Szent Borbála téri központja (Szent Borbála tér 1., A Vértes Agorája). 

A továbbiakban a „selmeci szellemről”, a selmeci diákhagyományokról február 17-én Kiss Csaba tart előadást. Február 24-én bányász- és diákdalokat tanulhatnak a résztvevők, a március 17-i alkalommal pedig a szakestélyekről esik szó dr. Hegedűs Balázs elő- adásában, ezután vizsgáznak a hallgatók. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában