Civil szervezetek találkozója

2022.12.09. 12:15

Műhelymunka a tényői atombunkerben

Határon innen és túlról is érkeztek magyar civil szervezetek arra a hétvégi műhelymunkára, amelynek Tényő adott otthont a Magyar Ifjúsági Szövetség szervezésében. A több mint harminc, fiatalokat tömörítő vagy a fiatalokért létrehozott egyesületből álló szövetség tagjai között ott található a Tényő Világa Egyesület az Élhetőbb Településért szervezet is, amely az ország egyik legjobb állapotban megmaradt atombunkerét tartja fenn.

kisalfold.hu

A tényői atombunker belülről.

Fotó: Huszár Gábor

A találkozón a részt vevők megosztották egymással a tapasztalataikat, illetve jó példákat, ötleteket gyűjtöttek. Volt szó a forrásszerzésről, megismerték a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működését. Cseke Sándor beszámolt a nagyszalontai Midesz kutatásáról, a házigazdák pedig saját tevékenységüket mutatták be. Mecséri Szabolcs, az egyesület alelnöke elmondta, a települést szépítő munkájuk mellett részt vesznek a helyi közösségi programok szervezésében is.

A tényői atombunker belülről.
Fotós: Huszár Gábor

Legújabb vállalásuk a Tényő melletti erdő rejtette atombunker bemutatása, amelyre a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal együttműködésben nyílt lehetőségük. A bunkertúrákon megtekinthető az 1972-ben a pártvezetők számára titokban épített óvóhely, amely légi robbanástól, léglökéshullámtól, vegyi és biológiai fegyverektől, illetve sugárzástól is védett. Mecséri Szabolcs a műhelymunka résztvevőit végigvezette a különleges építményben is.

A találkozó résztvevői is megismerhették a titkos bunkert, amely az országban az egyik legjobb állapotban fennmaradt létesítmény.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában