Örök mementó

2022.11.08. 13:11

Átadták, megáldották és megemlékezést tartottak a menekülés hídján Kapuvár határában - fotók, videón a felújított híd

80 millió forintból újította fel a kapuvári önkormányzat a menekülés hídját a Hanyban. A hídon az 1956-ban vérbe fojtott forradalom után közel hetvenezer magyar menekült Ausztriába.

kisalfold.hu

A - felújított - menekülés hídja a Hanság főcsatorna fölött.

Hámori György, Kapuvár polgármestere a hídavatás kapcsán a közeljövő terveiről beszélt, elmondta, a beruházás nem ért véget a felújítással, egy kisebb látogatóközpont megépítése a cél, ahol a jövő generációja is megismerheti, mi történt a mosontarcsai (Andau) menekülés hídjánál 1956-ban.

Videó a felújított hídról

 

Fotók a hídavatásról

A városvezető hangsúlyozta, a mosontarcsai híd sokat jelent Magyarországnak, hiszen nagyon sok menekült jutott át itt a szabad világba.

A híd mindig is szimbólum volt és jelképpé vált - emelte ki Hámori György. 

A hidat az 56-os forradalom és szabadságharc negyvenedik évfordulójára újították fel osztrák kezdeményezésre, az anyagot akkor a magyar hadsereg biztosította. Sajnos tavaly már lezárták az átkelőt, mert a szerkezete balesetveszélyessé vált. Végül 80 millió forintból 2022-ben - a pillérekig visszabontva - teljesen felújították.

A hídon 56 darab szimbolikus alak áll, 56 fokos szögben megdőlve Ausztria felé.

- Kívánom, hogy a híd szolgálja a természetjárókat és kerékpározókat, de számunkra maradjon igazi jelkép - emelte ki Hámori György.

A hidat Radó Tamás atya áldotta meg, majd Ausztria és Kapuvár képviseletében koszorút helyeztek el a híd lábánál álló emlékoszlophoz.

A híd lábánál álló emlékoszlop egy szobrászművész alkotása, aki szintén ezen a hídon menekült Ausztriába.

Videó az átadóról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában