Koszorúzás

2022.11.11. 12:51

A nemzetőrség egykori győri vezetőjére emlékeztek - Fotók

kisalfold.hu

Fotó: Rákóczy Ádám

Török Istvánra, az 1958-ban mártírhalált halt őrnagyra, a nemzetőrség egykori győri vezetőjére emlékeztek péntek délelőtt, a róla elnevezett utcában felállított emlékműnél.

Az eseményen beszédet mondott Borsi Róbert önkormányzati képviselő, és Büki Lajos, Török István egykori nemzetőr társa, közreműködtek a Fekete István Általános Iskola diákjai.

A megemlékező beszédek után a rendvédelmi szervek, és a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő beszédében hangsúlyozta: a mindössze 26 éves, vasesztergályosnak tanult Török István a forradalmi események egyik kulcsfigurája volt.

A rendezvényen Büki Lajos 56-os forradalmár, Török István egykori nemzetőr társa, barátja is szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte 1956. október 26. napjának délelőtti eseményeit, amikor Török István lakótársaival együtt a városházához ment, és annak erkélyén mondott beszédet a győriekhez. 

Török István a forradalom leverése után emigrált, majd amikor hazatért letartóztatták, halálra ítélték, majd 1958 decemberében kivégezték. Ekkor még csak 28 éves volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában