Vas vármegyéből Győrbe

2022.10.10. 16:38

Győr Vármegye állította ki, soproni gyűjtő adományozta a megyének - Fotók

Történelmi dokumentumot ajánlott fel a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatnak Elek Szilveszter soproni amatőr műgyűjtő.

Dániel Viktória

Rábabogyoszlói Vajda Ignác nemesi bizonyságlevele „visszakerült” a kiállítóhoz. Fotó: Rákózcy Ádám

Rábabogyoszlói Vajda Ignác nemesi bizonyságlevele „visszakerült” a kiállítóhoz. 1836-ban a Győri vármegye főispánja és több magas rangú tisztviselője írta alá a hivatalos dokumentumot.

– A nemesi előjogokra ácsingózó imposztorok kiszűrésére használták az ilyen dokumentumokat. Annyit tudunk, hogy Rábabogyoszlói Vajda Ignác Vas vármegyéből érkezett Győrbe, ehhez volt szüksége egy származását igazoló okiratra – mondta el Elek Szilveszter, aki egy aukción bukkant rá a dokumentumra. 

– A gyűjtő szíve akkor dobban meg igazán, ha olyan tárgyakra bukkan, amikhez kötődik. Győr-Moson-Sopron megyében születtem és itt is élek, így számomra ez egy különleges darab.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke örömmel vette át a felajánlást.

– Különös és szép fordulat, hogy január elsejétől a megyékből ismét vármegyék lesznek, és pont most kapunk egy olyan dokumentumot, amit korábban Győr vármegyében állítottak ki – mondta el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában