Több millió forintot spóroltak

2022.05.04. 08:14

Együtt ragadtak lapátot - a lakók közösen építik a járdát Rábatamásiban - fotók

Jó hangulatban, összefogással, társadalmi munkában épül Rábatamási Széchenyi utcájának térköves járdája. Több millió forintot spóroltak ezzel az önkéntes segítők a falunak.

Kustor Réka

Összefogtak a rábatamásiak, épül a település járdája. Kicsik és nagyok együtt ragadtak lapátot és álltak munkába.

Kovács Attila polgármester lapunknak elmondta, a Magyar Falu Program járdafelújítás anyagtámogatására kiírt pályázatán a Széchenyi utcára vonatkozóan két alkalommal jártak sikerrel, ebből a támogatásból láttak neki a járda korszerűsítésének. Mindkét oldal térköves borítást kap, a közel egy kilométeres szakaszt társadalmi munkával építik a helyiek. Úgy tűnik, példaértékű az összefogás a faluban ha tenni kell. A település tizede, nagyjából 90 ember volt eddig tettre kész a munkálatoknál.

– Első körben a helyi szakembereket, kőműveseket kerestem meg, akik partnerek voltak a kezdeményezésben, majd meg- hirdettük a munkát a rábatamásiak körében. Ismertettük a kivitelezés folyamatát, a részleteket, a kétkezi segítség mellett volt, aki rakodógéppel, volt, aki markolóval jött segíteni. A szegélykövek lerakása volt a legnagyobb odafigyelést igénylő művelet. Múlt szombaton például ötvennégyen jöttek dolgozni. Hét közben sem álltunk meg, ekkor zajlott a murva elterítése, a zúzott kő behordása, mely az alapot adja ahhoz, hogy most szombaton is folytassuk a térkövezést.

Azokat az eszközöket használtuk, amikre szintén a Magyar Falu Program kommunális eszközbeszerzési pályázatán nyertünk forrást, mint például a vésőgépet, kővágót, lapvibrátort, ezek hatékonyabbá tették a munkát. Külön örvendetes, hogy volt egy 18 év alattiakból álló csapat, nagyon precízen dolgoztak, példát mutatva társaiknak.

Már jelezték, legközelebb is jönnek. Vannak, akik a szabadnapjukat feláldozva tesznek a közért, motiváltak, lelkesek a segítők. Több millió forintot spórolunk azzal, hogy társadalmi munkában épül a járda, aminek – ha az időjárás engedi – jövő szombaton lesz a befejezése. Sokan a kocsifeljáróikat is rendbe tették, a járdához szépítik a portáikat. Az országfásítási program által fákat is ültettünk, igazán szép lett az utcakép. A térkövezéskor lett egy szlogenünk: Rábatamásit közösen építjük – mondta a polgármester.

Közben több helyen is zajlanak a beruházások a faluban. Az utolsó fázisoknál tart a községháza felújítása, folyamatban van a ravatalozóújítás, a temetőkerítés építése, forrást nyertek a Kossuth utca járdaépítésére és a Falusi Útalapból újul meg egy jelentős útszakasz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában