Mementó Győr szívében

2022.04.22. 13:18

Szijjártó Péter külügyminiszter Győrben - Nemzeti emlékhelyet avattak a Káptalandombon - videó, galéria

A győri Káptalandomb és a vár megmaradt részei nemzeti emlékhelyet jelölő sztélé avatásának ünnepi programja péntek délelőtt 10 órakor kezdődött a Káptalandombon.

kisalfold.hu

Fotók: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A Magyar Országgyűlés 2020. március 24-i ülésén nyilvánította nemzeti emlékhellyé a város történelmi helyszínét. Az ünnepségen részt vett Dr. Veres András győri megyéspüspök, Prof. Dr. Dézsi Csaba András Győr város polgármestere, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. Ünnepi beszédet mondott Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

A külügyminiszter beszédében hangsúlyozta: a keresztény Magyarország hagyományainak megerősítésével válaszolunk a hazánk szuverenitását és tradícióit érő folyamatos kihívásokra. A tárcavezető kijelentette: a világnak az elmúlt évtizedben rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie: pénzügyi, migrációs, egészségügyi válsággal, idén pedig háború tört ki Ukrajnában. "Ha mindez nem lett volna elég, nekünk magyaroknak jutott még egy próbatétel, hiszen folyamatosan szembe kell néznünk a magyar szuverenitással, a hagyományokkal és a keresztény kultúrával szembeni támadásokkal".

Beszésében továbbá hangsúlyozta: a mostani avatás is megerősíti a keresztény magyar történelem egyik ikonikus helyszínét, amely immár több mint egy évezrede tanúskodik arról, amit mi, magyarok, a világról gondolunk, és ahogy mi magunkat meghatározzuk". A keresztény kultúra a magyar nemzet történetének vezérfonala, és ezt mindenkinek az egész világon, még Brüsszelben is tiszteletben kell tartania.

Az avatási ünnepség után a program a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Kincstárának ünnepélyes megnyitójával folytatódott. Köszöntőt mondott Dr. Veres András győri megyéspüspök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A győri székesegyház Kincstárát Dr. Mikó Árpád a Magyar Tudományos Akadémia ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója mutatta be a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában